05 septembrie 2011

"Pericol extremist"



Deutsche Welle amplifică "pericolul extremist" reprezentat de cele 6 (şase) procente ale extremei drepte germane, relativizând cele 18 procente ale comuniştilor (Die Linke). Despre ceilalţi comunişti care îşi zic "Verzi" - nimic, sunt consideraţi mainstream

Victoria social-democraţilor în alegerile regionale din Mecklenburg Pomerania Anterioară, pierderea de viteză a creştin-democraţilor şi dezastrul liberalilor în acelaşi scrutin, precum şi succesul extremei drepte, care obţine 6% din voturi şi intră din nou în parlamentul landului - iată principalul subiect al presei germane de luni. 

De perspectivele acestui scrutin se ocupă şi ziarul conservator Die Welt, care crede că social-democraţii îşi vor continua alianţa guvernamentală cu Uniunea Creştin-Democrată şi vor refuza să-i primească în executiv pe comunişti.

Aceasta, deşi Partidul Stângii, cum se numeşte fosta formaţiune guvernamentală din Germania răsăriteană, şi-a adjudecat 18 la sută din voturi.

Fiindcă, după cum notează cotidianul berlinez, postcomuniştii au respins demersurile de consolidare bugetară prin includerea în constituţie a unei limite a datoriilor, adoptate de premierul landului.

Tot la dreapta spectrului politic, Frankfurter Allgemeine Zeitung speră de asemenea ca liderul social-democrat Erwin Sellering, marele câştigător al alegerilor regionale, să opteze pentru continuitate şi să-i prefere pe creştin-democraţi extremei stângi.

Süddeutsche Zeitung regretă intrarea în parlamentul regional a extremiştilor de dreapta şi deplânge anemia unei societăţi civile est-germane incapabile să promoveze valori liberale şi să oprească ascensiunea grupărilor radicale. „Ceva este profund în neregulă cu o astfel de societate”, conchide ziarul bavarez.

Site-ul bisericii evanghelice din Germania se ocupă de comunitatea evreiască din România şi publică două interviuri cu şeful federaţiei comunităţilor evreieşti, Vainer, precum şi cu tânărul şef al comunităţii evreieşti din Bucureşti, Şimşenson.

Potrivit autorului acestor interviuri, Igal Avidan, comunitatea evreiască din România, „a treia ca mărime după Shoa”, în speţă după Holocaust, „luptă azi să supravieţuiască” şi o face eficient, graţie unor idei proaspete. „Comunităţile evreieşti din România se deschid celor tineri”, inclusiv celor din familii mixte, şi „promovează proiecte educaţionale”, aflăm din acelaşi site.

Spaţii ample se mai consacră în presă jenantei cooperări dintre serviciile secrete occidentale, în special americane, şi torţionarii libieni ai lui Gaddafi.

Pe de altă parte, nu puţini analişti se opresc asupra demonstraţiilor în masă ale stângii israeliene precum şi asupra „epocii glaciale”, după cum o numeşte ziarul taz, care s-a instalat în relaţiile dintre Ankara şi Ierusalim, după ce Turcia „a hotărât practic să întrerupă relaţiile diplomatice cu Israelul”.

Statul evreu refuzase anterior să-şi ceară scuze pentru incidentele sângeroase care au însoţit tentativa israeliană de a împiedica nava turcească Mavi Marmara să spargă blocada impusă Fâşiei Gaza, de când la cârma acestui teritoriu a trecut organizaţia palestiniană terorist-islamistă Hamas.

Niciun comentariu :


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Călin Popescu-Tăriceanu, 2008: "Vom da astăzi, în Parlamentul României, un vot istoric - votul pentru ratificarea Tratatului de reformă al Uniunii Europene. Pentru România este mai mult decât un moment festiv. Ratificarea Tratatului de reformă marchează o etapă. Spun acest lucru din două motive. Pe de o parte, este o primă etapă pe care noi am parcurs-o în cadrul Uniunii Europene, după aderarea de la 1 ianuarie 2007. Am avut şansa să contribuim la negocierea şi la construirea acestui Tratat, beneficiind de aceleaşi drepturi şi având aceleaşi obligaţii ca oricare altă ţară europeană. Este cel dintâi tratat european semnat de România, în calitate de stat membru al Uniunii Europene. Simbolic, este primul document al Europei extinse, negociat şi semnat în format UE 27. Pentru toate aceste motive, odată cu ratificarea de către Parlament, putem spune că este cel dintâi tratat european pe care România îşi pune efectiv amprenta, conform intereselor sale, nemaifiind în postura de a prelua ceea ce au negociat şi au decis alţii. Doamnelor şi domnilor senatori şi deputaţi, în urmă cu trei ani, prin votul dumneavoastră, România a ratificat Tratatul constituţional ["Constituţia UE", caducă], odată cu ratificarea Tratatului de aderare la Uniunea Europeană. Aşa cum ştiţi, Tratatul constituţional nu a putut intra în vigoare. Din fericire, aşa cum noi am susţinut în timpul negocierilor, inovaţiile din acest document au fost preluate în Tratatul de la Lisabona. Aceste inovaţii sunt un pas înainte faţă de tratatele europene în vigoare acum."

 

Postări populare: