15 septembrie 2011

Nu faci cum zicem noi ? Te amendăm !



Prinde contur legislaţia UE privind deficitul (momentan, se referă doar la zona euro). A scăzut, ce-i drept, "amenda", de la 0,5 % cât era iniţial, la 0,1-0,2 %.  

EUobserver - Deal reached on EU economic governance laws

Păcătoşii în chestiunea deficitului vor fi obiectul unei proceduri în două etape.
Comisia va emite mai întâi un avertisment către ţara respectivă, care trebuie să fie adoptat cu o majoritate calificată a membrilor zonei euro.
Dacă după o lună de la iniţiere, avertizarea a fost fie respinsă de către statele membre, fie pur şi simplu ignorată, atunci Comisia poate insista din nou pentru avertizare. În acest interval de timp, totuşi, avertizarea este considerată în mod automat adoptată, cu excepţia cazului în care o majoritate a statelor din zona euro - nouă - spun altceva.
Comisia poate impune în cele din urmă o amendă de până 0,1 % din PIB pentru ţările care nu acţionează pentru corectarea deficitului lor [adică, apreciază CE dacă acţionează sau nu !], în timp ce ţările care îşi falsifică statisticile [de unde ştie CE care statistici sunt reale şi care nu ?!] ar putea primi o amendă de 0,2 % din PIB.
Compromisul oarecum incoerent este rezultatul tocmelii dintre deputaţii europeni şi guverne asupra modului de a se impune automat sancţiuni. Sistemul actual a primit o lovitură fatală când Franţa şi Germania au încalcat în 2003 normele privind menţinerea deficitelor bugetare sub 3 la sută din PIB şi nu au suportat nicio consecinţă.
"Am ajuns la un echilibru realist între voinţa statelor membre şi a ceea ce am considerat necesar", a declarat o sursă parlamentară.
Înţelegerea a inaugurat, deasemenea, un nou limbaj, cerut de socialişti si de verzi la nivelul UE, forţând comisia să se uite la deficite de export (în locuri cum ar fi Germania, care exportă mai mult decât consumă), precum şi deficitele de cont curent (ca în Grecia, care importă mai mult decat exportă), atunci când elaborează prognozele macroeconomice pentru zona euro.
În plus, ambele părţi au convenit ca miniştrii de finanţe pot fi invitaţi să se prezinte în faţa comisiei pentru afaceri economice a parlamentului [european] pentru explicaţii, atunci când lucrurile merg prost. Miniştrii pot refuza să se prezinte, dar sublinierea că prezenţa este "voluntară" a fost eliminată.


Ce sa mai zicem de unii care vor să ne bage în gura lupului:

Băsescu: Soluţia pentru problemele UE este o mai mare integrare fiscală

Niciun comentariu :


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Călin Popescu-Tăriceanu, 2008: "Vom da astăzi, în Parlamentul României, un vot istoric - votul pentru ratificarea Tratatului de reformă al Uniunii Europene. Pentru România este mai mult decât un moment festiv. Ratificarea Tratatului de reformă marchează o etapă. Spun acest lucru din două motive. Pe de o parte, este o primă etapă pe care noi am parcurs-o în cadrul Uniunii Europene, după aderarea de la 1 ianuarie 2007. Am avut şansa să contribuim la negocierea şi la construirea acestui Tratat, beneficiind de aceleaşi drepturi şi având aceleaşi obligaţii ca oricare altă ţară europeană. Este cel dintâi tratat european semnat de România, în calitate de stat membru al Uniunii Europene. Simbolic, este primul document al Europei extinse, negociat şi semnat în format UE 27. Pentru toate aceste motive, odată cu ratificarea de către Parlament, putem spune că este cel dintâi tratat european pe care România îşi pune efectiv amprenta, conform intereselor sale, nemaifiind în postura de a prelua ceea ce au negociat şi au decis alţii. Doamnelor şi domnilor senatori şi deputaţi, în urmă cu trei ani, prin votul dumneavoastră, România a ratificat Tratatul constituţional ["Constituţia UE", caducă], odată cu ratificarea Tratatului de aderare la Uniunea Europeană. Aşa cum ştiţi, Tratatul constituţional nu a putut intra în vigoare. Din fericire, aşa cum noi am susţinut în timpul negocierilor, inovaţiile din acest document au fost preluate în Tratatul de la Lisabona. Aceste inovaţii sunt un pas înainte faţă de tratatele europene în vigoare acum."

 

Postări populare: