EUobserver - Deal reached on EU economic governance laws
Păcătoşii în chestiunea deficitului vor fi obiectul unei proceduri în două etape.
Comisia va emite mai întâi un avertisment către ţara respectivă, care trebuie să fie adoptat cu o majoritate calificată a membrilor zonei euro.
Dacă după o lună de la iniţiere, avertizarea a fost fie respinsă de către statele membre, fie pur şi simplu ignorată, atunci Comisia poate insista din nou pentru avertizare. În acest interval de timp, totuşi, avertizarea este considerată în mod automat adoptată, cu excepţia cazului în care o majoritate a statelor din zona euro - nouă - spun altceva.
Comisia poate impune în cele din urmă o amendă de până 0,1 % din PIB pentru ţările care nu acţionează pentru corectarea deficitului lor [adică, apreciază CE dacă acţionează sau nu !], în timp ce ţările care îşi falsifică statisticile [de unde ştie CE care statistici sunt reale şi care nu ?!] ar putea primi o amendă de 0,2 % din PIB.
Compromisul oarecum incoerent este rezultatul tocmelii dintre deputaţii europeni şi guverne asupra modului de a se impune automat sancţiuni. Sistemul actual a primit o lovitură fatală când Franţa şi Germania au încalcat în 2003 normele privind menţinerea deficitelor bugetare sub 3 la sută din PIB şi nu au suportat nicio consecinţă.
"Am ajuns la un echilibru realist între voinţa statelor membre şi a ceea ce am considerat necesar", a declarat o sursă parlamentară.
Înţelegerea a inaugurat, deasemenea, un nou limbaj, cerut de socialişti si de verzi la nivelul UE, forţând comisia să se uite la deficite de export (în locuri cum ar fi Germania, care exportă mai mult decât consumă), precum şi deficitele de cont curent (ca în Grecia, care importă mai mult decat exportă), atunci când elaborează prognozele macroeconomice pentru zona euro.
În plus, ambele părţi au convenit ca miniştrii de finanţe pot fi invitaţi să se prezinte în faţa comisiei pentru afaceri economice a parlamentului [european] pentru explicaţii, atunci când lucrurile merg prost. Miniştrii pot refuza să se prezinte, dar sublinierea că prezenţa este "voluntară" a fost eliminată.
Niciun comentariu :
Trimiteți un comentariu