22 august 2011

"Ecologiştii" bagă în parlament un deputat de-al USL



S-au încheiat alegerile parlamentare parţiale de la Neamţ şi Baia Mare, unde au câştigat, respectiv, candidatul guvernamental şi cel al opoziţiei. Eram aproape sigur că acesta va fi rezultatul, 1:1, şi în aceleaşi colegii.

Acum, concluziile: 

- USL este departe de a fi acea forţă formidabilă, cum ne-o prezintă 24/7 vuvuzelele lor din media şi din blogosferă;

- şansele ca USL să aibă 50 % în parlament (chiar şi după redistribuire !) scad zi de zi;

- partidele mici (sau cele noi) pot determina ordinea voturilor într-un colegiu, şi implicit câştigătorul* alegerii din colegiu (dacă se modifică legea electorală, în sensul desemnării drept câştigător a celui care are cele mai multe voturi, chiar dacă nu a adunat în primul - şi singurul - tur, 50 % + 1 vot);  UNPR ar putea trage în jos PDL, în această ipoteză**;

- PDL poate câştiga chiar şi în colegiile "roşii", dacă vine cu candidaţi cu notorietate, credibili (Adrian Rădulescu a avut o victorie clară la Neamţ, cu peste 50% din voturi);

- partide/alianţe noi pot reuşi intrarea în parlament, dacă încep încă din acest an o campanie agresivă;

*  La Baia Mare a câştigat un procent incredibil de voturi (circa 20% !) candidatul Partidului Ecologist Român (PER): 

USL: 42,67%, 9.433 de voturi 
PDL: 35,48%, 7.845 de voturi 
PER: 19,62%, circa 4.300 de voturi 

La o participare de 28,46% (un total de 22.109 voturi), decalajul dintre primii doi candidaţi este mai mic decât numărul de voturi ale candidatului ecologist. Chestiunea ecologistă s-a discutat ani de zile la Baia Mare, mai mult sau mai puţin propagandistic. Sunt convins că majoritatea votanţilor PER de acolo este alcătuită din persoane dezamăgite atât de PDL, dar mai ales de PNL, care acum joacă pe stânga. Pot fi recuperaţi aceşti votanţi, ori se vor refugia spre partidele stângii-surogat ?
** UPDATE - Încep să cred că unii lucrează împotriva PDL:
Monica Macovei: Cine a ieşit primul să câştige şi mandatul 

Un comentariu :

Riddick spunea...

Când spun "recuperaţi", exclud PNL, fireşte. Recuperaţi de PDL sau de un partid de dreapta, care (încă) mai sper că se va înfiinţa.

Modificarea legii electorale şi pentru alegerile la termen, după modelul alegerilor parţiale (fără al doilea tur de scrutin) lasă majorităţile la mâna partidelor mici.

S-ar putea spune, atunci, că şi la al doilea tur partidele mici ar putea influenţa, că pot da consemn de vot, dar este şi cetăţeanul-votant parte la acţiune. La un singur tur de scrutin, votanţii partidelor mici sunt folosiţi "în orb".


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Călin Popescu-Tăriceanu, 2008: "Vom da astăzi, în Parlamentul României, un vot istoric - votul pentru ratificarea Tratatului de reformă al Uniunii Europene. Pentru România este mai mult decât un moment festiv. Ratificarea Tratatului de reformă marchează o etapă. Spun acest lucru din două motive. Pe de o parte, este o primă etapă pe care noi am parcurs-o în cadrul Uniunii Europene, după aderarea de la 1 ianuarie 2007. Am avut şansa să contribuim la negocierea şi la construirea acestui Tratat, beneficiind de aceleaşi drepturi şi având aceleaşi obligaţii ca oricare altă ţară europeană. Este cel dintâi tratat european semnat de România, în calitate de stat membru al Uniunii Europene. Simbolic, este primul document al Europei extinse, negociat şi semnat în format UE 27. Pentru toate aceste motive, odată cu ratificarea de către Parlament, putem spune că este cel dintâi tratat european pe care România îşi pune efectiv amprenta, conform intereselor sale, nemaifiind în postura de a prelua ceea ce au negociat şi au decis alţii. Doamnelor şi domnilor senatori şi deputaţi, în urmă cu trei ani, prin votul dumneavoastră, România a ratificat Tratatul constituţional ["Constituţia UE", caducă], odată cu ratificarea Tratatului de aderare la Uniunea Europeană. Aşa cum ştiţi, Tratatul constituţional nu a putut intra în vigoare. Din fericire, aşa cum noi am susţinut în timpul negocierilor, inovaţiile din acest document au fost preluate în Tratatul de la Lisabona. Aceste inovaţii sunt un pas înainte faţă de tratatele europene în vigoare acum."

 

Postări populare: