22 iulie 2011

Poveşti PPE "la gura sobei": apologia EuroKolhozului





Atenţie la acest pasaj (9:25-10:18): Mulţi experţi deplâng de mult timp faptul că uniunea economică şi monetară (UEM) nu a fost însoţită (cel puţin până în prezent) de o integrare politică de un nivel similar. "Stabilisem atunci: facem uniunea monetară, dar la un moment dat va trebui să facem şi uniunea politică. Dar ceea ce s-a întâmplat în final este că avem o uniune monetară deplină - cu monedă unică, bancă centrală şi tot ce mai trebuie - dar nu avem o uniune politică nici până acum, şi cred că faptul că nu avem o uniune politică deplină la nivelul UE este principalul punct slab al acestui sistem" (Karl von Wogau). 

Karl von Wogau (PPE, Germania), pe vremea când propunea iniţiativa ESDP, votată cu o largă majoritate, avea această părere despre sistemul american anti rachetă: "The proposal for a US anti-missile system including Poland and the Czech Republic is still not defined clearly enough regarding its practical implementation and the consequences for the safety interests of important neighbouring states. I therefore urgently appeal to Poland and the Czech Republic to make no final decisions before NATO has come to a final agreement on this system after close consultation with Russia". - link

Niciun comentariu :


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Călin Popescu-Tăriceanu, 2008: "Vom da astăzi, în Parlamentul României, un vot istoric - votul pentru ratificarea Tratatului de reformă al Uniunii Europene. Pentru România este mai mult decât un moment festiv. Ratificarea Tratatului de reformă marchează o etapă. Spun acest lucru din două motive. Pe de o parte, este o primă etapă pe care noi am parcurs-o în cadrul Uniunii Europene, după aderarea de la 1 ianuarie 2007. Am avut şansa să contribuim la negocierea şi la construirea acestui Tratat, beneficiind de aceleaşi drepturi şi având aceleaşi obligaţii ca oricare altă ţară europeană. Este cel dintâi tratat european semnat de România, în calitate de stat membru al Uniunii Europene. Simbolic, este primul document al Europei extinse, negociat şi semnat în format UE 27. Pentru toate aceste motive, odată cu ratificarea de către Parlament, putem spune că este cel dintâi tratat european pe care România îşi pune efectiv amprenta, conform intereselor sale, nemaifiind în postura de a prelua ceea ce au negociat şi au decis alţii. Doamnelor şi domnilor senatori şi deputaţi, în urmă cu trei ani, prin votul dumneavoastră, România a ratificat Tratatul constituţional ["Constituţia UE", caducă], odată cu ratificarea Tratatului de aderare la Uniunea Europeană. Aşa cum ştiţi, Tratatul constituţional nu a putut intra în vigoare. Din fericire, aşa cum noi am susţinut în timpul negocierilor, inovaţiile din acest document au fost preluate în Tratatul de la Lisabona. Aceste inovaţii sunt un pas înainte faţă de tratatele europene în vigoare acum."

 

Postări populare: