23 iulie 2011
Bulgaria "amână discuţiile" privind trecerea la euro
(Reuters) - Bulgaria amână pe termen nedefinit discuţiile privind adoptarea monedei euro, până la momentul în care va apărea o imagine mai clară privind criza datoriilor care cuprinde în prezent economiile mai slabe din uniunea monetară, a declarat joi ministrul de finanţe al ţării.
Ministrul de finanţe bulgar Simon Djankov a declarat la Londra pentru Reuters, că ţara balcanică a vrut să vadă cum zona euro urmează să stabilizeze Grecia şi care va fi poziţia finală cu privire la armonizarea propusă a reglementărilor fiscale ale statelor membre.
"Noi nu vom începe discuţiile preliminare (privind aderarea la euro) în toamnă. Intenţiile noastre (de a adera la euro) nu sunt modificate. Cu toate acestea, nu s-a stabilit încă un anumit moment", a spus el.
În luna februarie, Djankov a declarat că Bulgaria va începe discuţiile în toamnă pentru intrarea în mecanismul ERM-2, în care monedele naţionale trebuie să dovedească stabilitatea lor înainte de adoptarea euro.
"Discuţiile sunt amânate până ce imaginea de ansamblu va fi mai clară... Vrem să ştim înainte de a adera la zona euro care sunt oportunităţile şi care sunt sarcinile", a declarat Djankov, care este, deasemenea, viceprim-ministru.
"Criza din Grecia şi din alte ţări ne-a îngrijorat în privinţa clubului la dorim să aderăm şi asupra implicaţiilor aderării la acesta".
Djankov a declarat că eşecul liderilor zonei euro de a soluţiona criza grecească anul trecut s-a dovedit costisitor, şi orice soluţie din prezent pentru Grecia trebuie să fie una cuprinzătoare, care să împiedice răspândirea contaminării.
"Soluţia ar trebui să fie mai universală decât doar un alt plan de salvare pentru Grecia", a adăugat el.
Bulgaria, care are printre cele mai mici taxe din UE, se opune, deasemenea, iniţiativei franco-germane de a armoniza nivelurile de taxare în cadrul zonei euro.
"Acest punct este cel mai neplăcut pentru Bulgaria ... Noi credem că este prost gândit şi va creşte disparităţile în zona euro. Din punct de vedere economic, el nu are niciun sens", a afirmat Djankov.
Deşi cel mai sărac membru ale Uniunii Europene, Bulgaria are, deasemenea, unul dintre cele mai mici deficite bugetare din grup.
Parlamentarii au adoptat recent, o legislaţie care obligă guvernele să menţină deficitul fiscal anual la cel mult 2 procente din produsul intern brut şi o limită de cheltuieli bugetare de 40 la sută.
Djankov a declarat că Bulgaria ar putea reduce deficitul fiscal in acest an sub obiectivul oficial de 2,5 procente.
"Credem că putem face mai mult decât atât. Posibil 2-2,1 procente", a spus el.
Euroobligaţiuni în 2012?
Bulgaria a redus deficitul fiscal la 0,9 procente din PIB în prima jumătate a anului şi o consolidare fiscală mai bună decât cea preconizată ar însemna că ar putea să amâne planurile iniţiale pentru emisia de eurobonduri, pentru anul viitor.
"Poate că vom dori să aşteptăm până anul viitor, pur şi simplu pentru că avem mai multe rezerve fiscale decat am anticipat", a afirmat Djankov.
În schimb, Bulgaria va lansa, probabil, un pachet de obligaţiuni de aproximativ 500 de milioane de euro (429 milioane de lire sterline) anul viitor, cu maturitatea de la şapte până la opt ani, pentru a refinanţa datoriile scadente în 2013, a adăugat el.
Djankov, fost economist la Banca Mondială, a declarat că intenţionează să reducă profilul scadenţei datoriei Bulgariei, pentru a face posibilă "rambursarea mai rapidă a datoriei".
Bulgaria are cea de-a doua mai mică proporţie a datoriei publice comparată cu PIB-ul dintre economiile celor 27 de state membre, ajungând la circa 16 procente la sfârşitul anului trecut.
Dar Djankov a spus că vrea ca Bulgaria să aibă cea mai mică datorie comparată cu PIB-ul decât statul din UE cel mai puţin îndatorat, Estonia.
La sfârşitul lunii aprilie, datoria publică a Bulgariei a fost de 5,64 miliarde de euro sau de 14,6 procente din PIB.
Djankov a declarat că noi venituri din obligaţiuni şi din privatizări ar ajuta la refinanţarea a circa 800 de milioane de euro dintr-un împrumut Eurobond scadent în ianuarie 2013.
El a spus că Bulgaria preconizează venituri din privatizare de circa 350 de milioane de euro in acest an şi de 600 milioane de euro în 2012, din vânzarea de active de stat.
Bulgaria vinde tot pachetul său de 79,8 procente din Bulgartabak Holding, şi, deasemenea, intenţionează să reducă participaţiile minoritare de la distribuitorii de energie, care sunt controlaţi în majoritate de CEZ din Cehia, E.ON din Germania si EVN din Austria.
http://www.reuters.com/article/2011/07/21/uk-bulgaria-finmin-idUSTRE76K5SJ20110721
>> Bulgarian FinMin on CNN, BBC: Euro Zone Must Learn from Bulgaria
>> Bulgaria to Play It Cool on Euro Zone Bid over Debt Crises - FinMin
Abonați-vă la:
Postare comentarii
(
Atom
)
Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO
Călin Popescu-Tăriceanu, 2008: "Vom da astăzi, în Parlamentul României, un vot istoric - votul pentru ratificarea Tratatului de reformă al Uniunii Europene. Pentru România este mai mult decât un moment festiv. Ratificarea Tratatului de reformă marchează o etapă. Spun acest lucru din două motive. Pe de o parte, este o primă etapă pe care noi am parcurs-o în cadrul Uniunii Europene, după aderarea de la 1 ianuarie 2007. Am avut şansa să contribuim la negocierea şi la construirea acestui Tratat, beneficiind de aceleaşi drepturi şi având aceleaşi obligaţii ca oricare altă ţară europeană. Este cel dintâi tratat european semnat de România, în calitate de stat membru al Uniunii Europene. Simbolic, este primul document al Europei extinse, negociat şi semnat în format UE 27. Pentru toate aceste motive, odată cu ratificarea de către Parlament, putem spune că este cel dintâi tratat european pe care România îşi pune efectiv amprenta, conform intereselor sale, nemaifiind în postura de a prelua ceea ce au negociat şi au decis alţii. Doamnelor şi domnilor senatori şi deputaţi, în urmă cu trei ani, prin votul dumneavoastră, România a ratificat Tratatul constituţional ["Constituţia UE", caducă], odată cu ratificarea Tratatului de aderare la Uniunea Europeană. Aşa cum ştiţi, Tratatul constituţional nu a putut intra în vigoare. Din fericire, aşa cum noi am susţinut în timpul negocierilor, inovaţiile din acest document au fost preluate în Tratatul de la Lisabona. Aceste inovaţii sunt un pas înainte faţă de tratatele europene în vigoare acum."
Postări populare:
-
O astfel de poliţă de asigurare a fost creată prin proiectul de reorganizare a administraţiei fiscale. Şi chiar dacă nu se ştie dacă ţara va...
-
Via Conu Mişu : Lagărul UEist s-a construit Circul politic în care a eșuat dezastrul economic, produs al jafului incredibil prin ca...
-
Naţional: Ponta, tandem cu Maior din decembrie Conform ultimului zvon de profil, pesedistii se bat degeaba pe mostenirea lui Ponta, ...
-
Şi nimeni (dintre politicieni) nu protestează; ba-l şi văd înregistrat "legal". De ce nu se face o razie la această oficină separ...
-
Tonomatul Soros - actualmente setat pe eurobăsism - nu pierde prilejul de a-şi arăta iar dispreţul faţă de naţiune şi democraţie: De und...
-
Ba n-a-nceput nimic (semnificativ), dar sună bine. Ce să înceapă, cu aceleaşi partide rotite alternativ la putere ?! BusinessMagazin : ...
-
Open Europe: Hungarian government accuses EU Commissioner of being "extremely ignorant or lying" E U Justice Commiss...
-
Cercurile naţionaliste din Rusia încep să aibă îndoieli chiar şi asupra lui Putin. Europuciul de la Kiev putea fi lichidat cu costuri mici ...
-
Christopher Edward Harle Story , scriitor, publicist, consilier guvernamental pe probleme economice şi de securitate din Marea Britanie, ...
-
Se propun te miri ce amendamente în Constituţie, numai nu interdicţia străinilor de a deţine terenuri agricole. Ungaria a trecut-o deja în ...
5 comentarii :
Eu cred ca nici ai nostri nu se grabesc si nu-s entusiamnati de trecerea la euro.
Termenul de 2015 e mentinut actualmente si luat in discutie, dar poate fi o tinta falsa pentru adormirea vigilentei capilor UE, intrucat nu ne mai trebuie inca un dusman - strategie corecta.
Din graficul de mai jos se poate vedea cui foloste si cui nu introducerea euro (cu accent pe perioada inceputa in 2002):
http://www.google.com/publicdata/explore?ds=d5bncppjof8f9_&ctype=l&strail=false&nselm=h&met_y=ny_gdp_mktp_cd&scale_y=lin&ind_y=false&rdim=country&idim=country:FRA:GRC:IRL:ITA:DEU:PRT:ESP:BEL:AUT:NLD:FIN&tstart=-298004400000&tend=1279832400000&hl=ro&dl=ro&icfg&uniSize=0.035&iconSize=0.5
"In the jungle, the mighty jungle
The lion sleeps tonight..." :)
Da, ar fi bine să fie aşa...
Aiurea !
EuroBase este santajat cu EBA si face ce vrea Bruxelul
Eee, ce şantaj, sunt toţi de acord...
Daa,nici macar santaj nu e..
Trimiteți un comentariu