18 iunie 2011

TRU: "E grav când încerci să îi lămurești pe alții despre ce nu știi"



Jurnal de corespondent: A ști sau a nu ști că nu știi

Dreptul la opinie pe baza ignoranței ar trebui blocat.
Încă un pic de școală n-ar strica, acolo unde cunoașterea e o datorie. Să luăm, de pildă, cazul unui foarte serios europarlamentar olandez. Săptămîna trecută, distinsul europarlamentar era foarte supărat pe România și Bulgaria.

Într-un discurs bine rostit, europarlamentarul olandez a cerut amînarea admiterii celor două țări delincvente în spațiul Schengen. Dreptul la opinie nu poate fi negat. Dar dreptul la opinie pe baza ignoranței ar trebui blocat. Căci în argumentația sa, europarlamentarul a citat informații obținute de la frontiera Bulgariei cu Ucraina. Oratorul a susținut, chiar, că a vizitat zona și că a făcut fotografii.

Evident, ce nu știa oratorul e că Bulgaria poate avea graniță cu Ucraina dar numai cu acordul României care ar trebui să renunțe la Dobrogea pentru a da dreptate europarlamentarului olandez. Pe scurt, furia oratorului olandez pe teme româno-bulgare era dublată de o ignortanță sălbatică tot pe teme româno-bulgare. Granița bulgaro-ucrainiană e la fel de reală ca granița între Olanda și Suedia. Poate așa e mai ușor de priceput.

Cîteva zile mai tîrziu, un foarte european canal de televiziune a prezentat imagini de la convorbirile Obama-Merkel. Precizînd că Președintele american s-a deplasat în Germania. În fundal se vedea Casa Albă, întîlnirea se desfășura la Washington, dar reporterul nu știa nimic despre faimoasa clădire. Ce e mai grav ? Să nu știi nimic despre Estul Europei sau despre Statele Unite ?

Răspuns: să îi lămurești pe alții despre ce nu știi.
http://www.europalibera.org/content/article/24237844.htm

3 comentarii :

Crystal Clear spunea...

Propaganda se bazeaza in primul rand pe agentii INCOMPETENTI -idiotii utili

Riddick spunea...

Şi pe destinatari neinformaţi. Dispariţia lentă a presei, şi tabloidizarea, fac să depindă informarea de radio, TV si online (aceasta din urmă e utilă doar pentru cei deja "vaccinaţi" contra dezinformării).

Crystal Clear spunea...

Au inceput oamenii sa incerce sa judece ca sa poata discerne informatia, dar nu este usor dupa ce timp de decenii au crezut tot ce se spunea in presa.E valabil peste tot...


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Andrei Marga, 1995 ("Filosofia Unificării Europene"): "Identificările etnice ale românilor sunt în mare parte tradiţionale. Acestea caută să abată atenţia de la problemele concrete ale prezentului şi de la nevoia modernizării instituţionale spre abstracţiunile trecutului. Pentru mulţi intelectuali este limpede că naţionalismul, prin demagogia sa, generează stagnarea şi degradarea ce favorizează doar grupuri sociale incapabile să se adapteze lumii moderne. Intrarea în noua Europă, nu doar geografic, ci şi instituţional şi cultural presupune mai mult decât o alegere, presupune o schimbare a modului de gândire, de asumare, pe lângă devizele paneuropene, a unei abordări europene, o abordare disponibilă la compararea performanţelor, orientată spre modernizare şi având ca perspectivă unitatea europeană". 

 

Postări populare: