26 iunie 2011

A doua tentativă a lui Lăzăroiu de a provoca ieşirea UDMR din coaliţie



Probabil, la un anumit nivel, se cunoaşte intenţia iminentă a UDMR de a ieşi din coaliţie (eu unul cred că are deja tratative avansate cu USL pe această temă). Bon...

Dar, atunci, dacă vrei să exploatezi electoral chestia asta, care pare inevitabilă, de ce să forţezi ieşirea UDMR-ului tocmai pe pretextul regionalizării, temă care este extrem de nepopulară în opinia publică ? Pare că doar PDL ar susţine regionalizarea, în timp ce UDMR s-ar opune, ceea ce nu-i adevărat, TOATE partidele din eurosistem o susţin, o să vedeţi după alegeri asta (aţi mai văzut o dată, la ratificarea Tratatului de la Lisabona fără referendum, în 2008), dacă nu cumva vă va veni mintea la cap şi veţi vota partide care să nu aibe acest punct în program. 

Se ştia despre proiectul regionalizării pe care urma să îl anunţe USL, se ştia că tema este nepopulară (aloo, PePeEeDL, concediaţi urgent toţi clownii care se dau consilieri şi analişti şi care cred că se poate prezenta "marfa" asta drept produs vandabil, scoţând de la naftalină tema baronilor !).

Se ştia, deci. Şi, totuşi, cu câteva zile înainte, apare EuroBăse la tembelizor şi anunţă varianta sa de regionalizare, fără o consultare cu PDL (sanchi...) şi în mod sigur, fără consultări cu majoritatea personajelor relevante din UDMR. Aşa încât acum regionalizarea este văzută ca o idee proprie a PDL, cu costurile de imagine aferente.

De ce nu s-a aşteptat anunţul public al proiectului USL, la care sigur UDMR ar fi aderat, fie şi cu jumătate de gură, ca apoi să apară PDL cu proiectul propriu ? Nazurile UDMR ar fi fost interpretate ca un târg deja încheiat cu USL, iar o eventuală plecare din coaliţie ar fi adus puncte valoroase PDL, mai ales în Transilvania.

Ce rol are Lăzăroiu? Cine semnează scenariul şi distribuţia ? Acum încearcă a doua oară să stârnească UDMR, după primul incident, în urma căruia a şi demisionat:
"Reorganizarea administrativ-teritorială nu ar trebui să se împiedice în sensibilităţi etnice sau sensibilităţi ale USL. Reorganizarea trebuie făcută de actuala coaliţie. Nu mă aştept la un sprijin de la opoziţie pentru că PSD-ul are baronii".

5 comentarii :

Crystal Clear spunea...

Lazaroiu are agenda precisa....
Probabil ca sa aduca PM tehnocrat.

Riddick spunea...

Scufunzi PDL-ul, pe reţeta asta.

Crystal Clear spunea...

Asa e..

Crystal Clear spunea...

Am impresia ca Lazaroiu a fost pus si ca sa-l discrediteze pe Basescu...

Riddick spunea...

Şi mie mi se cam pare la fel.


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Călin Popescu-Tăriceanu, 2008: "Vom da astăzi, în Parlamentul României, un vot istoric - votul pentru ratificarea Tratatului de reformă al Uniunii Europene. Pentru România este mai mult decât un moment festiv. Ratificarea Tratatului de reformă marchează o etapă. Spun acest lucru din două motive. Pe de o parte, este o primă etapă pe care noi am parcurs-o în cadrul Uniunii Europene, după aderarea de la 1 ianuarie 2007. Am avut şansa să contribuim la negocierea şi la construirea acestui Tratat, beneficiind de aceleaşi drepturi şi având aceleaşi obligaţii ca oricare altă ţară europeană. Este cel dintâi tratat european semnat de România, în calitate de stat membru al Uniunii Europene. Simbolic, este primul document al Europei extinse, negociat şi semnat în format UE 27. Pentru toate aceste motive, odată cu ratificarea de către Parlament, putem spune că este cel dintâi tratat european pe care România îşi pune efectiv amprenta, conform intereselor sale, nemaifiind în postura de a prelua ceea ce au negociat şi au decis alţii. Doamnelor şi domnilor senatori şi deputaţi, în urmă cu trei ani, prin votul dumneavoastră, România a ratificat Tratatul constituţional ["Constituţia UE", caducă], odată cu ratificarea Tratatului de aderare la Uniunea Europeană. Aşa cum ştiţi, Tratatul constituţional nu a putut intra în vigoare. Din fericire, aşa cum noi am susţinut în timpul negocierilor, inovaţiile din acest document au fost preluate în Tratatul de la Lisabona. Aceste inovaţii sunt un pas înainte faţă de tratatele europene în vigoare acum."

 

Postări populare: