30 mai 2011

Nu toţi pot fi sclavi la Patriciu, deh...



Ruşii au un proverb: "Când n-ai peşte, şi racu-i peşte". 

Nahoi scrie un articol în Adevărul, în care plânge pe umărul sclavului salariat din România, plătit prost, dar care produce articole de calitate, cerute la export. 

Apoi, trece deodată la chestiunea absorbţiei fondurilor europene, pe care le vede ca panaceu universal al problemelor din "România profundă":
Rochia de 200 de euro purtată de Kate Middleton, Ducesa de Cambridge, la întâlnirea cu Michelle Obama, a fost fabricată în România, scrie „Daily Mail". Ce veste bună pentru provincialismul nostru! Facem pasiune pentru un tenor amator care câştigă un concurs de televiziune în Spania, ne mândrim cu românca de la Hollywood care le face unghiile vedetelor, ne agităm pentru concursuri de mâna a doua gen Eurovision. Perdanţi ai mizelor mari, ne consolăm în universul mic, de mahala. Doar că muncitorii care au lucrat la rochia ce a făcut înconjurul lumii primesc un euro pe oră pentru prestaţia lor.

Am discutat nu demult cu responsabilul pentru fondurile europene din Guvernul Valoniei. Regiunea belgiană de limbă franceză seamănă întrucâtva cu anumite părţi din România. Zonă minieră şi de industrie metalurgică, a decăzut puternic în anii '80. În unele oraşe, precum Charleroi, rata şomajului trece şi azi de 20 la sută.
Regiunea atrage însă cu succes fonduri europene. Le investeşte în centre de cercetare pentru aplicaţii industriale, proiecte de ecologizare, turism şi - atenţie! - în şcoli, universităţi, spitale, cultură, centre sportive şi de recreere. Nu întâmplător, Opera din Liege este într-un amplu proces de renovare, Mons va fi capitală culturală europeană în 2015, Liege candidează la organizarea Expoziţiei mondiale din 2017. Toate aceste investiţii sunt susţinute de Comitetul pentru dezvoltare industrială al regiunii.
Nahoi vorbeşte de comparaţii între Valonia şi "anumite părţi din România", dar decalajul istoric este foarte mare. Până la universităţi şi teatre de operă, suntem condamnaţi să traversăm deşertul "dumpingului social". Au făcut acest lucru Irlanda, Grecia, Spania şi Portugalia, în anii '70-'80. 

Atenţie la mirajul "eurozonei", s-ar putea să descoperim adevărul amar - în "lacul albastru cu steluţe galbene" nu-i decât nisip fierbinte.

3 comentarii :

Crystal Clear spunea...

Cai verzi europeisti pe pereti : centre de cercetare in ecologizare, ...
Dezvoltarea industriala unde este ?

Riddick spunea...

Nicăieri. Că poluează. ;-)

Crystal Clear spunea...

Bineinteles ! :)


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Călin Popescu-Tăriceanu, 2008: "Vom da astăzi, în Parlamentul României, un vot istoric - votul pentru ratificarea Tratatului de reformă al Uniunii Europene. Pentru România este mai mult decât un moment festiv. Ratificarea Tratatului de reformă marchează o etapă. Spun acest lucru din două motive. Pe de o parte, este o primă etapă pe care noi am parcurs-o în cadrul Uniunii Europene, după aderarea de la 1 ianuarie 2007. Am avut şansa să contribuim la negocierea şi la construirea acestui Tratat, beneficiind de aceleaşi drepturi şi având aceleaşi obligaţii ca oricare altă ţară europeană. Este cel dintâi tratat european semnat de România, în calitate de stat membru al Uniunii Europene. Simbolic, este primul document al Europei extinse, negociat şi semnat în format UE 27. Pentru toate aceste motive, odată cu ratificarea de către Parlament, putem spune că este cel dintâi tratat european pe care România îşi pune efectiv amprenta, conform intereselor sale, nemaifiind în postura de a prelua ceea ce au negociat şi au decis alţii. Doamnelor şi domnilor senatori şi deputaţi, în urmă cu trei ani, prin votul dumneavoastră, România a ratificat Tratatul constituţional ["Constituţia UE", caducă], odată cu ratificarea Tratatului de aderare la Uniunea Europeană. Aşa cum ştiţi, Tratatul constituţional nu a putut intra în vigoare. Din fericire, aşa cum noi am susţinut în timpul negocierilor, inovaţiile din acest document au fost preluate în Tratatul de la Lisabona. Aceste inovaţii sunt un pas înainte faţă de tratatele europene în vigoare acum."

 

Postări populare: