01 mai 2011

Elementar...


Opoziţia are nevoie de cineva pe care să-l urască. De unul pe care să-l identifice cu Băsescu. Unul care să meargă pe aceeaşi linie, nu să dea iluzia unei schimbări. Tocmai de aceea, Blaga e inutil Opoziţiei în acest moment. USL are nevoie doar de un singur lucru. Are nevoie să aibă un inamic. Iar declaraţia lui Ponta, care spune că ar prefera un PD-L condus de Vasile Blaga, chiar dacă în Opoziţie, nu e nicidecum o declaraţie cu care îi ţine partea acestuia. Din contra. E o declaraţie care să-l saboteze. E o declaraţie pentru a-l ajuta pe Emil Boc să câştige.
Ziare.com:

Blatul lui Blaga şi votul USL pentru Boc (Opinii)

"Avem nevoie de un lider care sa nu faca blat cu Opozitia si teleopozitia". Spunea Udrea. Despre Vasile Blaga. Sau, mai curand, impotriva lui Vasile Blaga. Monica Macovei si altii, la fel. 

Chiar asa sa fie? E Vasile Blaga dispus la un blat cu cei cu care PD-L se lupta pe viata si pe moarte? Este el dispus sa opreasca razboiul declansat de Traian Basescu? Raspunsul e simplu. Da si nu. Dar oricum nu va conta.

Mai intai, trebuie spus direct - Blaga nu e un blatist. Nu e un om care sa faca jocurile PSD si PNL. Face jocurile lui si ale PD-L. E adevarat insa ca, avandu-l pe el la timona, sunt mult mai multe sanse ca unele dintre puntile total distruse dintre PD-L si cele doua partide din USL sa fie refacute. Asta e posibil.

Imposibil e insa un blat. Pentru ca acesta ar putea fi facut doar in doua moduri. Prin cedarea in lupta, lucru exclus. Sau printr-o intelegere de guvernare dezavantajoasa cu Opozitia, intr-o eventualitate care tine mai curand de domeniul SF. Pentru ca e practic imposibil ca se rupa USL in cazul in care castiga alegerile. Sau ca PD-L sa castige alegerile si sa rupa USL, pentru a forma majoritatea cu o parte din ea.

Practic imposibil, dar nu imposibil cu totul. Doar ca Opozitia nu vrea sa se ajunga acolo. Vrea sa ramana Boc presedinte de partid si premier. Ca o garantie ca PD-L va pierde.

Opozitia nu-l prefera pe Blaga. Nici gand

Daca ar fi sa ultrasimplificam, am putea sa ne uitam dupa doua lucruri. Primul, ca Basescu a dus PD-L la un conflict extrem cu Opozitia. Fara sanse de impacare. E razboi si pare ca va fi atat timp cat Traian Basescu va fi la Cotroceni. Si cat va mai avea un cuvant greu de spus in PD-L. Nu mai exista cale de intoarcere.

Al doilea lucru de care trebuie sa ne amintim e ca Vasile Blaga nu e asa de urat in Opozitie precum e Basescu. Sa ne amintim ca, atunci cand Guvernul Croitoru trebuia sa primeasca avizul Parlamentului, Vasile Blaga a fost singurul ministru din randurile PD-L care a primit aviz favorabil din partea comisiilor de specialitate. Singurul.

Parlamentarii Opozitiei care l-au sprijinit au invocat atunci faptul ca acesta a avut o colaborare excelenta cu primarii si membrii Opozitiei, cat timp a condus Ministerul Dezvoltarii.

Ai zice ca Opozitia il prefera ca presedinte al PD-L. Asa sa fie? Nici gand. Opozitia il prefera pe Emil Boc sef al PD-L. Si premier, daca se poate. Pentru ca are nevoie de un inamic, n-are ce face cu un adversar mai sobru si mai decis decat Emil Boc. Unul care nu are in spate atatea reforme dureroase electoral, precum Boc.

Opozitia are nevoie de cineva pe care sa-l urasca. De unul pe care sa-l identifice cu Basescu. Unul care sa mearga pe aceeasi linie, nu sa dea iluzia unei schimbari. Tocmai de aceea, Blaga e inutil Opozitiei in acest moment. USL are nevoie doar de un singur lucru. Are nevoie sa aiba un inamic.

Iar declaratia lui Ponta, care spune ca ar prefera un PD-L condus de Vasile Blaga, chiar daca in Opozitie, nu e nicidecum o declaratie cu care ii tine partea acestuia. Din contra. E o declaratie care sa-l saboteze. E o declaratie pentru a-l ajuta pe Emil Boc sa castige.

Pentru ca, daca ar putea sa voteze la Conventia Nationala a PD-L, USL ar vota fara ezitare cu Boc. E omul pe care-l prefera. Si tot ce spun acum favorabil despre Blaga e un cutit in spatele acestuia.

Razboi cu Boc, pace cu Blaga? Nu!

Unii dintre sustinatorii lui Boc, cu Udrea in frunte, se grabesc sa induca ideea ca, avandu-l pe Blaga la conducere, PD-L va inceta razboiul cu Opozitia.

Dar se insala. Blaga sau oricine vine la conducerea PD-L trebuie sa duca mai departe razboiul cu USL. Pur si simplu, nu exista alternativa. In acest moment, s-o lasi mai moale ar insemna pierderea sigura a alegerilor parlamentare din anul 2012. Asa ca Blaga nu va fi deloc moale cu USL daca va ajunge la sefia PD-L. In niciun caz.

Ce va conta, atunci? Va conta modul in care va fi un adversar pentru USL. Mai decis, mai indecis? Mai agresiv, mai cumpatat? Mai centrat pe anumite mesaje? Mai riguros? Asta va conta. Insa si mai mult va conta cine va fi premier dupa Congresul PD-L. Cu alte cuvinte, daca lupta dintre partide va primi un impuls dinspre Guvern. 

2 comentarii :

Anonim spunea...

Fasss! Cu i din a!
Emil

Riddick spunea...

Meciul se joacă încă...


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Andrei Cornea, 2011: "Dacă statele rămân suverane, ele vor continua să facă ceea ce cred şi ceea ce consideră că le este de folos, în pofida intereselor comune. Rezultă că trebuie mers înainte – mai repede sau mai încet – spre un sistem federal sau măcar confederal, cu un guvern central dotat cu puteri mari în domeniul economiei, apărării şi externelor, cu un parlament bicameral după modelul american şi cu guverne ale statelor responsabile numai pentru afacerile interne, justiţie, educaţie, cultură, eventual sănătate şi muncă. Căci atunci când vorbim despre pierderea suveranităţii naţionale, despre cine anume vorbim în fapt ca fiind „perdanţii“? Despre plătitorii obişnuiţi de impozite, cu rate la bănci, cu salarii ameninţate ba de tăieri, ba de inflaţie? Despre pensionarii cu pensiile în pericol? Despre beneficiarii sistemelor de asigurări ce acumulează datorii peste datorii? Despre şomeri? Nu, ci vorbim despre elitele politice europene din cele 27 de state. Ele sunt acelea care şi-ar pierde suveranitatea – mai ales aceea de a cheltui nestăvilit şi de a face promisiuni imposibil de ţinut. Vor trebui să se consoleze mulţi parlamentari naţionali cu un rol mai modest (dar deloc neglijabil). Dintre miniştrii şi funcţionarii guvernamentali, unii, precum cei de la externe sau de la armată, vor trebui să dispară pur şi simplu."

 

Postări populare: