Un expert în drepturile omului al ONU a cerut Guvernului român să se asigure că sunt respectate condiţii cheie înainte de impunerea reformelor judiciare majore programate pentru anul acesta.
Gabriela Knaul, raportor special privind independenţa judecătorilor şi avocaţilor, a cerut Guvernului să ia în considerare amânarea intrării în vigoare a noilor Coduri penale şi civile timp ce cel puţin încă un an, subliniind necesitatea unei "reflecţii prudente" într-un proces atât de complex.
"O reformă care vizează cu adevărat să genereze schimbări pozitive ar trebui să includă evaluări, obiective clare şi indicatori de performanţă şi consultări ample cu toate părţile implicate", a explicat ea la finalul misiunii sale de şase zile în România.
Knaul a spus că mai multe condiţii-cheie trebuie îndeplinite înainte de adoptarea celor patru coduri. Acestea includ asigurarea de resurse financiare şi umane adecvate pentru ca procuratura şi tribunalele să îşi asume noile funcţii.
În plus, publicul general trebuie să fie informat în legătură cu schimbările legale care urmează să fie introduse şi în legătură cu rezultatele aşteptate pe teren, în timp ce oficialii din justiţie trebuie pregătiţi în ceea ce priveşte noua reformă şi implicaţiile sale.
Raportorul special a invitat Guvernul să identifice nevoile actuale ale sistemului judiciar - inclusiv în ceea ce priveşte infrastructura, personalul şi bugetul - şi modul în care vor fi incluse acestea în reformă. Ea şi-a exprimat speranţa că astfel, implementarea noilor coduri va ajuta la a construi un sistem judiciar "solid şi cu adevărat independent" în România.
"Reforma sistemului judiciar a fost un proces de schimbare care a însoţit eforturile României de a se dezvolta ca democraţie", a afirmat oficialul. "În situaţia actuală, obiectivul său major ar trebui să fie să garanteze un sistem de administrare a justiţiei care să asigure independenţa, imparţialitatea, integritatea, egalitatea şi transparenţa, toate condiţii pentru asigurarea respectării drepturilor omului de toţi cei din România", a adăugat Knaul.
În timpul misiunii sale, oficialul ONU a vizitat Bucureştiul, Iaşiul, Cluj-Napoca şi Piteşti şi a discutat cu numeroşi reprezentanţi ai Guvernului, societăţii civile, mediilor universitare şi comunităţii judiciare.
Ea îşi va prezenta raportul la Consiliul ONU pentru Drepturile Omului, de la Geneva, în 2012.
2 comentarii :
Nu este de ajuns UE cu gargara , a mai venit si ONU cu ifose
Tot vor sa ne coordoneze, sa ne spuna ce si cum sa facem, sa ne instruiasca, de parca am fi copii tembeli
Ne fac minge de ping-pong : UEiştii cică am facut bine că am scos noile coduri (o lălăim de 20 de ani, am mers pe modificari punctuale), ONUsienii, că să mai stăm. Pân' la ăllalt mandat, că, cine ştie, poate vin alţii şi modifică iar. ;-)
Trimiteți un comentariu