Numit de unii oficiosul (cu aluzie la PDL), Evenimentul zilei are de fapt o agendă mai extinsă. Susţinerea sa pentru "secta" aşa-zis reformistă din PDL este conjuncturală.
Constituţia a fost votată de majoritatea de două treimi pe care FIDESZ şi satelitul său creştin-democrat o deţin în parlament, şi promulgată de preşedintele Pal Schmitt, fost nomenclaturist comunist care şi-a descoperit recent valorile de dreapta, propulsat în funcţie de acelaşi Orban Viktor.
Noua constituţie, criticată pentru că ar ridica ideologia partidului de guvernământ de dreapta la nivel de doctrină de stat, ar fi urmat, potrivit intenţiilor declarate ale premierului, să rupă definitiv Ungaria de trecutul comunist. Dar poate că dorinţa lui Orban a fost atât de arzătoare încât constituţia a căzut în cealaltă extremă, din moment ce-i îngrijorează pe oficialii de la Berlin. Constituţia, şi nu legea presei, blamată în UE pentru că limitează libertatea de exprimare, i-a făcut pe comentatorii televiziunii publice germane să exclame: "Ungaria e o ruşine a Europei!".
Ceea ce-i îngrijorează pe politicienii europeni este puterea precedentului. Şi alte guverne ar putea merge pe calea deschisă de Orban. Adică să profite financiar de UE, dar să acţioneze, pe plan intern, contrar valorilor democratice europene. Şi alţi populişti de dreapta sau de stânga ar putea răspunde precum Orban Viktor: "Astăzi nu vom mai permite nimănui să ne dicteze, de la Bruxelles sau din altă parte". Politica dusă de Orban Viktor în Ungaria este o lecţie, în primul rând pentru alegători. Când unui partid îi este dăruită o majoritate de două treimi din parlament, domnia majorităţii - regulă a democraţiei - se poate oricând transforma într-o dictatură a majorităţii.
2 comentarii :
Ioana Lupea este o mare nemernica !
Tot aparea pe la ISP ,batandu-se pe burta cu C Avramescu si alti "consilieri", toti fiind sectanti.
"She is part o the plan"
Au blogul "Kiseleff" mai mulţi de la Ev z, si mai scrie şi la "România curată".
Trimiteți un comentariu