01 martie 2011

Internaţionala socialistă l-a scăpat pe Gaddafi în 1986

Mitterrand, Craxi si Gonzalez i-au salvat viata lui Gaddafi

Liderul libian Muammar Gaddafi (Ernesto Ruscio
 / Getty Images)
Liderul libian Muammar Gaddafi (Ernesto Ruscio / Getty Images)

Francois Mitterrand, Bettino Craxi si Felipe Gonzalez i-au salvat viata colonelului Gaddafi, refuzand armatei aerului a SUA dreptul de a utiliza spatiul aerian al Frantei, Italiei si Spaniei, cand presedintele Ronald Reagan a lansat o operatiune de pedepsire, esuata in mod expres de guvernele celor trei tari care l-au avertizat pe liderul libian de intentiile presedintelui american de atunci, noteaza marti ziarul ABC.

Roland Dumas, fostul ministru de externe si confident al presedintelui Mitterrand, a confirmat personal cele intamplate, aducand noi informatii in istoria relatiilor diplomatice dintre Gaddafi, liderii socialisti europeni si SUA. La 12 aprilie 1986, generalul Vernon Walters, trimis special al presedintelui Reagan, s-a intalnit la Madrid cu premierul spaniol Felipe Gonzalez, pentru a-l informa despre decizia americana de a lansa impotriva lui Gaddafi o operatiune militara de pedepsire, dupa atentatul terorist atribuit oamenilor lui Gaddafi, comis cu o saptamana inainte la 5 aprilie, asupra unei discoteci din Berlin.

Cu cateva saptamani inainte, in martie, corespondentul la Tripoli al ziarului New York Times informase despre aceasta reuniune, desfasurata in capitala libiana, a lui Gaddafi cu liderii mai multor grupari teroriste, intre care si reprezentanti ai organizatiilor basca si irlandeza, ETA si IRA. Din 1984 aparusera diferite informatii privind posibilele relatii ale liderului libian cu organizatii teroriste. La 13 aprilie 1986, Ministerul italian de Interne a primit informatii de la fosta Comunitate Europeana (CEE) cuprinse intr-un 'document informativ', potrivit caruia Gaddafi ar fi donat ETA un milion de dolari.

In pofida acestor antecedente, reuniunea madrilena dintre Vernon Walters si Felipe Gonzalez a iesit prost: guvernul spaniol a refuzat SUA autorizatia pentru ca bombardierele americane, stationate in Marea Britanie, sa survoleze spatiul aerian spaniol pentru a bombarda resedinta lui Gaddafi. Misiunile speciale ale presedintelui Reagan la Paris si Roma, au avut acelasi rezultat. Roland Dumas, ministru si om de incredere al presedintelui Mitterrand, a dezvaluit intr-un interviu acordat ziarului Le Figaro Magazine, actiunile concrete ale lui Mitterrand, Craxi si Gonzalez, impotriva lui Reagan si in favoarea lui Gaddafi.

Roland Dumas a declarat: 'In timpul unei vizite private la Tripoli, colonelul mi-a spus ca stia ca eu sunt cel care l-a convins pe Mitterrand sa respinga cererile americane. 'Mi-ati salvat viata in ziua aceea', i-ar fi spus Gaddafi. In realitate, povestea salvarii lui Gaddafi, pe care Reagan era dispus sa-l elimine, printr-un 'bombardament chirugical', a fost mai putin personala decat se desprinde din marturisirea lui Roland Dumas.

Craxi a povestit inainte sa moara in Tunisia, nu departe de frontiera libiana in 2000, ca a fost guvernul sau cel care l-a alertat pe Gaddafi de 'iminentul' bombardament american. Felipe Gonzalez a fost primul sef de guvern care a refuzat sa puna la dispozitia SUA spatiul aerian spaniol. Roland Dumas isi adjudeca insa cireasa de pe tort: 'Dupa ce Franta a refuzat spatiul aerian armatei americane, avioanele au fost nevoite sa urmeze o ruta mai lunga prin Atlantic, adaugand 12 ore de zbor suplimentare. In aceste 12 ore Gaddafi a avut timp sa se ascunda si sa scape de bombardamentul ordonat de Reagan'.

'Victorios' dupa bombardamentul american, din 15 aprilie 1986, Gaddafi a aparut la televiziunea libiana 'cerandu-i Spaniei si Italiei sa impiedice actiunile flotilei a VI-a americane' si a inceput lenta sa 'reconversiune' care avea sa se incheie cu obtinerea de catre Libia a presedintiei Comitetului pentru drepturile omului al ONU, in 2003.

>> The Global Revolution Puzzle (theconservativemonster.com)

6 comentarii :

Riddick spunea...

A fost fraier Reagan, aş fi bubuit un "mini-nuke" la gura galeriei unde era şobolanul.

Crystal Clear spunea...

Euro-crap inca de pe timpul CEE

Crystal Clear spunea...

Am auzit printr-un video cum ca Gaddafi arata de parca ar fi bunicul lui Michal Jackson :)

Riddick spunea...

US brands Muammar Gaddafi 'delusional' after interview

http://www.bbc.co.uk/news/world-africa-12605179

:)

Crystal Clear spunea...

Oamenii il iubesc si mor pentru el pe strazi.....

Riddick spunea...

No shit. Mai ales partea I...


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Andrei Cornea, 2011: "Dacă statele rămân suverane, ele vor continua să facă ceea ce cred şi ceea ce consideră că le este de folos, în pofida intereselor comune. Rezultă că trebuie mers înainte – mai repede sau mai încet – spre un sistem federal sau măcar confederal, cu un guvern central dotat cu puteri mari în domeniul economiei, apărării şi externelor, cu un parlament bicameral după modelul american şi cu guverne ale statelor responsabile numai pentru afacerile interne, justiţie, educaţie, cultură, eventual sănătate şi muncă. Căci atunci când vorbim despre pierderea suveranităţii naţionale, despre cine anume vorbim în fapt ca fiind „perdanţii“? Despre plătitorii obişnuiţi de impozite, cu rate la bănci, cu salarii ameninţate ba de tăieri, ba de inflaţie? Despre pensionarii cu pensiile în pericol? Despre beneficiarii sistemelor de asigurări ce acumulează datorii peste datorii? Despre şomeri? Nu, ci vorbim despre elitele politice europene din cele 27 de state. Ele sunt acelea care şi-ar pierde suveranitatea – mai ales aceea de a cheltui nestăvilit şi de a face promisiuni imposibil de ţinut. Vor trebui să se consoleze mulţi parlamentari naţionali cu un rol mai modest (dar deloc neglijabil). Dintre miniştrii şi funcţionarii guvernamentali, unii, precum cei de la externe sau de la armată, vor trebui să dispară pur şi simplu."

 

Postări populare: