PD-L nu va mai avea un lider ca Basescu si va avea nevoie de o conducere care sa regaseasca busola, a declarat deputatul PD-L Sulfina Barbu, intr-un interviu acordat Ziare.com.
Deputatul PD-L sustine ca Monica Macovei si Cristian Preda, dar si Teodor Baconschi si Sever Voinescu au mari sanse pentru functia de lider al formatiunii. Avand in vedere ca partidul nu va mai avea o personalitate la fel de puternica precum Traian Basescu, la conducere va fi nevoie de colegialitate, adauga Sulfina Barbu.
In ceea ce priveste posibilitatea scindarii partidului, vehiculata recent in presa, Sulfina Barbu respinge categoric aceasta varianta. PD-L nu are vocatia scindarilor, asa cum s-a intamplat cu PSD si mai ales PNL, sustine aceasta, precizand ca la varful partidului sunt multe persoane care au inteles nevoia de curatire a partidului.
Deputatul PD-L mai crede ca presedintele Traian Basescu avea perfecta dreptate sa fie suparat pe Partidul Democrat-Liberal. Aceasta adauga ca voturile din Parlament, cu privire la deputatii Monica-Iacob-Ridzi si Dan Pasat, care au probleme cu legea, sunt o dovada de "lipsa de responsabilitate fata de Romania a unor parlamentari".
Deputatul subliniaza insa ca, in opinia sa, PD-L poate fi salvat la Conventia Nationala de pe 5 martie, cand ar putea decide ca in statutul partidului sa fie inclusa prevederea ca persoanele urmarite penal sa fie suspendate din partid.
Sulfina Barbu adauga, in interviul acordat Ziare.com, ca indisciplina PD-L in ceea ce priveste votul in cazurile de coruptie este o recidiva si ca exista o problema de lipsa de autoritate la nivelul conducerii partidului. Deputatul este insa de parere ca democrat-liberalii au un potential mare de relansare, pe care trebuie sa il valorifice.
Sulfina Barbu a raspuns Ziare.com si la intrebari privind noua alianta formata de partidele de Opozitie (PSD, PNL si PC): deputatul PD-L este de parere ca aceasta formatiune politica lasa electoratul de dreapta cu o singura optiune, iar aceea este PD-L.
Despre eventualul efort al USL de a "racola" parlamentari democrat-liberali, Sulfina Barbu sustine ca cele trei partide de Opozitie "se cearta deja pe functii" si "au deja prea multe guri de hranit", motiv pentru care nu mai au cum sa atraga oameni de la PD-L.
Presedintele Basescu sustinea ca nu mai poate cere nimic de la o parte din membrii PD-L, referindu-se in special la cazurile de coruptie. Dumneavoastra ce parere aveti, PD-L mai poate fi salvat?
Presedintele avea perfecta dreptate sa fie suparat pe PD-L. Presedintele a facut un efort, in interventii publice si in discutia cu parlamentarii din coalitia de guvernare, de a explica dezavantajele pentru Romania in cazul unui vot negativ in cazul Pasat. Rezultatul votului a aratat din pacate o mare lipsa de responsabilitate fata de Romania a unor parlamentari.
PD-L se poate salva la Conventia Nationala. PD-L este in fata unei decizii cruciale: alegem calea mai dificila, dar salvatoare pentru tot partidul sau alegem calea comoda la nivel personal, dar dezastruoasa pentru partid.
Situatia in care suntem nu mai permite jumatati de masura sau compromisuri. Actiuni de imagine sau declaratii frumoase, dar lipsite de actiune politica. PD-L este un partid cu un potential de revenire foarte mare. Trebuie doar sa actionam corect si coerent.
Trebuie sa separam functia de premier de cea de presedinte de partid, daca vrem ca partidul sa isi recapete busola. Si in acelasi timp, ca principal partid de guvernare, sa putem sa crestem increderea in echipa executiva. Trebuie sa adoptam criterii de integritate mai severe si sa ne asiguram ca sunt respectate si aplicate.
De ce credeti ca parlamentarii PD-L nu au respectat "avertismentul" dat de presedintele Basescu, privind votul in cazurile de coruptie?
Toata lumea s-a grabit sa puna aceasta indisciplina pe seama relatiei cu presedintele Traian Basescu. Cine este atent la evolutia PD-L din ultima vreme stie ca nu e chiar asa.
Acum a fost o recidiva. Sa ne amintim ca unii parlamentari PD-L nu au respectat decizia BPN-ului in cazul Ridzi. Atunci am decis in BPN sa votam pentru extinderea anchetei, am comunicat decizia la nivelul grupului si votul stim cu totii cum a iesit.
Este mai degraba o problema de lipsa de autoritate la nivelul conducerii partidului. Avem un grup parlamentar mare, greu de gestionat, si asta, suprapus cu faptul ca mare parte din conducerea PD-L se regaseste in Guvern, a condus la lipsa de disciplina.
De la prima iesire in afara deciziei conducerii care nu a fost sanctionata, am alunecat pe panta lipsei de disciplina care risca sa se intensifice.
Va este teama ca scandalul vamesilor corupti ar putea afecta imaginea PD-L, avand in vedere ca deja documente oficiale leaga numirile pe posturi de PD-L?
Documentele oficiale publice vorbesc de o singura persoana, un membru simplu se pare, un om care este o enigma si pentru multi din conducerea partidului. Este o asociere fortata a acestor cazuri de coruptie cu PD-L. Sa nu uitam ca verificarile sunt facute de Executiv, adica si de PD-L.
Daca vom avea si "victime colaterale", oameni din partid care se fac vinovati de ceva, vor trebui sa plateasca. Am convingerea ca la CNC din 5 martie vom include si aceasta noua prevedere, de suspendare din partid a celor trimisi in judecata. Astfel ne vom proteja mai bine partidul de orice eventuale cazuri nefericite.
Ati sustinut recent ca parlamentarii PD-L Monica Iacob-Ridzi si Dan Pasat ar trebui sa isi dea demisia din Parlament, pentru a se pune la dispozitia procurorilor. Credeti ca demisiile acestora vor rezolva problema de imagine a PD-L?
Nu. Este mai degraba o actiune care mai salveaza ceva din cariera sau imaginea lor, desi este deja tardiv si nu cred sa mai aiba vreun efect. Ei nu pot repara ce au stricat unii colegi parlamentari.
PD-L isi va imbunatati imaginea doar prin actiune politica consecventa. Increderea oamenilor o castigi foarte greu si o pierzi foarte usor. Asta traieste PD-L acum. De aceea, este nevoie de o actiune constanta, de o politica clara a partidului fata de actele sau suspiciunile de coruptie.
Un inceput poate fi modificarea statutului la CNC pentru a introduce suspendarea in caz de trimitere in judecata.
La fel, votul transparent la solicitarile justitiei. Alaturi de Sever Voinescu si Raluca Turcan am propus deja modificarea Regulamentului Camerei Deputatilor pentru a introduce obligatoriu vot electronic la solicitarile justitiei si scurtarea perioadei pentru votul in plen. Sa nu mai ajungem ca o cerere a justitiei sa stea cu anii sau cu lunile prin Parlament.
Vor fi sanctionati in cadrul partidului cei doi parlamentari? Ati vota pentru ca parlamentarii care au probleme cu legea sa fie exclusi din partid?
Dan Pasat vad ca a inteles in ce situatie dificila a pus partidul si a optat pentru autosuspendare. Cam tarziu, dar tot e bine. Sper ca si Monica Ridzi sa prinda curaj si sa ii urmeze exemplul.
Care este punctul forte si care este cea mai mare vulnerabilitate a PD-L in acest moment?
Cea mai mare vulnerabilitate este incapacitatea de a ne gandi la binele PD-L in ansamblu, lucid, realist si cu curaj. Riscul de a ne agata de false solutii de moment, care insa nu rezolva de fapt problemele.
Punctul forte este potentialul foarte mare pe care PD-L inca il mai are. Cred cu tarie ca acest potential exista si ca trebuie doar sa stim si sa vrem sa il scoatem la suprafata.
Presa a lansat ipoteza ca PD-L se va scinda in urmatoarea perioada, pentru a-si curata imaginea. Credeti in aceasta varianta?
Absolut deloc. PD-L nu are vocatia scindarilor, asa cum s-a intamplat cu PSD si mai ales PNL. PD-L este singurul partid care de 18 ani nu a suferit nicio scindare. PD-L este un partid care stie sa ramana unit.
Este o presiune pusa pe PD-L pe diverse canale. Cine spune asta pleaca de la premisa ca PD-L nu se poate curata decat prin scindari. Resping aceasta teorie. Chiar daca nu sunt vocali sau neaparat in conducerea la varf, sunt multi membri ai PD-L care au inteles nevoia curatarii partidului.
Pe cine veti sustine la presedintia PD-L?
Este o intrebare la care nu pot raspunde cu nume pentru ca inca nu avem nicio candidatura clara.
Pot insa sa va spun ca il voi sustine pe cel care va sti sa regaseasca busola PD-L. Cum PD-L nu va mai avea un lider cu forta si curajul lui Traian Basescu, aceasta busola inseamna echipa cu care va veni, pentru ca acum avem nevoie de o conducere colegiala. Si de proiectul politic cu care veni.
Veti candida pentru vreo functie la Conventia PD-L din mai? Daca da, care este aceea?
Inca nu stiu. Eu sunt presedinte al Organizatiei de Femei si daca optez pentru alta functie ar trebui sa renunt la conducerea OF, ceea ce nu imi este prea usor.
Au Monica Macovei si Cristian Preda sanse la o functie de conducere?
Da. Pentru ca multi oameni din partid au inteles ca avem nevoie de ei, nu doar ca nume, ci si pentru ideile pe care le sustin. Sunt insa doua conditii de indeplinit: sa isi doreasca sa isi asume responsabilitatea unei functii si sa le prezinte colegilor proiectul pe care il gandesc pentru partid. Au aceasta sansa si ei si Sever Voinescu, Teodor Baconschi.
Propunerea dvs. cu privire la impunerea unui procent de 40% femei pe locurile eligibile in alegerile parlamentare a starnit reactii diverse in randul clasei politice. Credeti ca o asemenea masura ar trebui impusa si in ceea ce priveste conducerea PD-L?
Statutul partidului prevede ca 30% din conducere sa fie femei.
Vreau sa fiu bine inteleasa. Nu propun impunerea femeilor prin aceasta lege, ci doar sa fie lasate sa candideze. Pentru ca nu sunt de acord cu promovarea cuiva doar pentru ca este femeie sau barbat. Ci pentru ca este competent sau integru. Prin faptul ca mai multe femei vor fi propuse sa candideze, de fapt ele sunt lasate sa demonstreze in fata oamenilor cat de competente sunt.
Credeti ca o asemenea initiativa legislativa ar reusi sa treaca in Parlament (unde, conform statisticilor, reprezentarea femeilor este extrem de slaba, sub media europeana)?
Este dificil, stiu asta. Trebuie insa sa incercam si sper ca si colegii de la celelalte partide sa inteleaga ca este in avantajul partidelor o asemenea schimbare.
Cum credeti ca va afecta nou infiintata USL procentele PD-L in sondaje si la alegeri?
Exista posibilitatea ca PD-L sa recupereze din electoratul de dreapta dezamagit pe lipirea PNL de tot ceea ce a condamat pana acum: comunism, colaborare cu Securitatea sau ca abandoneaza ce a sustinut, cum este cazul cu cota unica de impozitare.
Cunoasteti cazuri de parlamentari PD-L carora li s-a propus sa tradeze partidul si sa intre se alature USL?
Nu am cunostinta de asa ceva. Si nici nu cred ca exista riscul unor tradari, pentru ca stim cu totii ca PSD, PNL si PC se cearta deja pe functii si viitori candidati. Cu ce sa mai atragi si de la PD-L cand au deja prea multe guri de hranit?
Care este punctul forte si care este cea mai mare vulnerabilitate a USL?
Vulnerabilitati sunt multe: Dan Voiculescu si obsesiile lui, relatiile din teritoriu intre PSD si PNL, lipsa de maturitate politica a lui Ponta si Antonescu.
Cat despre puncte forte, in afara televiziunilor mogulilor nu vad nimic altceva.
Cum credeti ca ar trebui conceputa legea picnicului, care ar urma sa ajute la protejarea mediului? Ce efect va avea asupra traditionalului "gratar" romanesc?
Avem deja un draft pe care lucram care prevede reguli stricte privind locurile si conditiile in care se pot face picnicuri. Obligatii clare pentru administratorii de terenuri si autoritatile locale. Si desigur sanctiuni.
Ce sanctiuni ar prevede pentru cei care arunca gunoaie pe spatiile verzi si cum ar urma sa fie aceste masuri implementate?
La asta se lucreaza acum pentru a fi pus in dezbatere publica cu toate partile implicate.
http://www.ziare.com/sulfina-barbu/pdl/sulfina-barbu-pd-l-nu-va-mai-avea-un-lider-ca-basescu-interviu-ziare-com-1075834
3 comentarii :
Ehe, daca-m ajuns sa-l parodiem pe Caragiale ....
– Edgar Bostandaki... Turturel este numele pe care i l-au dat în copilărie, alintându-l, papaia, mamaia şi duduile, surorile mai mari... Turturel – aşa-i că sună bine? – este pseudonimul destul de transparent cu care Edgar îşi semnează cronicele.
...Dar muzica ne cheamă. Trăiască valsul! Doamna Athenais Gregoraschko, infatigabilă silfidă...“
Aci o îngrozitoare greşeală de tipar... A doua zi, duminică dimineaţa, la cafeneaua din centru, spiritualul cronicar high-lije citea mai multor tineri din localitate carnetul lui: „Cum se pitrece la noi“. Tinerii îl ascultau cu multă admiraţie şi poate cu mai multă invidie desigur fericit un tânăr care dispune, pe lângă talentul stilului, de o coloană de publicitate, ca să se facă, fireşte, atât de plăcut damelor! Pe când se comenta articolul şi autorul căuta să explice amicilor săi ce înseamnă „divina Hebe“ şi „calici“, iată că deodată intră d. subprefect Raoul Gregoraschko, soţul „infatigabilei silfide“. D. subprefect salută în dreapta şi în stingă cu gravitate, apoi, drept în faţa lui Edgar Bostandaki şi cu un ton neobişnuit de aspru:
– Domnule Turturel! uite-te la mine... Te opresc, măgariule, să faci de mauvaises plaisanteries pi conta doamnei Grăgoraschko, soţia ma!
:)))
Textul este absolut genial!!!
Trimiteți un comentariu