02 februarie 2011

Fundaţia patriciană "Horia Rusu" ca goarnă a lobby-ului europeist



Ehei... unde-i lozinca vechilor liberali - "Prin noi înşine !" ? (las' că era demagogică, citiţi Istoria...).

Nu a apucat bine ministrul agriculturii, Valeriu Tabără, să declare: "Străinii pot cumpăra teren agricol în România cu restricţii (adică doar organizaţi prin societăţi comerciale, nu ca persoane fizice). Acestea nu vor fi ridicate cât voi fi eu ministru", şi s-a întâmplat ceea ce am scris aici - au început reacţiile ONG-urilor.

Fundaţia PNL-ului, "Horia Rusu", publică articolul "Noi nu ne vindem ţara… decât în anumite condiţii" (când am văzut titlul prima dată, am crezut ca-i vreun WikiLeak despre PNL):
Valeriu Tabără a declarat, într-un acces de naţionalism împins până în pragul xenofobiei, că nu le va permite străinilor cumpărarea de terenuri agricole, cât timp va deţine funcţia de ministru al Agriculturii.

Fantoma PUNR  bântuie Palatul Victoria

Pe data de 15 martie 1990, era fondat un partid naţionalist, care avea să-şi schimbe numele mai des decât partenerii politici, dar care a rămas în memoria colectivă ca Partidul Unităţii Naţiunii Române (PUNR). Printre oamenii politici care s-au succedat pe la şefia partidului s-au numărat şi Valeriu Tabără sau Gheorghe Funar, doi vajnici apărători ai valorilor iredentiste.

Ministru cu antecedente

În acest context, n-ar trebui să ne surprindă declaraţiile ministrului Agriculturii. Să nu uităm că, de curând, acesta a venit şi cu alte propuneri, de care probabil că ne-am fi putut amuza, dacă n-ar fi fost atât de primejdioase. Spre exemplu, în luna noiembrie a anului trecut, Valeriu Tabără a propus ca magazinele să fie obligate să vândă, în proporţie de minim 10%, alimente din producţia autohtonă. Proiectul legislativ nu a fost promulgat, poate şi datorită faptului că legea ar fi creat confuzie în rândul producătorilor români care au capital străin.

Doar cu o lună mai târziu, acelaşi ministru a venit cu o altă propunere, de a impune comercianţilor dubla etichetare a produselor, în special celor alimentare, pentru a preveni scumpirea produselor din perioada sărbătorilor de iarnă. Nici această lege n-a intrat în vigoare, proiectul fiind înăbuşit, din primul stadiu, datorită criticilor venite din partea economiştilor. Aceştia au demonstrat că o astfel de măsură ar fi fost contraproductivă, deoarece ar fi generat o scumpire a produselor, adică ar fi avut un efect contrar planului stabilit de Valeriu Tabără.

Sub naţionalismul înflăcărat se ascund interese de partid

Privind retrospectiv, declaraţia ministrului privind restricţionarea vânzării de terenuri către străini se încadrează perfect în măsurile pe care acesta le-a derulat sau le-a propus, de la intrarea în politică. Însă, ca o culme a ironiei, afirmaţia ministrului survine în contextul în care Comisia Europeană a cerut, recent, Bulgariei şi României, să reducă perioada în care cetăţenii străini nu pot cumpăra direct pământuri. Iar acest amănunt relevă interesele Ministerului Agriculturii deoarece, conform declaraţiilor oficiale: „străinii pot cumpăra teren agricol în România cu restricţii” – adică doar organizaţii prin societăţi comerciale, nu ca persoane fizice. Cu alte cuvinte, Ministerul Agriculturii îşi rezervă dreptul de a vinde discreţionar terenurile agricole, sub paravanul naţionalismului oportunist.

Daniel-Gabriel Secară
Rusu şi Patriciu au sărit primii la colaborare cu FSN în 1990/91, PNL-AT a avut secretari de stat în guvernul Petre Roman (după remaniere), chiar un post de ministru ocupat de Patriciu (ministerul lucrărilor publice). Acum Roman e liberal "de viţă nouă"... Faza cu "vânzarea discreţionară a terenurilor agricole" este pură speculaţie propagandistică. 

Prestaţia lobbystică este însă cât se poate de reală. Iar printre "antecedentele" lui Valeriu Tabără, autorul uită să menţioneze că a plecat din PUNR while the going is good.

4 comentarii :

Riddick spunea...

De vreo cinci-şase ani, am început să îmi pun întrebarea: de ce PNL mai are în denumire particula "Naţional" ?

Crystal Clear spunea...

Chiar azi dimineata vorbem cu un tip din Medias care povestea de nu stiu ce seic din Arabia Saudita care umbla sa cumpere terenuri pe la noi.
Europeistii astia ar trebui declarati antinationali .
Iar PNL sa-si zica Partidul Antinational Liberal

Riddick spunea...

Treaba e serioasă, acum terenurile agricole sunt încă şi mai ieftine în urma crizei, sunt un bun plasament. Pe termen lung, datorita crizei alimentare care se anunţă, sunt aur curat - asta dacă le lucrezi intensiv.

Crystal Clear spunea...

Asa este, aur curat !


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Călin Popescu-Tăriceanu, 2008: "Vom da astăzi, în Parlamentul României, un vot istoric - votul pentru ratificarea Tratatului de reformă al Uniunii Europene. Pentru România este mai mult decât un moment festiv. Ratificarea Tratatului de reformă marchează o etapă. Spun acest lucru din două motive. Pe de o parte, este o primă etapă pe care noi am parcurs-o în cadrul Uniunii Europene, după aderarea de la 1 ianuarie 2007. Am avut şansa să contribuim la negocierea şi la construirea acestui Tratat, beneficiind de aceleaşi drepturi şi având aceleaşi obligaţii ca oricare altă ţară europeană. Este cel dintâi tratat european semnat de România, în calitate de stat membru al Uniunii Europene. Simbolic, este primul document al Europei extinse, negociat şi semnat în format UE 27. Pentru toate aceste motive, odată cu ratificarea de către Parlament, putem spune că este cel dintâi tratat european pe care România îşi pune efectiv amprenta, conform intereselor sale, nemaifiind în postura de a prelua ceea ce au negociat şi au decis alţii. Doamnelor şi domnilor senatori şi deputaţi, în urmă cu trei ani, prin votul dumneavoastră, România a ratificat Tratatul constituţional ["Constituţia UE", caducă], odată cu ratificarea Tratatului de aderare la Uniunea Europeană. Aşa cum ştiţi, Tratatul constituţional nu a putut intra în vigoare. Din fericire, aşa cum noi am susţinut în timpul negocierilor, inovaţiile din acest document au fost preluate în Tratatul de la Lisabona. Aceste inovaţii sunt un pas înainte faţă de tratatele europene în vigoare acum."

 

Postări populare: