01 ianuarie 2011

Traian Ungureanu: Bilanț euro-rom



Poate e, totuși, prea devreme dar ceva se poate spune, deja, în chip de concluzie a crizei țiganilor de astă vară: toată lumea a reușit să se dea la o parte. Guvernele român și bulgar trebuie să se descurce sau încurce, mai departe, singure.

În toamnă, promisiunile și angajamentele se adunaseră morman. Franța pe post de victimă crease o furtună politică la nivel european și așa a apărut ideea că, de data asta, ceva se va întîmpla. Și s-a întîmplat: programele fără conținut, seminariile interminabile cu invitați capabili să vorbească 20 de minute în șir fără să spună ceva aplicabil în următoarele 20 de minute, rapoartele pompoase și recomandările grandioase, toate s-au adunat, ca de obicei.

La sfîrșitul anului, cu excepția punctelor electorale adunate de Președintele Sarkozy, situația e neschimbată. ONG-urile miriapod care primesc fonduri europene vor prăpădi banii pe salarii și dezbateri despre „problema romă” și vor conchide că de vină e rasismul care începe dincolo de ușa sălii de dezbateri.

UE va putea etala un vraf de documente. Țiganii se vor pregăti pentru următoarea incursiune de vară. Guvernele român și bulgar vor fi, iar, acuzate că nu controlează situația. Relațiile țiganilor cu lumea din țările lor de baștină vor rămîne proaste și nimeni nu va fi început să se apropie de începutul primului pas în direcția bună.

http://www.europalibera.org/content/blog/2262949.html

5 comentarii :

Anonim spunea...

Aceasta nota se inscrie "pe aceeasi linie"? Sau se vrea o metalinie? Adica ceva care este deasupra a tot ceea ce descrie!
Emil

Riddick spunea...

Nu înţeleg întrebarea.

Crystal Clear spunea...

Cred ca francezii au incercat sa-i reeduce :
Acum vreo cateva saptamani eram la Carrfour unde pusesera vreo 3 casieri tigani unul langa celalat( or fi fost dintre aia expulzati) .
S-au inteles intre ei si au lasat pe cineva inaintea mea sa plateasca .Bineinteles ca am reactionat si i-am intrebat de ce .Raspunsul a fost ca il "cunostea" unul dintre ei....

Se pare ca nu le-a prea iesit francezilor reeducarea tiganilor pentru ca nu i-am mai vazut la casierie....

Riddick spunea...

Trebuia reclamat, exista înregistrarea pe camere. "Normal", dupa plata cumpăraturilor. :)

Crystal Clear spunea...

Da, am uitat ca se filmeaza la case.


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Andrei Cornea, 2011: "Dacă statele rămân suverane, ele vor continua să facă ceea ce cred şi ceea ce consideră că le este de folos, în pofida intereselor comune. Rezultă că trebuie mers înainte – mai repede sau mai încet – spre un sistem federal sau măcar confederal, cu un guvern central dotat cu puteri mari în domeniul economiei, apărării şi externelor, cu un parlament bicameral după modelul american şi cu guverne ale statelor responsabile numai pentru afacerile interne, justiţie, educaţie, cultură, eventual sănătate şi muncă. Căci atunci când vorbim despre pierderea suveranităţii naţionale, despre cine anume vorbim în fapt ca fiind „perdanţii“? Despre plătitorii obişnuiţi de impozite, cu rate la bănci, cu salarii ameninţate ba de tăieri, ba de inflaţie? Despre pensionarii cu pensiile în pericol? Despre beneficiarii sistemelor de asigurări ce acumulează datorii peste datorii? Despre şomeri? Nu, ci vorbim despre elitele politice europene din cele 27 de state. Ele sunt acelea care şi-ar pierde suveranitatea – mai ales aceea de a cheltui nestăvilit şi de a face promisiuni imposibil de ţinut. Vor trebui să se consoleze mulţi parlamentari naţionali cu un rol mai modest (dar deloc neglijabil). Dintre miniştrii şi funcţionarii guvernamentali, unii, precum cei de la externe sau de la armată, vor trebui să dispară pur şi simplu."

 

Postări populare: