07 ianuarie 2011

Ghana exclude o intervenţie militară în Coasta de Fildeş



Alianţa regională africană CEDEAO/ECOWAS ameninţase cu intervenţia militară în Coasta de Fildeş, dacă preşedintele Laurent Gbagbo nu cedează puterea "învingătorului" în alegerile prezidenţiale, Alassane Ouattara. 

Coasta de Fildeş este suspendată din această organizaţie după alegerile prezidenţiale din 2010.

Un membru al ECOWAS, Ghana, anunţă prin vocea preşedintelui său că exclude participarea la o eventuală intervenţie militară în Coasta de Fildeş, şi nu va fi de partea niciunuia dintre cei doi preşedinţi proclamaţi: Laurent Gbagbo, care este preşedinte conform instituţiilor şi legilor din Coasta de Fildes, şi Alassane Ouattara, declarat învingător de către "comunitatea internaţională".

Ghana era un membru-cheie din punct de vedere militar, având frontieră comună (şi) cu partea din Coasta de Fildeş controlată de Gbagbo. Ceilalţi membri importanţi ai ECOWAS, Mali şi Burkina Faso, ar trebui să treacă prin zonele din nord, controlate de rebeli, ceea ce ar apare ca o intervenţie partizană, nu una "neutră". Liberia (la vest) pare mult prea slabă ca să iniţieze un atac de pe teritoriul său.


Ghana questions Ivory Coast military option  

Ghana's president has said he does not think military force will solve the post-election deadlock in Ivory Coast.

John Atta Mills also said Ghana would not take sides in the stand-off between incumbent leader Laurent Gbagbo and his rival, Alassane Ouattara.

The international community has recognised Mr Ouattara as the winner of November's presidential election and urged Mr Gbagbo to quit.

West African regional grouping Ecowas has threatened to force Mr Gbagbo out.

Mr Ouattara called this week for a special forces operation to remove Mr Gbagbo.

But President Mills appeared to reject such an idea in a speech on Friday. "I personally do not think the military option will solve the problem in Ivory Coast," he was quoted as saying by Reuters news agency.
"Ghana is not taking sides and Ghana will support any government."

Mr Ouattara remains behind a blockade at a hotel in the main city Abidjan, protected by UN peacekeepers and New Forces former rebels who control the north of the country.

>>  Complot internaţional împotriva Coastei de Fildeş
>>  "Premierul" Coastei de Fildeş declară început războiul civil 

Niciun comentariu :


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Călin Popescu-Tăriceanu, 2008: "Vom da astăzi, în Parlamentul României, un vot istoric - votul pentru ratificarea Tratatului de reformă al Uniunii Europene. Pentru România este mai mult decât un moment festiv. Ratificarea Tratatului de reformă marchează o etapă. Spun acest lucru din două motive. Pe de o parte, este o primă etapă pe care noi am parcurs-o în cadrul Uniunii Europene, după aderarea de la 1 ianuarie 2007. Am avut şansa să contribuim la negocierea şi la construirea acestui Tratat, beneficiind de aceleaşi drepturi şi având aceleaşi obligaţii ca oricare altă ţară europeană. Este cel dintâi tratat european semnat de România, în calitate de stat membru al Uniunii Europene. Simbolic, este primul document al Europei extinse, negociat şi semnat în format UE 27. Pentru toate aceste motive, odată cu ratificarea de către Parlament, putem spune că este cel dintâi tratat european pe care România îşi pune efectiv amprenta, conform intereselor sale, nemaifiind în postura de a prelua ceea ce au negociat şi au decis alţii. Doamnelor şi domnilor senatori şi deputaţi, în urmă cu trei ani, prin votul dumneavoastră, România a ratificat Tratatul constituţional ["Constituţia UE", caducă], odată cu ratificarea Tratatului de aderare la Uniunea Europeană. Aşa cum ştiţi, Tratatul constituţional nu a putut intra în vigoare. Din fericire, aşa cum noi am susţinut în timpul negocierilor, inovaţiile din acest document au fost preluate în Tratatul de la Lisabona. Aceste inovaţii sunt un pas înainte faţă de tratatele europene în vigoare acum."

 

Postări populare: