06 ianuarie 2011

Discursul preşedintelui Coastei de Fildeş, Laurent Gbagbo


(cu ocazia Anului Nou 2011):



4:30 -  Am respectat toate acordurile convenite, chiar şeful rebeliunii armate a fost desemnat prim-ministru. Combatanţii au obţinut statut militar, conform gradelor din forţele armate naţionale. Singura măsură reciprocă din cealaltă parte ar fi fost dezarmarea rebeliunii; dar rebeliunea nu s-a dezarmat. Alegerile s-au desfăşurat având rebeliune armată în centrul, nordul şi vestul ţării.

6:30 -  Nu am organizat aceste alegeri pentru a satisface o aşteptare din exteriorul Coastei de Fildeş. Am organizat aceste alegeri pentru a alege liber şi în deplină suveranitate pe cel care va conduce Coasta de Fildeş pentru următorii cinci ani.

7:15 -  Singurul rezultat legal al alegerilor prezidenţiale din Coasta de Fildeş este acela pe care Consiliul Constituţional l-a anunţat. Decizia sa este irevocabilă.

8:00 -  [Dragi compatrioţi]... observ, ca şi dvs., atitudinea ONU şi a unor state puternice din lume; observ, ca şi dvs., atitudinea unor şefi de stat africani. Nu ne vom lăsa intimidaţi de nimeni. Este o tentativă de lovitură de stat, desfăşurată sub steagul comunităţii internaţionale. Această acţiune are scopul de a instala, prin forţă şi prin fals, în fruntea acestei ţări, un om pe care ivorienii nu l-au ales. Refuz tactica "pământului pârjolit". Nimeni nu are dreptul să cheme armate străine care să invadeze ţara sa. Noi, ivorienii, avem datoria de a apăra patria contra atacurilor din exterior, nu să o abandonăm acelora care vor să o subjuge.

9:20 -  O voi repeta: adversarul meu nu a câştigat. Numărătoarea voturilor îl dă perdant. Consiliul Constituţional îl dă perdant. Chestiunea, acum, nu este de a afla cine a câştigat alegerile prezidenţiale din Coasta de Fildeş, ci este aceea de a şti ce motivează atitudinea adversarului meu şi a susţinătorilor săi din exterior. Totul pare că se desfăşoară ca şi cum noi, ivorienii, nu am conta. De aceea, propun crearea unui comitet de evaluare care să analizeze faptele şi să stabilească adevărul despre desfăşurarea alegerilor din Coasta de Fildeş.


>>  Complot internaţional împotriva Coastei de Fildeş
>>  "Premierul" Coastei de Fildeş declară început războiul civil 

Niciun comentariu :


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Călin Popescu-Tăriceanu, 2008: "Vom da astăzi, în Parlamentul României, un vot istoric - votul pentru ratificarea Tratatului de reformă al Uniunii Europene. Pentru România este mai mult decât un moment festiv. Ratificarea Tratatului de reformă marchează o etapă. Spun acest lucru din două motive. Pe de o parte, este o primă etapă pe care noi am parcurs-o în cadrul Uniunii Europene, după aderarea de la 1 ianuarie 2007. Am avut şansa să contribuim la negocierea şi la construirea acestui Tratat, beneficiind de aceleaşi drepturi şi având aceleaşi obligaţii ca oricare altă ţară europeană. Este cel dintâi tratat european semnat de România, în calitate de stat membru al Uniunii Europene. Simbolic, este primul document al Europei extinse, negociat şi semnat în format UE 27. Pentru toate aceste motive, odată cu ratificarea de către Parlament, putem spune că este cel dintâi tratat european pe care România îşi pune efectiv amprenta, conform intereselor sale, nemaifiind în postura de a prelua ceea ce au negociat şi au decis alţii. Doamnelor şi domnilor senatori şi deputaţi, în urmă cu trei ani, prin votul dumneavoastră, România a ratificat Tratatul constituţional ["Constituţia UE", caducă], odată cu ratificarea Tratatului de aderare la Uniunea Europeană. Aşa cum ştiţi, Tratatul constituţional nu a putut intra în vigoare. Din fericire, aşa cum noi am susţinut în timpul negocierilor, inovaţiile din acest document au fost preluate în Tratatul de la Lisabona. Aceste inovaţii sunt un pas înainte faţă de tratatele europene în vigoare acum."

 

Postări populare: