06 ianuarie 2011

Discursul preşedintelui Coastei de Fildeş, Laurent Gbagbo


(cu ocazia Anului Nou 2011):



4:30 -  Am respectat toate acordurile convenite, chiar şeful rebeliunii armate a fost desemnat prim-ministru. Combatanţii au obţinut statut militar, conform gradelor din forţele armate naţionale. Singura măsură reciprocă din cealaltă parte ar fi fost dezarmarea rebeliunii; dar rebeliunea nu s-a dezarmat. Alegerile s-au desfăşurat având rebeliune armată în centrul, nordul şi vestul ţării.

6:30 -  Nu am organizat aceste alegeri pentru a satisface o aşteptare din exteriorul Coastei de Fildeş. Am organizat aceste alegeri pentru a alege liber şi în deplină suveranitate pe cel care va conduce Coasta de Fildeş pentru următorii cinci ani.

7:15 -  Singurul rezultat legal al alegerilor prezidenţiale din Coasta de Fildeş este acela pe care Consiliul Constituţional l-a anunţat. Decizia sa este irevocabilă.

8:00 -  [Dragi compatrioţi]... observ, ca şi dvs., atitudinea ONU şi a unor state puternice din lume; observ, ca şi dvs., atitudinea unor şefi de stat africani. Nu ne vom lăsa intimidaţi de nimeni. Este o tentativă de lovitură de stat, desfăşurată sub steagul comunităţii internaţionale. Această acţiune are scopul de a instala, prin forţă şi prin fals, în fruntea acestei ţări, un om pe care ivorienii nu l-au ales. Refuz tactica "pământului pârjolit". Nimeni nu are dreptul să cheme armate străine care să invadeze ţara sa. Noi, ivorienii, avem datoria de a apăra patria contra atacurilor din exterior, nu să o abandonăm acelora care vor să o subjuge.

9:20 -  O voi repeta: adversarul meu nu a câştigat. Numărătoarea voturilor îl dă perdant. Consiliul Constituţional îl dă perdant. Chestiunea, acum, nu este de a afla cine a câştigat alegerile prezidenţiale din Coasta de Fildeş, ci este aceea de a şti ce motivează atitudinea adversarului meu şi a susţinătorilor săi din exterior. Totul pare că se desfăşoară ca şi cum noi, ivorienii, nu am conta. De aceea, propun crearea unui comitet de evaluare care să analizeze faptele şi să stabilească adevărul despre desfăşurarea alegerilor din Coasta de Fildeş.


>>  Complot internaţional împotriva Coastei de Fildeş
>>  "Premierul" Coastei de Fildeş declară început războiul civil 

Niciun comentariu :


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Adrian Papahagi, 2012: "Nu mă voi ascunde după deget: suplimentul FCD este într-adevăr un manifest, fiindcă socotim că Uniunea Europeană este un proiect neterminat și că doar desăvârșindu-l, creând adică Statele Unite ale Europei, putem să evităm perspectiva deloc încântătoare de a deveni un vulgar apendice al Asiei, un muzeu al civilizațiilor sau o simplă piață de desfacere pentru economiile emergente. Înainte de toate, doream să subliniez, prin contrast cu îngustimea identităților naționale, care sunt niște constructe relativ recente, larghețea identității europene și universalitatea celei creștine. Creștinismul transcende națiile, cu tot tribalismul și triumfalismul lor războinic".

 

Postări populare: