13 ianuarie 2011

David Cameron: Londra nu va participa la niciun mecanism nou legat de zona euro



Marea Britanie va refuza să participe la 'orice nou mecanism' european în cadrul stabilizării zonei euro, a afirmat joi premierul britanic David Cameron, după o întâlnire cu omologul său francez Francois Fillon.

'O zonă euro este în interesul Marii Britanii, noi vrem ca ţările din zona euro să-şi depăşească problemele şi vom fi parteneri utili' în acest sens, a dat asigurări premierul britanic, citat de AFP.

'Dar - a insistat el - să fie clar: nu intenţionăm să aderăm la zona euro şi nu avem nicio intenţie să fim antrenaţi într-un nou mecanism sau în noi proceduri, ori să cedăm din prerogative'.

El a menţionat că înţelege necesitatea unei mai bune integrări economice şi fiscale în interiorul eurozonei, în favoarea căreia a pledat de altfel omologul său francez în cadrul aceleiaşi conferinţe de presă, dar a ţinut să precizeze că aceste eforturi de armonizare nu privesc ţara sa, care nu este membră a uniunii monetare.

Într-o alocuţiune în City-ul londonez, Fillon a explicat puţin mai devreme preocupările Parisului de a obţine sprijinul britanic pentru eforturile de convergenţă 'economică, socială şi fiscală' în cadrul zonei euro.

'Zona euro este inima monetară a Europei şi aş dori ca nimeni să nu poată pune la îndoială determinarea Uniunii Europene, în ansamblul ei, de a menţine această zonă. Este o prioritate politică şi economică absolută' - a subliniat premierul francez.


5 comentarii :

NTN spunea...

Cine dreacu mai vrea sa adere la Euro pe praful asta? Doar aia care continua sa stea ca nerozii cu nasu in curu Iuropii. Sa nu care cumva sa supere "elita" euro-fila de la Bruxelles si BCE.

Riddick spunea...

Deja cică nemţii au Planul B: Neo-Deutsche Mark. Anu' ăsta se va întâmpla ceva BIG în legătură cu euro.

NTN spunea...

Aha.. deci s-au "saturat" si ei de euroi. Si sa scoata din rahat tari precum Grecia sau Spania atunci cand sunt pe marginea prapastiei. Cu cine zicea ca simpatizeaza kkt-ul de Ponta de la PSD? Cu Zapatero, parca. hehehehe :D

Riddick spunea...

Nu, nu "s-au saturat", de fapt, cu tot bailout-ul, Germania profită de pe urma euro datorită exporturilor pe piaţa UE (are cel mai mic deficit din UE), dar îşi ia o masură de siguranţă, "just in case".

NTN spunea...

mda.. de fapt cred ca ei au excedent bugetar (si nu deficit bugetar) de pe urma exporturilor in UE. De asta probabil ca le si convine "moneda comuna". Totusi, ei nu exporta doar in UE. Au avut exporturi masive anul trecut cu scaderea Euro fata de Dolar. Din cate am inteles, au avut exporturi mari si in China. Pe la inceputul lui 2010, Euro era cam 1.51 fata de USD si prin iunie ajunsese cam 1.22. Si dupa aia a inceput sa creasca din nou.


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Călin Popescu-Tăriceanu, 2008: "Vom da astăzi, în Parlamentul României, un vot istoric - votul pentru ratificarea Tratatului de reformă al Uniunii Europene. Pentru România este mai mult decât un moment festiv. Ratificarea Tratatului de reformă marchează o etapă. Spun acest lucru din două motive. Pe de o parte, este o primă etapă pe care noi am parcurs-o în cadrul Uniunii Europene, după aderarea de la 1 ianuarie 2007. Am avut şansa să contribuim la negocierea şi la construirea acestui Tratat, beneficiind de aceleaşi drepturi şi având aceleaşi obligaţii ca oricare altă ţară europeană. Este cel dintâi tratat european semnat de România, în calitate de stat membru al Uniunii Europene. Simbolic, este primul document al Europei extinse, negociat şi semnat în format UE 27. Pentru toate aceste motive, odată cu ratificarea de către Parlament, putem spune că este cel dintâi tratat european pe care România îşi pune efectiv amprenta, conform intereselor sale, nemaifiind în postura de a prelua ceea ce au negociat şi au decis alţii. Doamnelor şi domnilor senatori şi deputaţi, în urmă cu trei ani, prin votul dumneavoastră, România a ratificat Tratatul constituţional ["Constituţia UE", caducă], odată cu ratificarea Tratatului de aderare la Uniunea Europeană. Aşa cum ştiţi, Tratatul constituţional nu a putut intra în vigoare. Din fericire, aşa cum noi am susţinut în timpul negocierilor, inovaţiile din acest document au fost preluate în Tratatul de la Lisabona. Aceste inovaţii sunt un pas înainte faţă de tratatele europene în vigoare acum."

 

Postări populare: