13 ianuarie 2011

David Cameron: Londra nu va participa la niciun mecanism nou legat de zona euro



Marea Britanie va refuza să participe la 'orice nou mecanism' european în cadrul stabilizării zonei euro, a afirmat joi premierul britanic David Cameron, după o întâlnire cu omologul său francez Francois Fillon.

'O zonă euro este în interesul Marii Britanii, noi vrem ca ţările din zona euro să-şi depăşească problemele şi vom fi parteneri utili' în acest sens, a dat asigurări premierul britanic, citat de AFP.

'Dar - a insistat el - să fie clar: nu intenţionăm să aderăm la zona euro şi nu avem nicio intenţie să fim antrenaţi într-un nou mecanism sau în noi proceduri, ori să cedăm din prerogative'.

El a menţionat că înţelege necesitatea unei mai bune integrări economice şi fiscale în interiorul eurozonei, în favoarea căreia a pledat de altfel omologul său francez în cadrul aceleiaşi conferinţe de presă, dar a ţinut să precizeze că aceste eforturi de armonizare nu privesc ţara sa, care nu este membră a uniunii monetare.

Într-o alocuţiune în City-ul londonez, Fillon a explicat puţin mai devreme preocupările Parisului de a obţine sprijinul britanic pentru eforturile de convergenţă 'economică, socială şi fiscală' în cadrul zonei euro.

'Zona euro este inima monetară a Europei şi aş dori ca nimeni să nu poată pune la îndoială determinarea Uniunii Europene, în ansamblul ei, de a menţine această zonă. Este o prioritate politică şi economică absolută' - a subliniat premierul francez.


5 comentarii :

NTN spunea...

Cine dreacu mai vrea sa adere la Euro pe praful asta? Doar aia care continua sa stea ca nerozii cu nasu in curu Iuropii. Sa nu care cumva sa supere "elita" euro-fila de la Bruxelles si BCE.

Riddick spunea...

Deja cică nemţii au Planul B: Neo-Deutsche Mark. Anu' ăsta se va întâmpla ceva BIG în legătură cu euro.

NTN spunea...

Aha.. deci s-au "saturat" si ei de euroi. Si sa scoata din rahat tari precum Grecia sau Spania atunci cand sunt pe marginea prapastiei. Cu cine zicea ca simpatizeaza kkt-ul de Ponta de la PSD? Cu Zapatero, parca. hehehehe :D

Riddick spunea...

Nu, nu "s-au saturat", de fapt, cu tot bailout-ul, Germania profită de pe urma euro datorită exporturilor pe piaţa UE (are cel mai mic deficit din UE), dar îşi ia o masură de siguranţă, "just in case".

NTN spunea...

mda.. de fapt cred ca ei au excedent bugetar (si nu deficit bugetar) de pe urma exporturilor in UE. De asta probabil ca le si convine "moneda comuna". Totusi, ei nu exporta doar in UE. Au avut exporturi masive anul trecut cu scaderea Euro fata de Dolar. Din cate am inteles, au avut exporturi mari si in China. Pe la inceputul lui 2010, Euro era cam 1.51 fata de USD si prin iunie ajunsese cam 1.22. Si dupa aia a inceput sa creasca din nou.


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Andrei Cornea, 2011: "Dacă statele rămân suverane, ele vor continua să facă ceea ce cred şi ceea ce consideră că le este de folos, în pofida intereselor comune. Rezultă că trebuie mers înainte – mai repede sau mai încet – spre un sistem federal sau măcar confederal, cu un guvern central dotat cu puteri mari în domeniul economiei, apărării şi externelor, cu un parlament bicameral după modelul american şi cu guverne ale statelor responsabile numai pentru afacerile interne, justiţie, educaţie, cultură, eventual sănătate şi muncă. Căci atunci când vorbim despre pierderea suveranităţii naţionale, despre cine anume vorbim în fapt ca fiind „perdanţii“? Despre plătitorii obişnuiţi de impozite, cu rate la bănci, cu salarii ameninţate ba de tăieri, ba de inflaţie? Despre pensionarii cu pensiile în pericol? Despre beneficiarii sistemelor de asigurări ce acumulează datorii peste datorii? Despre şomeri? Nu, ci vorbim despre elitele politice europene din cele 27 de state. Ele sunt acelea care şi-ar pierde suveranitatea – mai ales aceea de a cheltui nestăvilit şi de a face promisiuni imposibil de ţinut. Vor trebui să se consoleze mulţi parlamentari naţionali cu un rol mai modest (dar deloc neglijabil). Dintre miniştrii şi funcţionarii guvernamentali, unii, precum cei de la externe sau de la armată, vor trebui să dispară pur şi simplu."

 

Postări populare: