05 ianuarie 2011

Andrei Marga predică "Europa Unită"



Omul care apare pe lista scurtă de premieri propuşi de PNL după ce a avut o întrevedere privată cu Angela Merkel la Cluj comentează cartea lui Hans Magnus Enzensberger Ach, Europa!: Wahrnehmungen aus sieben Ländern (1987) şi ne dă nouă poveţe:
La două decenii de la acest “imn închinat multitudinii europene (Lobgesang auf die europäische Vielfalt)” Jürgen Habermas spune că “din Ach Europa! a rămas numai tonul de suspin (der seufzende Ton)”, căci Europa se află, destul de dramatic, în faţa unei alegeri cruciale: alegerea între abordarea neoliberală, care a urcat pe scenă în anii optzeci şi a dominat-o până astăzi, şi replasarea Europei “în mâinile popoarelor ei (in die Hände ihrer Bevölkerungen)”, care se conturează ca unică şansă de evitare a unei “prăbuşiri ameninţătoare a Uniunii Europene (der drohende Rückfall der Europäischen Union)”.

Ce are în vedere, de fapt, Habermas? Ca bază factuală (în volumul Ach Europa, Suhrkamp, Frankfurt am Main, 2008), el a avut în vedere situaţia de “indecizie (Nichtentscheidung)” care a apărut în Uniunea Europeană după ce referendumurile din Franţa şi Olanda au fost negative pentru Constituţia europeană. “O indecizie în această situaţie este o decizie cu lungă bătaie (von großer Tragweite)” (p. 85) Pe un plan mai general, pentru Uniunea Europeană se pune problema “finalităţii (finalité)”, care pretinde o decizie. Dacă nu se ajunge “să se facă din unificarea europeană obiectul unui referendum la scară europeană, viitorul Uniuni Europene, în sensul ortodoxiei neoliberale, este hotărât” (p. 85).

Acum se pune în fapt “problema absenţei capacităţii de acţiune a Uniunii Europene” din trei direcţii. Prima constă în aceea că, în condiţiile globalizării, ale evoluţiei demografice şi ale imigraţiei sporite, “fără politici fiscale convergente, fără armonizare pe termen mediu a politicilor economice şi sociale abandonăm destinul modelului european de societate în mâini străine” (p.86). A doua constă în faptul că în lume s-a revenit la politica hegemonială de mare putere, perspectiva ciocnirii cu Islamul s-a întărit, unele structuri statale se destramă, urmările colonialismului au rămas, toate acestea “semnalizând o situaţie a lumii extrem de riscantă” (p. 86). În această situaţie, Uniunea Europeană este solicitată să-şi asume un rol distinct de SUA, China, India şi Japonia şi alături de aceste puteri mondiale.

A treia constă în împrejurarea că, în condiţiile “scindării Vestului (Spaltung des Westens)”, Uniunea Europeană trebuie să-şi consolideze profilul şi să se înzestreze cu “forţă militară”. Problema a atins asemenea dimensiuni încât Europa unită trebuie să se reformeze “pe baza unui referendum” la scara ei însăşi.
Pâi tocmai de referendumuri fug monomaniacii europeişti, după ce le-au ignorat pe cele din Franţa, Olanda, Irlanda...

* destinul modelului european de societate - care destin? care model ?

* sintagma "scindarea Vestului" a fost lansată în 2003, subiectul său fiind războiul din Irak:
Welt am Sonntag: În perioada premergătoare războiului din Irak din 2003, filozoful Jacques Derrida a anunţat împreună cu Jürgen Habermas faţa rezistenţei europene, renaşterea Europei. Se creează o identitate în Europa doar dacă este împotriva Americii? 

Glucksmann: Derrida a fost naiv. El nu ştia situaţia din Germania. Şi Habermas a fost mulţumit cu reunificarea germană şi a vrut să o pună ca un reper.
 

5 comentarii :

Crystal Clear spunea...

Am vazut comentariul tau la C.Preda despre infiintarea unui partid eurosceptic in Romania.
Cred ca acum ar fi cel mai potrivit moment.
Romanii trebuie sa se trezeasca din anestezia UE !
Trebuie sa li se explice clar ca este vorba numai si numai doar de o alta fata a comunismului mult mai versatila si ascunsa si ca am fost din nou pacaliti.
Acest partid este absolut necesar la noi .
Ca sa nu mai vorbim cat de speriati sunt de un astfel de partid cei ca C Preda....
Li se duce pe apa sambetei locul caldut din Parlamentul European...

Riddick spunea...

Face ceva de genul asta "Noua Dreaptă", dar e un partid gen Jobbik sau România Mare (atenţie, RM nu este eurosceptic decât conjunctural, pentru imagine).

Dacă trece 2014 şi nu apare partidul, e nasol. Sau poate un partid existent adoptă un asemenea program. Văd că capitalistii români nu sunt preocupaţi de crearea unui astfel de partid - tocmai fiindcă nu sunt capitalişti adevăraţi.

Crystal Clear spunea...

Exact !

Tocmai vin de la un exemplu de firma "capitalista "care face afaceri cu statul.
I-au ridicat masina lui fii-miu si pe langa amenda platita la Politie, a mai trebuit sa plateasca inca : 9 milioane firmei care a efectuat operatiunea : CFR Transauto.
Cine si cum a fixat pretul asta nu se stie.Oricum nu este rezultatul unei piete libere, capitaliste.

Dimineata ni s-a ars pompa de apa ( n-avem canalizare in zona ) -alte 10,5 milioane.

Cam asta este Romania "capitalista"-gorbaciovista ,la 20 de ani dupa Ceausescu....

Te gandesti numai cum sa faci ca sa pleci de aici ca sa scapi cu viata si sa mai prinzi cativa ani de trai decent oriunde in lume....

Riddick spunea...

...

Am aplicat de 3 ori la Visa Lottery USA, şi niciun răspuns.

Examinez şi eu alte variante.

Crystal Clear spunea...

Am din ce in ce mai mult senzatia ca e sinucidere curata sa mai raman aici.
Nu este insa deloc usor sa emigrezi.Nu stiu cam sa fac sa-l conving pe fii-miu.Cred ca l-am ajutat prea mult pana acum si nu este inca deplin constient de realitatea care-l inconjoara

Sper insa sa se convinga singur ca este din ce in ce mai nasol.

Mai ales ca nu stim ce va fi dupa Basescu.
Dar banuim.Avem in fata ochilor Ucraina.....


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Călin Popescu-Tăriceanu, 2008: "Vom da astăzi, în Parlamentul României, un vot istoric - votul pentru ratificarea Tratatului de reformă al Uniunii Europene. Pentru România este mai mult decât un moment festiv. Ratificarea Tratatului de reformă marchează o etapă. Spun acest lucru din două motive. Pe de o parte, este o primă etapă pe care noi am parcurs-o în cadrul Uniunii Europene, după aderarea de la 1 ianuarie 2007. Am avut şansa să contribuim la negocierea şi la construirea acestui Tratat, beneficiind de aceleaşi drepturi şi având aceleaşi obligaţii ca oricare altă ţară europeană. Este cel dintâi tratat european semnat de România, în calitate de stat membru al Uniunii Europene. Simbolic, este primul document al Europei extinse, negociat şi semnat în format UE 27. Pentru toate aceste motive, odată cu ratificarea de către Parlament, putem spune că este cel dintâi tratat european pe care România îşi pune efectiv amprenta, conform intereselor sale, nemaifiind în postura de a prelua ceea ce au negociat şi au decis alţii. Doamnelor şi domnilor senatori şi deputaţi, în urmă cu trei ani, prin votul dumneavoastră, România a ratificat Tratatul constituţional ["Constituţia UE", caducă], odată cu ratificarea Tratatului de aderare la Uniunea Europeană. Aşa cum ştiţi, Tratatul constituţional nu a putut intra în vigoare. Din fericire, aşa cum noi am susţinut în timpul negocierilor, inovaţiile din acest document au fost preluate în Tratatul de la Lisabona. Aceste inovaţii sunt un pas înainte faţă de tratatele europene în vigoare acum."

 

Postări populare: