24 decembrie 2010

Polemică Frunzăverde-Baconschi



Sorin Frunzăverde (PDL) califică drept "falimentul politicii externe româneşti" neadmiterea României în Spaţiul Schengen din martie 2011, într-o declaraţie pentru Agerpres.

Practic, dă dreptate tezei franco-germane şi speculaţiilor lansate de opoziţie şi de mass-media aservită acesteia.

Baconschi îi dă replica printr-un comunicat al MAE:
Referitor la cea mai recentă reacţie, care vine chiar din propriul partid (PDL), impresia mea este că, pentru a ieşi din conul de umbră în care l-au plasat afacerile sale din Caraş-Severin, domnul Sorin Frunzăverde a citit într-o cheie falsă scrisoarea miniştrilor de interne francez şi german, prin care se recomandă amânarea aderării României la spaţiul Schengen. Eu îl invit colegial pe domnul Frunzăverde la o discuţie în care i-aş putea explica atât atribuţiile MAE în acest proces, cât şi motivele reale invocate în scrisoarea respectivă. Am însă intuiţia că domnul Frunzăverde nu se teme atât de presupusul 'faliment al politicii externe româneşti', cât de viitorul congres al PDL, în care proiectul meu reformator nu este privit cu ochi buni de domnia sa. Mă surprinde această lipsă de solidaritate şi acest atac confuz şi nejustificat, cu atât mai mult cu cât pe vremuri domnul Frunzăverde era relativ cunoscut pentru înclinaţiile sale creştin - democrate.

Un comentariu :

Riddick spunea...

Şi dacă-i o minge "servită" lui Baconschi, "cel atacat de corupţii din PDL" ? ;-)


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Călin Popescu-Tăriceanu, 2008: "Vom da astăzi, în Parlamentul României, un vot istoric - votul pentru ratificarea Tratatului de reformă al Uniunii Europene. Pentru România este mai mult decât un moment festiv. Ratificarea Tratatului de reformă marchează o etapă. Spun acest lucru din două motive. Pe de o parte, este o primă etapă pe care noi am parcurs-o în cadrul Uniunii Europene, după aderarea de la 1 ianuarie 2007. Am avut şansa să contribuim la negocierea şi la construirea acestui Tratat, beneficiind de aceleaşi drepturi şi având aceleaşi obligaţii ca oricare altă ţară europeană. Este cel dintâi tratat european semnat de România, în calitate de stat membru al Uniunii Europene. Simbolic, este primul document al Europei extinse, negociat şi semnat în format UE 27. Pentru toate aceste motive, odată cu ratificarea de către Parlament, putem spune că este cel dintâi tratat european pe care România îşi pune efectiv amprenta, conform intereselor sale, nemaifiind în postura de a prelua ceea ce au negociat şi au decis alţii. Doamnelor şi domnilor senatori şi deputaţi, în urmă cu trei ani, prin votul dumneavoastră, România a ratificat Tratatul constituţional ["Constituţia UE", caducă], odată cu ratificarea Tratatului de aderare la Uniunea Europeană. Aşa cum ştiţi, Tratatul constituţional nu a putut intra în vigoare. Din fericire, aşa cum noi am susţinut în timpul negocierilor, inovaţiile din acest document au fost preluate în Tratatul de la Lisabona. Aceste inovaţii sunt un pas înainte faţă de tratatele europene în vigoare acum."

 

Postări populare: