03 decembrie 2010

Şeful DAE: Preşedintele a respins alte criterii decât cele tehnice, privind Schengen, în faţa ambasadorilor UE



Preşedintele Traian Băsescu a subliniat, vineri, în faţa ambasadorilor statelor Uniunii Europene, poziţia potrivit căreia românii nu vor accepta ca, deşi îndeplinite criteriile tehnice de aderare la spaţiul Schengen, să se facă vreo legătură cu alte politici, care să pună la îndoială aderarea la termen, a declarat, pentru AGERPRES, şeful Departamentului pentru Afaceri Europene (DAE) al Guvernului, Bogdan Mănoiu.

"S-a abordat problema spaţiului Schengen. Preşedintele a reiterat poziţia cunoscută, de altfel, că România şi, în general, românii nu vor accepta ca, odată îndeplinite criteriile tehnice, să se facă vreo legătură cu alte politici care ar putea pune sub semnul întrebării aderarea la termen", a spus şeful DAE, după întâlnirea pe care Băsescu a avut-o, la Ambasada Belgiei, cu ambasadorii europeni.

Întrebat dacă mesajul preşedintelui Băsescu a vizat în mod special ambasadorii Olandei şi Franţei, ţări care au avut poziţii împotriva aderării României la zona Schengen, ministrul a răspuns că a fost un mesaj general.
"Nu în mod special. A fost un mesaj general, care nu a făcut distincţia între ambasadorii prezenţi şi a vizat pe toată lumea", a susţinut acesta.

Preşedintele Traian Băsescu a participat, vineri, la Ambasada Belgiei, la un dejun de lucru cu ambasadorii statelor membre ale Uniunii Europene.

La întrevedere au mai fost prezenţi consilierul prezidenţial pentru afaceri europene, Leonard Orban, precum şi şeful DAE, Bogdan Mănoiu, care, la ieşirea de la dejun, s-a întreţinut câteva minute cu ambasadorul Franţei la Bucureşti, Henri Paul. 


2 comentarii :

Crystal Clear spunea...

"consilierul prezidenţial pentru afaceri europene, Leonard Orban".....

Riddick spunea...

Aaaa, Leonardo, europeanul... halal...


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Călin Popescu-Tăriceanu, 2008: "Vom da astăzi, în Parlamentul României, un vot istoric - votul pentru ratificarea Tratatului de reformă al Uniunii Europene. Pentru România este mai mult decât un moment festiv. Ratificarea Tratatului de reformă marchează o etapă. Spun acest lucru din două motive. Pe de o parte, este o primă etapă pe care noi am parcurs-o în cadrul Uniunii Europene, după aderarea de la 1 ianuarie 2007. Am avut şansa să contribuim la negocierea şi la construirea acestui Tratat, beneficiind de aceleaşi drepturi şi având aceleaşi obligaţii ca oricare altă ţară europeană. Este cel dintâi tratat european semnat de România, în calitate de stat membru al Uniunii Europene. Simbolic, este primul document al Europei extinse, negociat şi semnat în format UE 27. Pentru toate aceste motive, odată cu ratificarea de către Parlament, putem spune că este cel dintâi tratat european pe care România îşi pune efectiv amprenta, conform intereselor sale, nemaifiind în postura de a prelua ceea ce au negociat şi au decis alţii. Doamnelor şi domnilor senatori şi deputaţi, în urmă cu trei ani, prin votul dumneavoastră, România a ratificat Tratatul constituţional ["Constituţia UE", caducă], odată cu ratificarea Tratatului de aderare la Uniunea Europeană. Aşa cum ştiţi, Tratatul constituţional nu a putut intra în vigoare. Din fericire, aşa cum noi am susţinut în timpul negocierilor, inovaţiile din acest document au fost preluate în Tratatul de la Lisabona. Aceste inovaţii sunt un pas înainte faţă de tratatele europene în vigoare acum."

 

Postări populare: