24 decembrie 2010

Germania cere Poloniei şi Cehiei să treacă la euro



TheTrumpet.com - Germany Urges Poland to Join the Eurozone


Germania îndeamnă Polonia să adere la zona euro
 

Polonia va lua partea Germaniei, în dezbaterea asupra viitorului euro?

Cancelarul german Angela Merkel a cerut atât Poloniei cât şi Republicii Cehe să renunţe la monedele lor naţionale şi să accepte moneda euro.

Un articol publicat în cotidianul [ceh] Lidové Noviny pe 11 decembrie arată cum cancelarul german a făcut în mod oficial ambele oferte în luna septembrie, ca parte a unui plan german pentru a consolida poziţia ţărilor disciplinate fiscal în cadrul Uniunii Europene. Franţa, Spania, Italia, Portugalia, Belgia, Grecia şi Irlanda şi-a exprimat teama cu privire la toate sancţiunile pe care Germania vrea să le instituie împotriva acestor naţiuni din zona euro, care acumulează datorii excesive. Ţările din sudul Europei se tem că economiile lor aflate în dificultate pot fi în curând victimele unor astfel de sancţiuni în cazul în care Berlinul îşi impune varianta sa. 

Poziţia autoritară a Berlinului în ceea ce priveşte măsurile economice propuse spre a vindeca criza datoriilor din zona euro este în prezent susţinută numai de către Ţările de Jos [Olanda], Austria, Finlanda şi Slovacia - toate având economii relativ stabile. Germania caută mai mulţi aliaţi, ca parte a încercării sale de a avea un mai mare control fiscal asupra zona euro. În cazul în care cancelarul Merkel îi poate convinge pe polonezi şi pe cehi să-şi abandoneze monedele lor naţionale şi să aducă economiile lor stabile în zona euro, Germania va câştiga alţi doi aliaţi.

George Friedman, CEO al Stratfor, a scris următoarele într-un editorial recent asupra relaţiei Poloniei cu Germania: "Pentru germani, o redefinire a Uniunii Europene este necesară. Dacă Germania va fi chemată să îndrepte eşecurile UE, va dori un control substanţial asupra restului politicii economice a Europei. Un sistem cu două nivele este în curs de apariţie în Europa, unul în care patronii si clienţii nu vor avea acelaşi grad de putere" (3 decembrie).

Friedman a continuat apoi prin a identifica Polonia drept un viitor patron posibil în sistemul financiar european. Dacă Polonia va dori sau nu se alăture zonei euro este încă neclar. Altceva este însă mult mai sigur, cu toate acestea: Europa va evolua cumva într-un "sistem cu două nivele", în care 10 naţiuni - sub conducerea germană - guvernează restul continentului.
Dacă nu aţi făcut-o deja, citiţi cel mai recent editorial al redactorului-şef, “A Monumental Moment in European History!


http://www.thetrumpet.com/index.php?q=7778.6361.0.0


>> Germania caută aliaţi responsabili (Presseurop) 

Niciun comentariu :


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Călin Popescu-Tăriceanu, 2008: "Vom da astăzi, în Parlamentul României, un vot istoric - votul pentru ratificarea Tratatului de reformă al Uniunii Europene. Pentru România este mai mult decât un moment festiv. Ratificarea Tratatului de reformă marchează o etapă. Spun acest lucru din două motive. Pe de o parte, este o primă etapă pe care noi am parcurs-o în cadrul Uniunii Europene, după aderarea de la 1 ianuarie 2007. Am avut şansa să contribuim la negocierea şi la construirea acestui Tratat, beneficiind de aceleaşi drepturi şi având aceleaşi obligaţii ca oricare altă ţară europeană. Este cel dintâi tratat european semnat de România, în calitate de stat membru al Uniunii Europene. Simbolic, este primul document al Europei extinse, negociat şi semnat în format UE 27. Pentru toate aceste motive, odată cu ratificarea de către Parlament, putem spune că este cel dintâi tratat european pe care România îşi pune efectiv amprenta, conform intereselor sale, nemaifiind în postura de a prelua ceea ce au negociat şi au decis alţii. Doamnelor şi domnilor senatori şi deputaţi, în urmă cu trei ani, prin votul dumneavoastră, România a ratificat Tratatul constituţional ["Constituţia UE", caducă], odată cu ratificarea Tratatului de aderare la Uniunea Europeană. Aşa cum ştiţi, Tratatul constituţional nu a putut intra în vigoare. Din fericire, aşa cum noi am susţinut în timpul negocierilor, inovaţiile din acest document au fost preluate în Tratatul de la Lisabona. Aceste inovaţii sunt un pas înainte faţă de tratatele europene în vigoare acum."

 

Postări populare: