24 decembrie 2010

Germania cere Poloniei şi Cehiei să treacă la euro



TheTrumpet.com - Germany Urges Poland to Join the Eurozone


Germania îndeamnă Polonia să adere la zona euro
 

Polonia va lua partea Germaniei, în dezbaterea asupra viitorului euro?

Cancelarul german Angela Merkel a cerut atât Poloniei cât şi Republicii Cehe să renunţe la monedele lor naţionale şi să accepte moneda euro.

Un articol publicat în cotidianul [ceh] Lidové Noviny pe 11 decembrie arată cum cancelarul german a făcut în mod oficial ambele oferte în luna septembrie, ca parte a unui plan german pentru a consolida poziţia ţărilor disciplinate fiscal în cadrul Uniunii Europene. Franţa, Spania, Italia, Portugalia, Belgia, Grecia şi Irlanda şi-a exprimat teama cu privire la toate sancţiunile pe care Germania vrea să le instituie împotriva acestor naţiuni din zona euro, care acumulează datorii excesive. Ţările din sudul Europei se tem că economiile lor aflate în dificultate pot fi în curând victimele unor astfel de sancţiuni în cazul în care Berlinul îşi impune varianta sa. 

Poziţia autoritară a Berlinului în ceea ce priveşte măsurile economice propuse spre a vindeca criza datoriilor din zona euro este în prezent susţinută numai de către Ţările de Jos [Olanda], Austria, Finlanda şi Slovacia - toate având economii relativ stabile. Germania caută mai mulţi aliaţi, ca parte a încercării sale de a avea un mai mare control fiscal asupra zona euro. În cazul în care cancelarul Merkel îi poate convinge pe polonezi şi pe cehi să-şi abandoneze monedele lor naţionale şi să aducă economiile lor stabile în zona euro, Germania va câştiga alţi doi aliaţi.

George Friedman, CEO al Stratfor, a scris următoarele într-un editorial recent asupra relaţiei Poloniei cu Germania: "Pentru germani, o redefinire a Uniunii Europene este necesară. Dacă Germania va fi chemată să îndrepte eşecurile UE, va dori un control substanţial asupra restului politicii economice a Europei. Un sistem cu două nivele este în curs de apariţie în Europa, unul în care patronii si clienţii nu vor avea acelaşi grad de putere" (3 decembrie).

Friedman a continuat apoi prin a identifica Polonia drept un viitor patron posibil în sistemul financiar european. Dacă Polonia va dori sau nu se alăture zonei euro este încă neclar. Altceva este însă mult mai sigur, cu toate acestea: Europa va evolua cumva într-un "sistem cu două nivele", în care 10 naţiuni - sub conducerea germană - guvernează restul continentului.
Dacă nu aţi făcut-o deja, citiţi cel mai recent editorial al redactorului-şef, “A Monumental Moment in European History!


http://www.thetrumpet.com/index.php?q=7778.6361.0.0


>> Germania caută aliaţi responsabili (Presseurop) 

Niciun comentariu :


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Adrian Papahagi, 2012: "Nu mă voi ascunde după deget: suplimentul FCD este într-adevăr un manifest, fiindcă socotim că Uniunea Europeană este un proiect neterminat și că doar desăvârșindu-l, creând adică Statele Unite ale Europei, putem să evităm perspectiva deloc încântătoare de a deveni un vulgar apendice al Asiei, un muzeu al civilizațiilor sau o simplă piață de desfacere pentru economiile emergente. Înainte de toate, doream să subliniez, prin contrast cu îngustimea identităților naționale, care sunt niște constructe relativ recente, larghețea identității europene și universalitatea celei creștine. Creștinismul transcende națiile, cu tot tribalismul și triumfalismul lor războinic".

 

Postări populare: