22 decembrie 2010

Coaliţia a derapat la votul listei magistraţilor pentru CSM


Curentul:

Fără să ţină cont de faptul că pe lista magistraţilor propuşi spre validare se află şi trei candidaturi (n.r. - a lui Dan Nicolae Chiujdea, a Lidiei Bărbulescu şi a lui Dan Lupaşcu) contestate vehement de colegii lor de breaslă, senatorii coaliţiei au făcut ieri jocul opoziţiei la votul pentru componenţa CSM (n.r. - Consiliul Superior al Magistraturii), în contextul în care justiţia românească are încă probleme serioase de imagine la Bruxelles, iar aderarea la spaţiul Schengen se află sub semnul întrebării. Astfel, absenţa a patru senatori PDL de la vot, coroborată cu trădarea senatorilor UNPR şi a unei părţi dintre cei ai UDMR, a făcut ca plenul Senatului să valideze ieri - cu 64 de voturi „pentru“ şi 60 „împotrivă“ - lista celor 11 membri ai CSM-ului, care cuprinde şi numele magistraţilor Chiujdea, Bărbulescu şi Lupaşcu, ale căror mandate au fost complementare, nefiind trimise de CSM spre validare. Pe de altă parte, această sincopă din cadrul coaliţiei de guvernare în chestiunea structurii CSM-ului arată deficienţele existente în angrenajul acestei alianţe care, deşi a făcut faţă moţiunilor de cenzură ale opoziţiei, se macină din interior ca urmare a trădărilor partenerilor de la UDMR şi UNPR. „Singurul lucru la care mă refer este modul cum s-a derulat votul din plen (n.r. - pentru validarea membrilor CSM). La votul cu bile senatorii UDMR şi ai UNPR au votat cu spatele, Cseke Attila, ministru în Cabinetul Boc, a votat în favoarea PSD-PNL şi Şerban Mihăilescu. Preşedintele trebuie să taie pisica în această coaliţie deoarece nu se poate să fii la guvernare şi să votezi în favoarea opoziţiei“, ne-a declarat senatorul PDL Iulian Urban. Potrivit acestuia, senatorii democrat-liberali şi-au făcut treaba bine, votând împotriva validării listei cu magistraţii contestabili ai CSM, însă trebuie date sancţiuni în interiorul coaliţiei.

Trădare în favoarea intereselor opoziţiei!

„Senatorii PDL şi-au făcut bine munca, însă de acum e treaba preşedintelui! Chestia cu încrederea în coaliţie nu există, dovadă fiind faptul că Verestoy Attila s-a dus la Rădulescu să conteste votul cu bile la vedere!“, ne-a precizat Iulian Urban. Pe de altă parte, surse din PDL au menţionat pentru „Curentul“ că la votul de ieri din plen pentru validarea magistraţilor CSM au lipsit următorii senatori democrat-liberali: Dumitru Oprea (aflat în vacanţă în SUA la copii), Mihai Stânişoară (bolnav), Dorel Jurcan şi Marius Necula.
În fond, dacă ei ar fi fost prezenţi la muncă, votul ar fi fost de 64 la 64 - fără a se mai ţine cont de trădarea UDMR şi a UNPR. Dincolo de aceste sincope interne din cadrul coaliţiei, lista CSM validată ieri de votul plenului Senatului mai conţine un nume contestat de către Agenţia Naţională de Integritate (n.r. - ANI): Victor Alistar, propus din partea societăţii civile. Potrivit unor surse interne citate ieri de agenţia HotNews.ro,  oficialii ANI i-au trimis o adresă preşedintelui Senatului, Mircea Geoană, prin care contestă validarea lui Victor Alistar ca membru al CSM întrucât acesta nu poate ocupa o funcţie timp de 3 ani după ce în 2009 a primit o constatare de incompatibilitate.

Alistar, membru în CSM cu probleme de incompatibilitate!

În acest sens, ANI arată că verdictul în cazul lui Alistar a rămas definitiv şi irevocabil, după ce acesta nu a contestat decizia în termenul prevăzut de lege. Practic, prin includerea lui Alistar pe lista validată de senatori pentru CSM, deciziile acestui for devin nule pentru că incompatibilitatea acestuia este evidentă. La rândul său, preşedintele PSD, Victor Ponta, a declarat ieri că votul de validare a membrilor CSM din Senat demonstrează că „raţiunea şi bunul-simţ“ au câştigat împotriva „ordinelor politice“ ale preşedintelui Traian Băsescu. „Am primit o veste bună pentru că astăzi, la Senat, raţiunea şi bunul-simţ au câştigat împotriva ordinelor politice ale domnului Traian Băsescu. 64 de senatori, ceea ce înseamnă nu doar parlamentari ai PSD şi PNL, ci şi din alte grupuri politice, au votat pentru ca totuşi România să aibă un CSM“, a afirmat preşedintele social-democraţilor. Potrivit acestuia, este „revoltătoare“ atitudinea şefului statului, Traian Băsescu, care doreşte ca justiţia să  fie „subordonată politic“. „E revoltător şi condamnabil că, în 2010, preşedintele Traian Băsescu şi PDL încă mai cred că justiţia trebuie să le fie subordonată politic, încă mai cred că trebuie să voteze împotriva independenţei Justiţiei. Şi atunci, evident, ne mirăm degeaba de ce nu suntem primiţi în Schengen, de ce avem în continuare Mecanism de Cooperare şi Verificare pe justiţie“, a adăugat liderul social-democraţilor.

3 comentarii :

Riddick spunea...

Dumitru Oprea ăla este un boşorog venit de la PNL, care scrie pe blog că PDL are o problemă morală (după votul în cazul Monica Iacob-Ridzi).

Crystal Clear spunea...

De cate ori a fost reluat acest caz , de cate ori au pomenit toti despre el si l-au tavalit cat l-au putut, ma face sa ma gandesc ca a fost inca de la inceput o inscenare

Riddick spunea...

Nu, chiar s-a încercat o schimbare, dar unii din parlamentarii coaliţiei una spun şi alta fac.

Să vedem la întoarcerea legii de la Cotroceni ce va fi.


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Andrei Marga, 1995 ("Filosofia Unificării Europene"): "Identificările etnice ale românilor sunt în mare parte tradiţionale. Acestea caută să abată atenţia de la problemele concrete ale prezentului şi de la nevoia modernizării instituţionale spre abstracţiunile trecutului. Pentru mulţi intelectuali este limpede că naţionalismul, prin demagogia sa, generează stagnarea şi degradarea ce favorizează doar grupuri sociale incapabile să se adapteze lumii moderne. Intrarea în noua Europă, nu doar geografic, ci şi instituţional şi cultural presupune mai mult decât o alegere, presupune o schimbare a modului de gândire, de asumare, pe lângă devizele paneuropene, a unei abordări europene, o abordare disponibilă la compararea performanţelor, orientată spre modernizare şi având ca perspectivă unitatea europeană". 

 

Postări populare: