23 decembrie 2010

Banca Centrală Europeană, acţionată în instanţă de Bloomberg



     Compania-mamă a agenţiei de ştiri Bloomberg News, "Bloomberg Finance" LP, a acţionat în judecată Banca Centrală Europeană (BCE), solicitând instanţei să oblige această instituţie să publice documentele care arată modalitatea prin care Grecia s-a folosit de produse derivate ca să-şi ascundă deficitul fiscal.
     Acţiunea a fost depusă la Curtea Generală a Uniunii Europene din Luxemburg, iar Bloomberg vrea să fie anulată o decizie a BCE privind nepublicarea a două documente interne întocmite anul acesta pentru board-ul băncii. Documentele arată modul în care Grecia a folosit operaţiunile swap ca să-şi ascundă împrumuturile, susţine Bloomberg News.
     Oficialii BCE au refuzat să facă vreo declaraţie cu privire la acest proces.
     Potrivit "Bloomberg Finance", documentele trebuie făcute publice pentru împiedicarea guvernelor să mai acţioneze în felul mai sus amintit, dar şi pentru a arăta cum au acţionat autorităţile UE în privinţa informaţiilor de care au beneficiat.
     La solicitarea agenţiei de ştiri privind publicarea documentelor, în luna octombrie, preşedintele BCE, Jean - Claude Trichet, afirma că informaţiile cuprinse în acestea ar submina încrederea publicului şi ar amplifica vulnerabilitatea şi instabilitatea pieţelor.
     Conform Bloomberg, statele membre UE trebuie să fie deschise şi transparente în privinţa nivelului datoriei lor. Luna trecută, biroul de statistică al UE - Eurostat a informat că, în cazul Greciei, contractele de swap au adăugat o sumă de 5,3 miliarde euro la totalul datoriilor ţării, însă nu a oferit detalii. Revizuirile repetate ale datelor statistice privind situaţia Greciei, începând de anul trecut, au determinat creşterea costurilor împrumuturilor, ducând ţara pe marginea falimentului şi generând o criză a datoriilor în zona euro. 

Bursa

Niciun comentariu :


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Călin Popescu-Tăriceanu, 2008: "Vom da astăzi, în Parlamentul României, un vot istoric - votul pentru ratificarea Tratatului de reformă al Uniunii Europene. Pentru România este mai mult decât un moment festiv. Ratificarea Tratatului de reformă marchează o etapă. Spun acest lucru din două motive. Pe de o parte, este o primă etapă pe care noi am parcurs-o în cadrul Uniunii Europene, după aderarea de la 1 ianuarie 2007. Am avut şansa să contribuim la negocierea şi la construirea acestui Tratat, beneficiind de aceleaşi drepturi şi având aceleaşi obligaţii ca oricare altă ţară europeană. Este cel dintâi tratat european semnat de România, în calitate de stat membru al Uniunii Europene. Simbolic, este primul document al Europei extinse, negociat şi semnat în format UE 27. Pentru toate aceste motive, odată cu ratificarea de către Parlament, putem spune că este cel dintâi tratat european pe care România îşi pune efectiv amprenta, conform intereselor sale, nemaifiind în postura de a prelua ceea ce au negociat şi au decis alţii. Doamnelor şi domnilor senatori şi deputaţi, în urmă cu trei ani, prin votul dumneavoastră, România a ratificat Tratatul constituţional ["Constituţia UE", caducă], odată cu ratificarea Tratatului de aderare la Uniunea Europeană. Aşa cum ştiţi, Tratatul constituţional nu a putut intra în vigoare. Din fericire, aşa cum noi am susţinut în timpul negocierilor, inovaţiile din acest document au fost preluate în Tratatul de la Lisabona. Aceste inovaţii sunt un pas înainte faţă de tratatele europene în vigoare acum."

 

Postări populare: