26 decembrie 2010

Andrei Cornea: anticomunism slab în România





Nu a existat un anticomunism organizat, la nivel de mase, după 1948.

4 comentarii :

Riddick spunea...

După 1989 au apărut diverşi "răspopiţi"...

Crystal Clear spunea...

Eu citisem ca rezistenta in munti a fost cea mai lunga miscare anticomunista din Europa de Est de dupa razboi.
Cati anticomunisti mai puteau sa iasa la lumina dupa anii '60 cand mai toti intelectualii adevarati au fost lichidati fizic la Canal in Baragan sau in inchisorile comuniste.Noi am avut in familie o multime de rude bunic, vreo doi unchi,verisori. Aveau meserii diferite :profesori,preoti, agricultori negustori.
La noi in familie toti eram impotriva regimului,dar trebuia sa supravietuim ...prea murisera multi si se pierdusera toate averile...

Crystal Clear spunea...

Prin crima , lichidare fizica au disparut anticomunistii in Romania

Riddick spunea...

E vorba de rezistenţa de masă - greve politice ca în RDG - 1953, Polonia - 1970, 1980. Nu au fost. Nu a existat comunicare între muncitori şi intelectuali.

Numai cazuri individuale, rar grupuri mai mari de 2-3 persoane, în afară de cei din munţi.


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Andrei Marga, 1995 ("Filosofia Unificării Europene"): "Identificările etnice ale românilor sunt în mare parte tradiţionale. Acestea caută să abată atenţia de la problemele concrete ale prezentului şi de la nevoia modernizării instituţionale spre abstracţiunile trecutului. Pentru mulţi intelectuali este limpede că naţionalismul, prin demagogia sa, generează stagnarea şi degradarea ce favorizează doar grupuri sociale incapabile să se adapteze lumii moderne. Intrarea în noua Europă, nu doar geografic, ci şi instituţional şi cultural presupune mai mult decât o alegere, presupune o schimbare a modului de gândire, de asumare, pe lângă devizele paneuropene, a unei abordări europene, o abordare disponibilă la compararea performanţelor, orientată spre modernizare şi având ca perspectivă unitatea europeană". 

 

Postări populare: