PNL se scindase strategic în iulie 1990, apărând PNL-AT ("PNL-Aripa Tânără", condus de echipa Patriciu-Tăriceanu-Chiliman-Cojocaru-Netea). Scenariul era ca PNL-AT să guverneze în prima etapă (au fost cooptaţi în guvernul Petre Roman după remaniere, cu Patriciu ministru al industriilor şi lucrărilor publice), debarcarea regizată grosolan a guvernului Roman atenuându-le imaginea de oportunişti şi creîndu-le una de "reformişti", "capitalişti" - bineînţeles, totul în limitele scenariului dinainte planificat, care trebuia să creeze în România o dreaptă de carton (au jucat bine comedia Patriciu&Co, ceva mai mult de un deceniu).
Ofertă cu sortimente variate. Pentru nostalgicii PNL-ului interbelic - PNL-ul propriu-zis, care, cum spuneam, va intra la guvernare în toamna 1991. Motivaţia, rostită de ministrul de justiţie Quintus, era: "Intrăm la guvernare pentru interesul naţional, pentru îmbunătăţirea imaginii externe a ţării şi pentru a asigura alegeri libere şi corecte". De fapt, pentru a face lobby în exterior pentru regimul Iliescu.
Se va crea Convenţia Democratică din România (CDR), tot în toamna 1991, pe care însă PNL o va părăsi în aprilie 1992, chipurile din cauză că în CDR este şi UDMR (pe care azi i-ar vrea alături de ei). La fel ca după spargerea Alianţei DA 14 ani mai târziu, apare o fracţiune din PNL (PNL-Convenţia Democratică / PNL-CD), care va face parte din CDR şi va intra în parlament după alegerile generale din 1992, spre deosebire de PNL, penalizat pe drept de electorat, care nu va reuşi să rămână partid parlamentar.
Ar fi trebuit să se încheie aici drumul politic al acestor colaboraţionişti, dar vor fi recuperaţi de PNŢCD în 1996 - eroare fatală, care a contribuit în mare măsură la dispariţia sa de facto.
Aceleaşi baliverne şi clişee sunt azi reluate de acelaşi Quintus, "preşedinte de... onoare" al PNL şi turnător scăpat basma curată pe proceduri juridice (interviu pentru e-politic.ro):
Ploiești și și-a lansat o carte, că situația dramatică în care se găsește aproape întregul popor român, cuprins de neliniște, de neîncredere, de lipsuri materiale și traversând o criză morală mai gravă parcă decât criza economică, toate aceste situații ne obligă, pe noi, cele două partide care sunt în Opoziție, și care s-au opus, cel puțin în ultimii doi ani, tuturor nevredniciilor și tuturor abuzurilor săvârșite de un guvern incompetent și, atât cât se cunoaște în public, corupt".
Niciun comentariu :
Trimiteți un comentariu