03 noiembrie 2010

Una din două ( + UPDATE )



Dacă reprezentantul UDMR din Curtea Constituţională a votat pentru neconstituţionalitatea legii Educaţiei şi deci pentru modificarea variantei actuale, agreate de UDMR, înseamnă că este o concesie majoră a UDMR în schimbul altor avantaje dintr-o eventuală viitoare guvernare PSD-PNL-UDMR-PC.

Dacă unul dintre cei propuşi de PDL sau de preşedinte a înclinat balanţa, este un joc în cadrul luptei pentru poziţii în cadrul PDL, pe fondul congresului care se apropie.

Prima variantă lasă deschisă chestiunea suspendării preşedintelui.

Se pare, totuşi, că este vorba de a doua variantă.

Plus o neclaritate.

UPDATE :

Marko: Convoc Consiliul UDMR. Progresul în dreptul minorităţilor e condiţia prezenţei în orice guvern

"Acum avem o şedinţă de guvern, începe la ora 14,00, să vedem dacă discutăm în Guvern, oricum în coaliţie va trebui să discutăm. Eu am convocat, convoc conducerea UDMR, Consiliul Permanent al UDMR pentru luni, tot luni voi avea o întrevedere cu grupurile parlamentare, între timp vom avea consultări şi cu alţii din UDMR şi în zilele următoare încercăm să ajungem la o concluzie".

"În general, este o condiţie a prezenţei UDMR într-un guvern, într-o coaliţie, progresul inclusiv în domeniul drepturilor minorităţilor naţionale. Nu pot afirma că partenerii noştri au împiedicat în acest moment acest lucru, dar pentru UDMR este foarte important ca într-o coaliţie şi în programul asumat de coaliţie să figureze şi obiective privind lărgirea drepturilor minorităţilor", a spus liderul UDMR. 

Opinia senatorului PDL Iulian Orban (pe blogul personal):

[...] Pe de alta parte, le-am transmis si colegilor senatori maghiari faptul ca presiunea pusa in Coalitie pe PDL sa isi asume raspunderea pe legea educatiei, a fost o prostie si asta pentru ca la CCR va fi declarata neconstitutionala. Totul pentru a ocoli [iata ca acum nu se mai poate] votul din plenul Senatului unde la drept vorbind, invatamantul in limba maghiara la istorie si geografie nu are nici cea mai mica sansa sa treaca. Asta ca sa ne intelegem asupra acestui aspect. Nici o sansa sa treaca la vot.
Acum de ce cred eu ca aceasta presiune pusa de UDMR a creat un mare haos.
In primul rand prin declararea demersului ca fiind neconstitutional, PDL, premierul Boc si ministrul Funeriu vor trage ponoasele. UDMR iese clar invins din ecuatie, si nu are sanse sa mai vina in fata electoratului maghiar cu aceasta mare realizare care se preconiza a fi invatamantul in limba materna la istorie si geografie. Creste si puncteaza puternic PSD care s-a opus de la inceput fatis acestei idei, insa tocmai datorita acestui lucru, in acest moment UDMR nu are cum sa plece de la guvernare. Pentru ca interesul lor nu se pupa cu cel al PSD. Mai mult ca niciodata UDMR a facut o imensa greseala tragand in groapa si PDL dupa el. Orice esec cere sacrificarea vinovatilor. Asta daca vrei sa ai minim de credibilitate.
Ministrul Funeriu va fi probabil cel sacrificat. Critici imense va primi din interiorul PDL si premierul Boc. Insa principalul vinovat este UDMR care a fortat nepermis de mult nota si care acum intelege ce inseamna sa pariezi gresit. UDMR care a stiut ca nu va putea conta pe votul multor senatori PDL sau UNPR ca sa mizeze pe trecerea invatamantului in limba maghiara, si care a constatat acum ca la CCR s-a intamplat exact ceea ce ei mizau ca nu se va intampla. Unde duce acest lucru ? Cum UDMR pare condamnat sa ramana la guvernare, pentru ca in acest moment este ca o mireasa care a fugit de la propria nunta si nu o mai vrea nimeni [doar cu PNL chiar nu au ce sa faca] este posibil sa ramana in actuala coalitie de la putere [mai ales ca ministerul mediului este un loc caldut] insa este posibil ca totul sa se sparga unde nu ne asteptam si anume la nivelul primului ministru. Care pe buna dreptate poate spune ca s-a saturat sa fie tinta scuipatilor atunci cand diverse proiecte initiate la presiunea partenerilor de guvernare ai PDL esueaza lamentabil asa cum s-a intamplat cum, si care poate anunta intr-o sarja de suparare [si pe puna dreptate] ca s-a umplut paharul atat de tare incat sa lase postul de prim ministru altui membru al PDL.
Cert este ca in acest moment, UDMR pune presiune pe premier sa obtina garantia votului senatorilor PDL pe invatamantul in limba materna, adica pe singurul lucru pe care PDL in acest moment nu il poate garanta nimanui, pentru ca acest vot este necontrolabil. Si stiti de ce? Pentru ca multi senatori PDL sunt satui de tot felul de conditionalitati si presiuni puse de partide din coalitia de la putere, care cand iti este lumea mai draga, voteaza impotriva PDL si ma refer aici la voturile de la CNI sau ANPDCP.
Varianta de avarie posibil cerut de UDMR ca sa incerce amanarea inevitabilului ar fi blocarea legii in Senat insa acest lucru nu se poate in acest moment, pentru ca presedintele Comisiei de Invatamant, senatorul Hardau nu ar avea cum sa blocheze in acest moment trecerea legii. Chiar merita sa se plateasca un pret atat de mare de catre PDL doar pentru ca UDMR a presat guvernul cu o strategie cel putin nefericita daca nu proasta de-a dreptul ? Pana la urma romanii asteapta doar o lege buna , eficienta si care sa tina cel putin 50 de ani, asa ca in acest moment, cine mai sta sa dea doi bani pe o pretentie a UDMR care nu are sanse sa treaca vreodata de Senat in actuala configuratie si conjunctura politica ?

http://www.urbaniulian.ro/2010/11/03/ministru-si-prim-ministru-sacrificat-pentru-strategia-proasta-cu-care-udmr-a-presat-guvernul/

7 comentarii :

Crystal Clear spunea...

Secta patrunde peste tot...
Reprezinta de fapt metamorfoza comunistilor


Basescu vine maine la Nasul.
Este ziua lui de nastere 4-11.

Si B1TV devine o de metamofoza a IRTV

Riddick spunea...

O ia mai uşor, să nu se prinză telespectatorii (noştri, mai deştepţi decât ai lor !). ;-)

Crystal Clear spunea...

Devin mai sofisticati, doar, doar nu ne-om prinde....

Oare can vor intelege ca nu suntem prosti ?

Riddick spunea...

Pe englezi i-au prostit.

Uită-te la clipul de la noua postare, şi aici:

http://riddick2.blogspot.com/2010/11/wednesday-november-03-2010-eurosceptic_03.html#links

Crystal Clear spunea...

Au tradus cei de la Presseurop:


http://www.presseurop.eu/ro/content/article/376581-europa-federala-tocmai-s-format

Riddick spunea...

Da, interesant. Să văd dacă fac sau nu postare cu asta.

Crystal Clear spunea...

Merita


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Călin Popescu-Tăriceanu, 2008: "Vom da astăzi, în Parlamentul României, un vot istoric - votul pentru ratificarea Tratatului de reformă al Uniunii Europene. Pentru România este mai mult decât un moment festiv. Ratificarea Tratatului de reformă marchează o etapă. Spun acest lucru din două motive. Pe de o parte, este o primă etapă pe care noi am parcurs-o în cadrul Uniunii Europene, după aderarea de la 1 ianuarie 2007. Am avut şansa să contribuim la negocierea şi la construirea acestui Tratat, beneficiind de aceleaşi drepturi şi având aceleaşi obligaţii ca oricare altă ţară europeană. Este cel dintâi tratat european semnat de România, în calitate de stat membru al Uniunii Europene. Simbolic, este primul document al Europei extinse, negociat şi semnat în format UE 27. Pentru toate aceste motive, odată cu ratificarea de către Parlament, putem spune că este cel dintâi tratat european pe care România îşi pune efectiv amprenta, conform intereselor sale, nemaifiind în postura de a prelua ceea ce au negociat şi au decis alţii. Doamnelor şi domnilor senatori şi deputaţi, în urmă cu trei ani, prin votul dumneavoastră, România a ratificat Tratatul constituţional ["Constituţia UE", caducă], odată cu ratificarea Tratatului de aderare la Uniunea Europeană. Aşa cum ştiţi, Tratatul constituţional nu a putut intra în vigoare. Din fericire, aşa cum noi am susţinut în timpul negocierilor, inovaţiile din acest document au fost preluate în Tratatul de la Lisabona. Aceste inovaţii sunt un pas înainte faţă de tratatele europene în vigoare acum."

 

Postări populare: