03 noiembrie 2010

UE se bagă în politica de apărare a Cehiei



Cehia a cumpărat patru avioane de transport CASA-295M, achiziţie în urma căreia Comisia Europeană a deschis acţiune la Curtea Europeană de Justiţie, invocând "lipsa licitaţiei publice, împiedicarea concurenţei pe piaţa europeană şi posibilitatea ca să se fi irosit banii contribuabililor".


BRUXELLES - Comisia Europeană a decis să cheme Republica Cehă la Curtea Europeană de Justiţie (CEJ) pentru că nu ar fi respectat normele UE la achiziţionarea a patru aeronave militare de transport tactic CASA-295M. Această mişcare a venit pe 28 octombrie.

Faptele datează din aprilie 2008, când Ministerul ceh al Apărării a atribuit direct un contract de achiziţii publice de bunuri în valoare de 132 milioane dolari pentru patru aeronave CASA-295M fără a organiza o procedură de licitaţie.

Autorităţile cehe nu au luat în considerare organizarea unei proceduri de licitaţie publică pentru că au spus că aeronavele vor fi folosite în principal pentru misiuni militare cehe, adică pentru protecţia intereselor esenţiale de securitate ale statului.

Chestiunea cheie este Directiva 2004/18/CE (a Achiziţiilor Publice Europene), pentru care autorităţile contractante nu trebuie să pună contractele de achiziţii publice în cadrul unei licitaţii pe întreg teritoriul Uniunii Europene, dacă acestea pot demonstra că achiziţionarea materialelor militare specifice ar reprezenta un risc pentru ţară.

Comisia susţine că "Republica Cehă nu a reuşit până acum să demonstreze de ce o licitaţie publică pentru aeronave de transport neînarmate ar reprezenta un risc pentru interesele sale esenţiale de securitate".

Un comunicat de presă al Comisiei spune că "prin atribuirea contractului fără o procedură de licitaţie adecvată, Comisia consideră că Republica Cehă a împiedicat concurenţa de pe piaţa europeană şi s-ar putea să se fi irosit banii contribuabililor."

Comisia a trimis un aviz motivat - a doua etapă a procedurii de infringement - către Republica Cehă în mai 2009, cerându-i să se conformeze cu legislaţia UE.

"Deoarece nu a fost primit un răspuns satisfăcător, Comisia a decis să trimită cazul la CEJ", spune executivul UE.

Defense News


Nici pe timpul CAER-ului şi Tratatului de la Varşovia nu s-a auzit vreo obiecţie privitor la achiziţionarea şi producerea de către România de elicoptere Alouette şi Puma, dar se vede treaba că lucrurile, prin Europa, au evoluat.

5 comentarii :

Crystal Clear spunea...

Vad ca toata lumea tace malc in legatura cu declaratia lui Adrian Severin de acum 2 zile...

Riddick spunea...

Doar la blogul bataiosu.wordpress.com a mai apărut chestia asta.

Citeşte la dom' profesor ce replici am avut cu Bibliotecaru pe temă (postarea cu titlul "Observator").

Crystal Clear spunea...

Am citit.

Bibliotecaru este in postac platit de PNL-se vede de la o posta .La ce te poti astepta de la el? Zero barat.
Am mai spus: 99% din blogurile politice sunt verigi ale aceluiasi lantz: sunt in stare sa-si vanda si mama deja moarta.

N-am auzit de Partidul National Crestin

Riddick spunea...

Probabil că vrea Marian Batăiosu (ce nume !) să îl înscrie.

Crystal Clear spunea...

Da, tot felul de "crestini" ...


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Călin Popescu-Tăriceanu, 2008: "Vom da astăzi, în Parlamentul României, un vot istoric - votul pentru ratificarea Tratatului de reformă al Uniunii Europene. Pentru România este mai mult decât un moment festiv. Ratificarea Tratatului de reformă marchează o etapă. Spun acest lucru din două motive. Pe de o parte, este o primă etapă pe care noi am parcurs-o în cadrul Uniunii Europene, după aderarea de la 1 ianuarie 2007. Am avut şansa să contribuim la negocierea şi la construirea acestui Tratat, beneficiind de aceleaşi drepturi şi având aceleaşi obligaţii ca oricare altă ţară europeană. Este cel dintâi tratat european semnat de România, în calitate de stat membru al Uniunii Europene. Simbolic, este primul document al Europei extinse, negociat şi semnat în format UE 27. Pentru toate aceste motive, odată cu ratificarea de către Parlament, putem spune că este cel dintâi tratat european pe care România îşi pune efectiv amprenta, conform intereselor sale, nemaifiind în postura de a prelua ceea ce au negociat şi au decis alţii. Doamnelor şi domnilor senatori şi deputaţi, în urmă cu trei ani, prin votul dumneavoastră, România a ratificat Tratatul constituţional ["Constituţia UE", caducă], odată cu ratificarea Tratatului de aderare la Uniunea Europeană. Aşa cum ştiţi, Tratatul constituţional nu a putut intra în vigoare. Din fericire, aşa cum noi am susţinut în timpul negocierilor, inovaţiile din acest document au fost preluate în Tratatul de la Lisabona. Aceste inovaţii sunt un pas înainte faţă de tratatele europene în vigoare acum."

 

Postări populare: