Preşedintele Băncii Centrale Europene, Jean-Claude Trichet, despre concluziile G-20, FMI, si situaţia economică din Europa (un fragment semnificativ):
[...] >> Cum se poate coordona mai bine politica monetară şi politica economică a UE?
Faptul de a avea o federaţie monetară care ne-a dat stabilitatea monetară într-un continent de 330 de milioane de cetăţeni trebuie să fie neapărat însoţit de o monitorizare foarte atentă a politicilor fiscale şi cu respectarea strictă a politicilor fiscale în conformitate cu cadrul de referinţă pe care l-am stabilit. Am cerut în numele Consiliului Guvernatorilor, dintotdeauna, respectarea strictă a Pactul de Stabilitate şi de Creştere, precum şi introducerea unui concept de supraveghere sporită pentru evoluţia competitivităţii în cadrul zonei euro. Astăzi cerem Comisiei şi preşedintelui Van Rompuy, care sunt responsabili, să facă propuneri cât mai îndrăzneţe posibil: avem nevoie de o guvernare economică şi fiscală considerabil întărită în zona euro.
>> O guvernare globală ar putea fi doar convergenţă pur şi simplu sau fuziunea ramurilor principalelor organizaţii internaţionale?
Acest punct de vedere este în plină evoluţie. FMI este în procesul schimbării guvernării sale interne, cu un accent mai mare pe pieţele emergente. Europenii au convenit să reducă reprezentarea lor. În ceea ce priveşte gestionarea guvernării informale a lumii economiei şi finanţelor, G20 a înlocuit G7. Acest lucru înseamnă că acum toate ţările emergente şi nu doar cele industrializate având o influenţă sistemică la nivel mondial sunt pe deplin responsabile pentru guvernarea economiei globale integrate.
>> Iar pe termen mediu şi lung, cum vă imaginaţi această guvernare?
Avem încă o guvernare construită între state suverane, o lume "westfaliană" şi care nu satisface nevoile noi ale guvernării unei economii mondiale integrate. Marea provocare a acestei perioade este de a accelera tranziţia către o guvernare globală, care să fie pe măsura noii lumi pe care am creat-o treptat, mai ales în ultimii douăzeci de ani de după prăbuşirea imperiului sovietic şi conversia statelor emergente majore la economia de piaţă. [...]
http://www.ecb.europa.eu/press/key/date/2010/html/sp101113.fr.html
Niciun comentariu :
Trimiteți un comentariu