06 noiembrie 2010
Cleştele maghiar (Bursa)
* UDMR ameninţă cu debarcarea Guvernului Boc, după decizia Curţii Constituţionale pe marginea legii educaţiei
* Se prefigurează astfel o criză guvernamentală cu doar două luni înainte ca Ungaria să preia preşedinţia UE
UDMR o spune deja răspicat şi ameninţă cu ieşirea de la Guvernare.
Nemulţumirea liderilor maghiarimii este legată de decizia Curţii Constituţionale care a blocat asumarea răspunderii Guvernului pe legea educaţiei.
Întârzierea adoptării legii respective afectează în mod direct interesele UDMR, care ar fi primit astfel predarea limbii maghiare în şcoli.
După ani de lupte politice, UDMR primise acest cadou la doar o zi după ce ajutase Guvernul Boc să supravieţuiască, din nou, unei moţiuni de cenzură.
Acum, UDMR susţine că decizia Curţii Constituţionale este una politică, arătând cu degetul spre PDL şi preşedintele Traian Băsescu, ca principalii vinovaţi de blocarea asumării răspunderii în Parlament (prin care o lege poate fi adoptată fără dezbaterea parlamentară).
Or, decizia Curţii împinge proiectul de lege exact spre dezbaterea parlamentară, acolo unde orice este posibil, pentru că actuala putere nu-şi poate impune, cu certitudine, proiectele legislative în forma dorită, mai ales în comisii.
Supărarea UDMR pentru pierderea "cadoului politic" (predarea limbii materne în şcoli) vine într-un moment extrem de delicat: angajamentele cu FMI şi UE au nevoie de stabilitate şi o cât mai largă majoritate politică pentru a fi respectate la termen, iar eventuala cădere a Guvernului acum, înainte de parafarea unui nou acord cu Fondul, ar putea adânci criza economică, pentru că ar deschide posibilitatea unei crize politice prelungite, similare celei de acum un an, când Guvernul Boc a fost demis de Parlament, după retragerea PSD de la guvernare.
Preşedintele Băsescu a spus-o şi el răspicat ieri: fără banii de la FMI şi de la UE riscăm să nu mai putem plăti salariile şi pensiile în ianuarie.
Cleştele maghiar devinde însă şi mai puternic dacă privim tot spre luna ianuarie: peste doar două luni, de la 1 ianuarie 2011, Ungaria va prelua preşedinţia UE.
Contextul este mai mult decât favorabil UDMR ca să speculeze la maxim momentul actual ca să-şi promoveze interesele proprii legate de autonomie sau predarea limbii materne în şcoli.
Paradoxal, decizia Curţii Constituţionale salvează UDMR de la ridicol, care ameninţase deja, prin vocea unor lideri ai săi, după moţiunea de săptămâna trecută, că este ultima oară când mai suţine actualul Guvern .
Or, asumarea răspunderii pe legea educaţiei ar fi atras o altă moţiune, ceea ce ar fi împins UDMR în situaţia ingrată fie de a vota împotriva propriei şpăgi politice- limba maternă- fie să-şi încalce angajamentul şi să susţină în continuare Guvernul Boc.
Preşedintele Train Băsescu şi premierul Emil Boc s-au întâlnit ieri cu liderul UDMR Marko Bela, dar problema nu a fost tranşată încă.
Ambele tabere aşteaptă acum motivarea Curţii Constituţionale, pentru a vedea în clar cum va fi abordată mai departe problema reformei din educaţie. Până atunci, liderii UDMR negociază intens rămânerea lor la Guvernare cu garanţii sporite.
Ce le va oferi Emil Boc?
Propria demisie?
http://www.bursa.ro/politica/clestele-maghiar-100493&articol=100493.html
Abonați-vă la:
Postare comentarii
(
Atom
)
Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO
Călin Popescu-Tăriceanu, 2008: "Vom da astăzi, în Parlamentul României, un vot istoric - votul pentru ratificarea Tratatului de reformă al Uniunii Europene. Pentru România este mai mult decât un moment festiv. Ratificarea Tratatului de reformă marchează o etapă. Spun acest lucru din două motive. Pe de o parte, este o primă etapă pe care noi am parcurs-o în cadrul Uniunii Europene, după aderarea de la 1 ianuarie 2007. Am avut şansa să contribuim la negocierea şi la construirea acestui Tratat, beneficiind de aceleaşi drepturi şi având aceleaşi obligaţii ca oricare altă ţară europeană. Este cel dintâi tratat european semnat de România, în calitate de stat membru al Uniunii Europene. Simbolic, este primul document al Europei extinse, negociat şi semnat în format UE 27. Pentru toate aceste motive, odată cu ratificarea de către Parlament, putem spune că este cel dintâi tratat european pe care România îşi pune efectiv amprenta, conform intereselor sale, nemaifiind în postura de a prelua ceea ce au negociat şi au decis alţii. Doamnelor şi domnilor senatori şi deputaţi, în urmă cu trei ani, prin votul dumneavoastră, România a ratificat Tratatul constituţional ["Constituţia UE", caducă], odată cu ratificarea Tratatului de aderare la Uniunea Europeană. Aşa cum ştiţi, Tratatul constituţional nu a putut intra în vigoare. Din fericire, aşa cum noi am susţinut în timpul negocierilor, inovaţiile din acest document au fost preluate în Tratatul de la Lisabona. Aceste inovaţii sunt un pas înainte faţă de tratatele europene în vigoare acum."
Postări populare:
-
S-a vorbit zile, săptămåni şi chiar luni de zile despre grupul aşa-zişilor reformişti din PDL, despre sprijinul de care beneficiază în ...
-
Adrian Severin, europarlamentar din România : "Nu mă ascund şi voi repeta mereu această formulă, a Statelor Unite ale Europei...
-
Sub un singur nume sunt de fapt prezentate trei revoluţii: cea "anarhist-proletară" din 1905 (cu ramificaţii în armată - cuirasatu...
-
Un articol ceva mai vechi (25 mai 2010), dar foarte actual. Scris de Leon de Winter în Der Spiegel , traducerea - Presseurop : T...
-
Precizări ale Administraţiei Prezidenţiale cu privire la desemnarea preşedintelui Traian Băsescu ca membru de onoare al Academiei Oamenilor...
-
Agenţia Naţională de Integritate reconfirmă actul de constatare a incompatibilităţii lui Mircea Dinescu ca membru al CNSAS. Să vedem c...
-
Îmi vine greu să cred că nu exista o altă modalitate de finanţare (câteva mii de euro) a spitalizării Doinei Cornea în Franţa, în urma unu...
-
Revista AGERO Psiholog - Cercetător drd. Gabriel Ungureanu „Ploaia care va veni le va potopi pe toate, Să încercăm să facem noi...
8 comentarii :
next , please ! politica devine nu doar plictisitoare , dar si obositoare . stii sa scrii si despre altceva ? altfel e maculatura .
Mărule, nu te obligă nimeni să citeşti lucruri care ţi se par plictisitoare.
O fi "Marul" lui Cristian Preda ?
Politica devine plictisitoare cand unii te contrazic si-i cenzurezi,
lasandu-i doar pe cei care nu mai contenesc cu laudele si cu lustruitul pantofilor.
In rest ori e blog politic ori dizgratiosul cenaclu "Cantarea Romaniei" a lui Paunescu de care comunistii eterni nu se mai pot desprinde ...
Nu-i acel măr... :)
O fi fost vreo ruda.
Vad ca de A Paunescu s-au despartit cu onoruri militare.
Este absolut jalnic ceea ce s-a intamplat
http://riddickro.blogspot.com/2010/11/am-sa-il-invit-acum-la-microfon-pe.html
http://www.europafm.ro/stiri/interne/cristian-preda-mi-e-rusine-ca-sunt-in-pd-l-video~n44548/
Ce mai folosesc toti orice slabiciune ca sa compromita PDL-ul !
Si M Macovei face la fel.
Trimiteți un comentariu