03 octombrie 2010

Joseph Stiglitz: s-ar putea ca Euro să nu supravieţuiască



Fostul economist-şef al Băncii Mondiale şi câştigător al premiului Nobel a prezis că speculatorii pe termen scurt din piaţă ar putea începe în curând să pună presiune asupra Spaniei, care se luptă cu un deficit mare şi cu şomajul ridicat. Săptămâna trecuta, Moody's a redus ratingul de credit al ţării de la AAA la Aa1. Fostul consilier al preşedintelui Bill Clinton, spune deasemenea, că sectorul bancar a trecut înapoi la nivelul "business as usual" prea repede şi că există în continuare riscuri legate de o altă criză financiară, în ciuda unor ameliorări în reglementări.

"Îngrijorător este că există un val de austeritate în toată Europa şi care se extinde către ţărmurile Americii", a spus Stiglitz. "Cu atât de multe ţări care au redus cheltuielile prematur, cererea agregată la nivel mondial va fi redusă şi creşterea va încetini - chiar poate duce la o "recesiune în W". "America ar putea fi cauza recesiunii globale, dar Europa acum are aceeaşi evoluţie." 


Stiglitz a avertizat că "Spania, la fel ca Grecia, este acum o destinaţie a speculatorilor". "În conformitate cu regulile jocului, Spania trebuie să reducă acum cheltuielile sale, ceea ce aproape sigur va duce la creşterea ratei şomajului", a spus el. "Cum economia încetineşte, îmbunătăţirea poziţiei sale fiscale poate fi minimală. Spania poate intra într-un fel de "spirală a morţii" care a afectat Argentina cu doar un deceniu în urmă. Doar atunci când Argentina a decuplat moneda sa de dolarul SUA a început să crească economia sa, şi deficitul său a scăzut.

"În prezent, Spania nu a fost încă atacată de speculatori, dar poate fi doar o chestiune de timp." 

Revenind la moneda euro, Stiglitz a declarat că nevoile diferite ale ţărilor cu surplusuri comerciale mari, în special Germania, şi cele cu deficite, cum ar fi Irlanda, Portugalia şi Grecia, arată că moneda unică a fost sub o presiune intensă şi nu poate supravieţui.  

El sugerează că o modalitate de a salva euro ar fi pentru Germania să părăsească zona euro, permiţând astfel monedei să se devalorizeze şi de a ajuta astfel ţările în dificultate, prin exporturi. 

"Ţările care împart o monedă au o rată de schimb fixă între ele şi, astfel, au renunţat la un instrument important de ajustare", a spus el. "Atât timp cât nu au existat şocuri, euro a mers bine, testul va veni atunci când una sau mai multe ţări se vor confrunta cu un declin economic."


Telegraph - Joseph Stiglitz: the euro may not survive 

Niciun comentariu :


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Adrian Papahagi, 2012: "Nu mă voi ascunde după deget: suplimentul FCD este într-adevăr un manifest, fiindcă socotim că Uniunea Europeană este un proiect neterminat și că doar desăvârșindu-l, creând adică Statele Unite ale Europei, putem să evităm perspectiva deloc încântătoare de a deveni un vulgar apendice al Asiei, un muzeu al civilizațiilor sau o simplă piață de desfacere pentru economiile emergente. Înainte de toate, doream să subliniez, prin contrast cu îngustimea identităților naționale, care sunt niște constructe relativ recente, larghețea identității europene și universalitatea celei creștine. Creștinismul transcende națiile, cu tot tribalismul și triumfalismul lor războinic".

 

Postări populare: