18 octombrie 2010

Déjà vu



După îndelungi tărăgănări, coaliţia Grivco a depus moţiunea de cenzură!

După eşecul moţiunii de cenzură din vară, PSD a reuşit să-şi subordoneze PNL-ul în pregătirea ultimului asalt major din Parlament împotriva Cabinetului Boc - şi, implicit, a puterii portocalii -, sub forma a încă unei moţiuni de cenzură care va fi citită în plen pe 20 octombrie şi votată pe 28 octombrie. Pe de altă parte, concomitent cu propaganda toxică de la posturile moguliene, coaliţia Grivco mai poartă un război tacit al boicotului la şedinţele Biroului Permanent al Camerei, miza fiind obţinerea demisiei Robertei Anastase - văzută ca un trofeu imagistic al lui Ponta -, şi nu proiectele de legi care au rămas blocate pe masa BP al Camerei. În fapt, calculul coaliţiei Grivco este simplu şi are la bază, în afara recesiunii economice cu care încă ne confruntăm, şi posibilele trădări ale unor parlamentari din arcul coaliţiei, în special de la UDMR, care par oscilanţi în declaraţii în ultima perioadă de timp, pentru impunerea unei majorităţi asemănătoare celei din toamna trecută din jurul marionetei Klaus Johannis, care să-i forţeze mâna lui Băsescu. Depunerea acestei moţiuni de cenzură social-democrate cu sprijin liberal va altera şi mai mult climatul politic din această toamnă, când liderii PSD-PNL vor încerca destructurarea arcului coaliţiei de guvernare pentru strângerea celor 236 de voturi necesare dărâmării Cabinetului Boc, văzut drept unicul vinovat al căderii economice a ţării la 20 de ani de la falimentul statului social, construit de „tataia Iliescu“. Îmbătaţi de sondaje toxice şi de nemulţumirile populaţiei, liderii PSD-PNL îşi joacă ultima carte din războiul civil declanşat în aceste săptămâni cu sprijinul sindicaliştilor, sub auspiciile parlamentarismului şi sub masca moţiunii de cenzură, potrivit regulilor democratice.

În aşteptarea căderii lui Boc?

„Sunt convins de faptul că Guvernul Boc, care şi-a întemeiat existenţa şi funcţionarea de zi cu zi pe şantajarea parlamentarilor şi cumpărarea parlamentarilor, sunt convins că va folosi aceleaşi metode. Dacă va mai fi măcar un singur parlamentar care să îşi vândă cariera politică şi obrazul şi onoarea (...) nu ştiu să vă spun, mi-aş dori să nu se întâmple. Dar aşa s-a format Guvernul Boc, şantajând cu dosare şi oferind bani şi funcţii unor parlamentari, nu cred că s-au schimbat între timp şi nu vor folosi aceleaşi metode, altele nu au“, a spus preşedintele PSD. Potrivit acestuia, „în momentul în care se numără toate bilele albe din urnă, atunci se ştie exact câte voturi sunt“. La rândul său, preşedintele PNL, Crin Antonescu, a susţinut ieri că nu există, într-un sistem democratic, garanţii privind modul în care se va vota; în faţa urnei, „fiecare dintre parlamentari are două bile şi o conştiinţă“. „Avem speranţe mari. Garanţii nu putem avea pentru că, dacă ar fi voturi pe garanţii, atunci nu ar mai fi un proces democratic“, a adăugat liderul PNL. În fond, semnatarii moţiunii de cenzură (n.r. - în număr de 209 parlamentari) depuse ieri doresc să realizeze un guvern de criză, să organizeze alegeri anticipate în maximum şase luni şi să renegocieze angajamentele convenite cu FMI, Banca Mondială şi Comisia Europeană. Între măsurile alternative se regăsesc: renegocierea angajamentelor-cadru convenite de România în acordul de împrumut convenit cu Fondul Monetar Internaţional, Banca Mondială şi Comisia Europeană; revizuirea politicilor economice şi sociale ale actualului Guvern cu aplicabilitate de la 01.01.2011 şi revenirea asupra reducerii cu 25% a salariilor bugetarilor, readucându-le la nivelul de dinainte de 1 iulie 2010.

În faţa acestor măsuri alternative, vicepreşedintele PDL Gheorghe Flutur a declarat ieri că moţiunea de cenzură anunţată de opoziţie nu va trece, precizând că decizia de a rămâne în sală la votul moţiunii va aparţine grupurilor parlamentare ale democrat-liberalilor. „PDL votează împotriva acestei moţiuni. Coaliţia este unită şi solidară şi va respinge categoric această moţiune“, a spus Flutur, care nu a putut însă să precizeze dacă parlamentarii PDL vor sta în sală la votul moţiunii de cenzură. Potrivit acestuia, grupurile parlamentare vor stabili modul concret de manifestare la votul privind moţiunea de cenzură. În acest sens, surse din coaliţie au susţinut, săptămâna trecută, pentru Mediafax, că parlamentarii din partidele care formează majoritatea guvernamentală ar putea, la votul la moţiunea de cenzură, să nu ridice bilele de vot pentru a le introduce în urne, ei urmând să fie doar prezenţi la şedinţa respectivă.

http://www.curentul.ro/2010/index.php/2010101950261/Politic/Dupa-indelungi-taraganari-coalitia-Grivco-a-depus-motiunea-de-cenzura.html

Niciun comentariu :


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Andrei Cornea, 2011: "Dacă statele rămân suverane, ele vor continua să facă ceea ce cred şi ceea ce consideră că le este de folos, în pofida intereselor comune. Rezultă că trebuie mers înainte – mai repede sau mai încet – spre un sistem federal sau măcar confederal, cu un guvern central dotat cu puteri mari în domeniul economiei, apărării şi externelor, cu un parlament bicameral după modelul american şi cu guverne ale statelor responsabile numai pentru afacerile interne, justiţie, educaţie, cultură, eventual sănătate şi muncă. Căci atunci când vorbim despre pierderea suveranităţii naţionale, despre cine anume vorbim în fapt ca fiind „perdanţii“? Despre plătitorii obişnuiţi de impozite, cu rate la bănci, cu salarii ameninţate ba de tăieri, ba de inflaţie? Despre pensionarii cu pensiile în pericol? Despre beneficiarii sistemelor de asigurări ce acumulează datorii peste datorii? Despre şomeri? Nu, ci vorbim despre elitele politice europene din cele 27 de state. Ele sunt acelea care şi-ar pierde suveranitatea – mai ales aceea de a cheltui nestăvilit şi de a face promisiuni imposibil de ţinut. Vor trebui să se consoleze mulţi parlamentari naţionali cu un rol mai modest (dar deloc neglijabil). Dintre miniştrii şi funcţionarii guvernamentali, unii, precum cei de la externe sau de la armată, vor trebui să dispară pur şi simplu."

 

Postări populare: