16 octombrie 2010

Criza sistemică globală - analiză de risc pentru 39 de ţări, 2010-2014 : o cădere colectivă, dar contrastantă, în faza de dislocare geopolitică globală



A apărut analiza GEAB N°48 (GlobalEurope Anticipation Bulletin):



Global systemic crisis - LEAP/E2020’s analysis of 39 countries’ risks 2010-2014: A collective but contrasting dive into the phase of world geopolitical dislocation

- Public announcement GEAB N°48 (October 16, 2010) -


În această analiză, echipa noastră introduce anual "riscul de ţară" actualizat în lumina crizei. Pe baza unei analize încorporând unsprezece criterii în acest an, acest instrument de luare a deciziilor şi-a demonstrat deja relevanţa în anticiparea fidelă a evoluţiilor din aceste ultime douăsprezece luni. Identificarea, de la începutul anului 2009, a unei noi  faze a crizei (faza dislocării geopolitice globale) ne-a forţat să luăm în considerare noi parametri (nouă indicatori au fost selectaţi în 2009) pentru a încorpora în mod eficient trendurile care duc la restructurarea sistemului global (1). Cum 2010 se apropie de sfârşit, LEAP/E2020 estimează acum că diferite ţări sunt în curs de a se îndrepta spre o scufundare colectivă la apogeul acestei faze a dislocării geopolitice socio-economice şi strategice (2). Astfel, studiile noastre ne-au permis să continuăm prezentarea anticipării LEAP/E2020 a "riscurilor de ţară" pentru perioada 2010-2014 (3), prin adaptarea la evoluţiile categoriilor de criză, prin intermediul a patru grupe de ţări (4), caracterizate prin efecte contrastante ale acestei căderi în faza de dislocare geopolitică a crizei sistemice globale (5).

Pe de altă parte, în această analiză, GEAB prezintă anticipările noastre pentru progresul relaţiilor euro-ruse între prezent şi 2014. În recomandările noastre, acordăm o atenţie deosebită pentru a ajuta pe cititorii noştri, cu o piaţă valutară în conflict la nivel mondial, un fallout anticipat cu peste 18 luni în urmă de către echipa noastră, ca urmare a dislocării geopolitice. Mai mult decât atât, cu ocazia publicării cărţii sale "The Global Crisis: The Path to the World After - France, Europe and the World in the 2010-2020 decade", Franck Biancheri, directorul LEAP/E2020, şi al editurii Anticipolis, ne-a dat permisiunea de a publica analiza procesului de dislocare geopolitică la nivel mondial, în curs de desfăşurare.

Documented instances of social unrest 2009-2010 - Source: IILS, 09/2010

 
G20 (sau FMI) dovedesc acum că nu pot să asigure o cooperare internaţională eficientă pentru a încerca să remedieze slăbiciunile structurale ale sistemului monetar internaţional actual, o ilustrează perfect anticiparea LEAP/E2020, care în martie 2009, înainte de reuniunea G20 de la Londra, a explicat că summitul a fost singura fereastră de oportunitate pentru a regândi fundamental sistemul global monetar aflat în centrul crizei actuale. În caz că nu s-ar fi profitat de acea oportunitate, am raportat că lumea va începe să intre în faza de dislocare geopolitică globală începând de la sfârşitul anului 2009. La acel moment, prin intermediul debutului acestei noi faze a crizei, lumea a văzut explozia de la "jumătate de drum", în timpul summitului de la Copenhaga, a întregului proces internaţional privitor la încălzirea globală. De atunci, fiecare lună aduce un flux de crize ale finanţelor publice într-un stat sau altul, măsuri drastice de austeritate care cauzează creşterea tulburărilor sociale (6), reuniuni internaţionale care conduc la rapoarte în dezacord, proliferarea unor ameninţări între state privind dezechilibrele comerciale, etc, toate pe un fundal de spirală descendentă spre "iadul" puterii centrale a sistemului global, şi anume Statele Unite ale Americii (7).

De mai multe luni am fost martori la debutul unui război mondial valutar masiv, după cum LEAP/E2020 a anticipat cu aproape doi ani în urmă şi a reiterat, în time-frame-ul de criză (8). De câteva săptămâni, prin urmare, eşecul inevitabil (9) al duo-ului FMI/G20 de a rezolva aceste tensiuni ale cursurilor valutare (10) va oferi atât noi dovezi şi va marca un nou punct de basculare a dislocării geopolitice globale: "fiecare om pentru el însuşi" va deveni regula (11).

De acum în două săptămâni, cu anunţarea detaliilor efective ale unui plan global de a reduce cheltuielile, Regatul Unit va trebui în cele din urmă să se confrunte cu o criză socio-economică fără precedent (12) de care a încercat cu disperare să se ascundă de luni de zile (13), şi vor trebui să o facă singuri (din moment ce Statele Unite nu sunt în măsură să-i ajute, iar U.K. s-a pus în afara sistemului financiar european de salvare).

De acum în trei săptămâni, Statele Unite vor trece concomitent printr-o paralizie politică fără precedent în urma alegerilor mid-term (14), în timp ce Federal Reserve va lansa o nouă tentativă de salvare a economiei SUA printr-un nou un plan de stimulare pe care însă guvernul federal nu îl va mai putea lansa (15). Această încercare - a cărui dimensiune va fi mai mică decât se aşteaptă pieţele financiare (pentru că Fed este acum obligat, în acest caz de către deţinătorii de active denominate în USD: China, Japonia, Europa, ţările producătoare de petrol (16 )...) este mai mult decât suficientă pentru a conduce la o scădere în continuare a dolarului şi a duce sistemul monetar mondial într-un conflict chiar mai grav - oricum va eşua, deoarece societatea americană a intrat, de facto,  într-o fază de austeritate pe care liderii din SUA, în 2011, vor trebui să o recunoscă şi să ţină seama de constrângerile  politicii fiscale şi monetare naţionale (17).

Din partea liderilor mondiali (18) secvenţa globală a următorilor patru ani poate fi rezumată destul de simplu: ultima încercare a SUA de a "reveni în lume înainte de criză" (stimularea consumului, menţinerea deficitelor, monetizarea datoriei) care vor eşua toate (19), ultima încercare occidentală pentru a face faţă crizei prin metoda "consensului Washington" (limitarea deficitelor prin reducerea cheltuielilor sociale, fără creştere de impozite pe veniturile ridicate, privatizarea serviciilor publice, ...), care va genera haos socio-politic în creştere, accelerare ieşirii ţărilor BRIC "din majoritatea pieţelor occidentale financiare şi monetare" (în special cei doi piloni financiari, Wall Street şi Londra), care va creşte instabilitate monetară, creşterea intensităţii războaielor comerciale (coextensiv cu războaie valutare (20)),  venirea la putere din 2012 a unor grupuri de lideri care au decis să încerce noi soluţii (21) pentru a ieşi din consecinţele sociale, economice şi politice ale crizei, ţinând cont de faptul că "consensul de la Washington" este mort... deoarece nu mai există un consens şi pentru că Washingtonul este o putere mondială muribundă.

În ceea ce priveşte restul, păstrarea ratingului datoriei SUA la AAA aparţine aceleaşi lumi virtuale ca declaraţia recentă a autorităţilor economice din SUA (22) despre sfârşitul recesiunii: creşterea deconectării dintre cuvintele jucătorilor-cheie dintr-un  sistem în colaps şi realitatea percepută de majoritatea cetăţenilor şi actorilor socio-economici este o indicaţie infailibilă de declin sistemic (23). Dar pieţele financiare nu sunt confuzionate, deoarece cu creşterea costului datoriei SUA, pe urmele Irlandei şi Portugaliei, cu o creştere a costului de 28% în al treilea trimestru, Statele Unite ale Americii au devenit a treia ţară pentru care pieţele de credit se tem de unele surprize foarte neplăcute (24).
 

Rezumatul analizei GEAB (accesibilă integral pentru subscriberi):

Rusia şi Euroland: Doi actori-cheie în centrul scenei mondiale - 2011-2014
Rusia este, de fapt, primul jucător la nivel mondial care a încheiat transformarea de la o putere mondială constituită după 1945, la o putere mondială de după criza sistemică globală cu care suntem în prezent confruntaţi; în ceea ce priveşteEurolandul, este un jucător eficient, direct înrădăcinat în dorinţa de a ieşi din ordinea mondială creată după 1945, care este în curs de afirmare de sine sub ochii noştri, pe baza identităţii sale monetare şi care, de facto, ghidează din ce în ce mai mult deciziile pe întreg teritoriul UE. Prin urmare, ambele, Rusia şi Euroland, fac parte din ceea ce am putea numi primii jucători la nivel mondial "redefiniţi" de criză ... (pagina 2)

LEAP/E2020’s analysis of 39 countries’ risks 2010-2014 (USA, Euroland, China, Japan, UK, Brazil, Germany, India, Russia, Australia, Argentina, Sweden, Egypt, Switzerland, Philippines, Spain, Italy , Mexico, Norway, South Korea, Morocco, Israel, Poland, ...): A collective but contrasting dive into the phase of world geopolitical dislocation
În această analiză, echipa noastră introduce anual "riscul de ţară" actualizat în lumina crizei. Pe baza unei analize încorporând unsprezece criterii în acest an, acest instrument de luare a deciziilor şi-a demonstrat deja relevanţa în anticiparea fidelă a evoluţiilor din aceste ultime douăsprezece luni.(aceste analize de risc de ţară pot fi deosebit de utile pentru cei care planifică o investiţie într-o anumită ţară, care intenţionează să se stabilească acolo, sau care doresc să facă o investiţie în active) ...
... (Pagina 9)

Incapacitatea G20 de a schimba balanţa internaţională a puterii, în 2009, duce inevitabil la dislocarea geopolitică globală (Un extras din cartea lui Franck Biancheri « World crisis: The path to the world after - France, Europe, the World in the 2010-2020 decade)
Incapacitatea summit-urilor G20 de la sfârşitul anului 2008 şi din 2009 pentru a soluţiona problema centrală a guvernării globale curente (de exemplu, rolul dolarului american ca monedă internaţională de rezervă) a iniţiat un proces de dislocare geopolitică globală, care va fi tendinţa dominantă a deceniului 2010-2020 ... (pagina 19)

Recomandări operaţionale şi strategice
Valute, aur (pagina 22)

GlobalEurometre - Rezultate & Analize
La 96%, nu există nici o schimbare în marea majoritate a europenilor, care continuă să favorizeze euro înaintea dolarului american, yenului japonez şi lirei sterline şi nu ar schimba euro-ul lor lor pentru aceste monede. Această încredere în euro este, de asemenea înregistrată în raport cu aurul ... (pagina 24)


Notes:

(1) From the beginning of 2006, in the GEAB No. 5, LEAP/E2020 indicated that the global systemic crisis would evolve in 4 major phases. "A global systemic crisis develops in a complex process that can be cut into four phases which may overlap:
. a first "trigger" phase that suddenly sees a whole series of factors, hitherto disconnected, start to converge and interact, and which mainly remain noticeable to alert watchers and the main players
. a second phase called "acceleration" which is characterized by the sudden realization by the vast majority of players and observers that the crisis is here because it starts affecting a rapidly growing number of the system’s elements
. a third "impact" phase which is formed by the radical transformation of the system itself (implosion and/or explosion) under the effect of accumulated factors and which simultaneously affects the entire system
. and finally, a fourth phase called "decanting" that sees the release of the new system’s characteristics resulting from the crisis. Source GEAB No. 5, 15/05/2006
. early 2009, in the GEAB No. 32, LEAP/E2020 identified a fifth phase of the crisis, called global geopolitical dislocation, which begins at the end of 2009, following the G20 failure to launch a credible process of establishing a new international system, particularly in the monetary field. This new phase has been, of course, integrated into the time-frame presented last year in GEAB No. 38.

(2) The ability of states to cope with social unrest that will multiply in the coming quarters and years is closely linked to their ability to contain the most traumatic social effects of the crisis; therefore, our team has introduced a tenth indicator correlated to the tax burden of the past twenty years, whilst an eleventh indicator has been added to assess the resilience to a global monetary war.

(3) Our team has analyzed indicators for 39 countries in addition to Euroland.

(4) These country- risk analyses may be particularly useful for those planning an investment in a given country, intending to settle there or wishing to make an investment in assets linked to that country.

(5) We chose to keep 2014 as an overview because we believe that the changes in political leadership occurring in many important countries (China, USA, Russia, France, ...) in 2012, and which are the principal potential positive factor looking at the next four years, will have no appreciable impact on these country-risks before 2014, the time that new policies are starting to yield results.

(6) France gives a striking example with the growing unpopularity of an executive which fails to prevent social unrest against its reforms and which risks turning into a general strike (France 24, 14/10/2010). Meanwhile, throughout Europe, there is a marked increase of extremist political forces. Source: Le Point, 20/09/2010

(7) All the lights are turning red. The road transport volume has started to decline again (Los Angeles Times, 13/10/2010). Foreclosures continued to grow last month, whilst the whole legal system on which they rest has now broken down (for the legal reasons mentioned in the GEAB a year ago) upsetting a real estate market on Fed and Federal Government life support even more (CNBC, 14/10/2010; USAToday, 14/10/2010; USAToday, 11/10/2010). Cities are sinking into vey deep deficits (such as their employee retirement funds estimated at over 500 billion USD, CNBC/FT, 12/10/2010) and are obliged to turn to the states to try and extricate themselves (CNBC/NYT, 05/10/2010), while the latter can no longer balance their budgets and are obliged to pay interest rates higher than developing countries (thus, Illinois must now pay more than Mexico to borrow, Bloomberg, 05/10/2010).

(8) See the GEAB N°43 particularly.

(9) History doesn’t repeat itself. If we pushed so hard (including at the cost of a full page advertisement in the global edition of the Financial Times) for world leaders to seize the opportunity at the G20 in Spring 2009, it was because we were aware that such a set-up would not happen again. Now the US is too weak to continue to steer the global game, no other player is able to take affairs in hand ... and therefore, the global financial system looks more and more like the "drunken boat; in Rimbaud's poem describing the drift towards unexplored beaches, a perfect description of the world’s course today.

(10) As for the negotiations on climate change, a "West" already clearly divided (here between the Dollar, Pound, Yen and Euro), tries to make the emerging countries (the Yuan in particular) pay the cost of adapting a system they invented and which no longer works. And it's not by ending the game as shown by US efforts to prevent any new Chinese rating agency from operating in the United States that will dissipate this feeling in the BRIC countries. One remembers the performance in Copenhagen. It will pale in comparison to what awaits us at the G20 meeting in Seoul. Besides, the soaring gold price is a very reliable indicator: even the European central banks have stopped their sales. Sources: New York Times, 21/09/2010; Vigile, 29/09/2010; PrisonPlanet/FT, 27/09/2010, Bloomberg, 10/10/2010; ChinaDaily, 27/09/2010

(11) The Telegraph summarized it admirably on 11/10/2010 in "Jobless America threatens to sweep us all away." Sign of the times, Bloomberg on 08/09/2010 announces the opening of a Ruble-Yuan currency exchange in Shanghai to finance Sino-Russian trade.

(12) There is a growing fear in the United Kingdom over the country’s social and political situation in the context of "super-austerity" planned by the government due to financial and budget crisis: the loss of nearly a million jobs, social crisis, unrest.... Sources: Independent, 02/10/2010; Telegraph, 13/10/2010; Guardian, 11/09/2010; MarketWatch, 21/09/2010.

(13) This was, moreover, the main reason for the “Greek crisis becoming the Euro crisis” in Spring 2010, in particular fed daily by articles in the Financial Times to divert attention from London and the Pound Sterling. See GEAB in the first half of 2010.

(14) Recent statements by Steve Schwarzman, head of the financial giant Blackstone, comparing Barack Obama's willingness to tax financial companies more heavily to Hitler’s invasion of Poland, illustrates the explosive atmosphere that rules at the core of the US elite. Source: NewYorkPost, 14/10/2010

(15) Because of the magnitude of existing deficits and political deadlock in Washington.

(16) In this regard, our team gives a timely reminder that there is no mystery about the simultaneous rise of different asset classes, like stocks or gold for example: operators are leaving the stock exchanges (as we showed in the last GEAB issue) and selling their financial and monetary assets for gold (or other less dangerous assets) and the Fed (and its partners) are injecting liquidity into the financial markets to prevent a widespread collapse. The only problem, when the music stops: it will be a tragedy for the stock exchanges. Source: CNBC, 08/10/2010

(17) The situation is so bad that a reading of the New York Times of 13/10/2010 started to look like a cut and paste of the GEAB a year or two ago ... that’s saying something! The article by Michael Powell and Motoko Rich, which describes the "recovery" as merely a continuation of this recession shows the plight of the middle classes across the country in a harsh light, while the very same day Paul Reyes unveils a remarkable collection of photographs showing the ravages of the "Very Great US Depression" as LEAP/E2020 has called it since late 2006.

(18) Franck Biancheri offers a detailed presentation, with the two likely main scenarios for 2010-2020, in his book "The Global Crisis: The Path to the World after;

(19) Source: SeekingAlpha, 24/09/2010

(20) Singapore’s recent announcement that from now on its currency’s trading band against the U.S. dollar will be wider, is the latest example (each day brings a new one) of increasingly defensive positions taken by individual states. Each one tries to increase its room for maneuver to cope with the unexpected. Incidentally, it is interesting to note that Singapore suffered a 19% third quarter fall in GDP, evidence that the mood in Asia is becoming gloomy. Source: YahooFinances, 14/10/2010; MarketWatch, 13/10/2010

(21) For China, one solution will most probably be to inject the country's huge US Dollar reserves into the economy as already suggested by the new generation of Chinese bankers. This will not help the US Dollar. Source: Dallasnews, 19/09/2010

(22) The National Bureau of Economic Research (NBER is in charge of "holding a Mass" on this subject.

(23) As MSNBC aptly described on 06/10/2010, it’s once a month at midnight that America’s great depression is revealed in the supermarkets, when tens of millions of food voucher recipients go and do their shopping. According to the study by the Center for Economic and Policy Research published on 16/09/2010, in effect now one in three Americans can no longer make ends meet (one hundred million people ).

(24) Source: CNNMoney, 12/10/2010

19 comentarii :

Crystal Clear spunea...

Pana si la nivelul meu de furnica simt efectele cresterii preturilor in China:
"Chinese officials and think-tank economists say the country needs to move away from its reliance on low-priced exports. Workers in the export industries have staged a series of well-publicized strikes for higher wages "

Mai nou occidentalii au inceput sa realizeze cele de mai sus si vin in Romania sa cumpere.
Problema cea mare este ca sunt disperati,n-au scrupule si incearca sa "fure" tot ce pot, ca si cunostinte ,conexiuni, etc.Este o lupta pentru existenta cumplita. Te ataca pur si simplu ca sacalii.

Si nu esti sigur ca rezisti.

Crystal Clear spunea...

Am impresia ca tinerii de mai jos vor transforma China .Aproape sunt convinsa ca nu va ramane comunista La 24 de ani n-au drept de vot in China ?

"We have no choice in what the government is doing," said Lee Gong, a 24-year-old senior at the Peking University management school. "The Chinese people don't have a say because we have no voting rights."One in an occasional seriesDrowning in Debt

Riddick spunea...

Este genul de criză "manufacturată", spre a se ajunge la un nou echilibru global, fie prin slăbirea economică a adversarului, fie printr-un nou război mondial.

Riddick spunea...

Hai, că-i bună... ce să voteze, reprezentanţii Partidului Comunist Chinez (sau în Hong Kong, şi partidele agreate de Beijing)?

Cred că se referea la lipsa de alternativă.

Crystal Clear spunea...

Da, asta este cel mai important lucru pe care l-ai subliniat foarte bine :
Este o criza manufacturata, dirijata de elite si realizata mai ales prin furt financiar ca sa poata realiza guvernarea globala.
Ai vazut ce agitatie pe la noi de citeva zile ? :
Merkel, Schroeder, Trilaterala, Gazprom. Totul pe fundal de "social unrest"
Noi ne uitam si ne minunam .
Nu mai stiu ce sa fac ,zau!
Degeaba imi vad de treaba si muncesc ca vin unii si jinduiesc

Riddick spunea...

Jap! Peste bot, peste gheare, la javre!

O sa îţi trimit un e-mail cu nişte chestii.

Crystal Clear spunea...

:))))
Asa este ! Singura solutie


Ok, mersi

John Galt spunea...

Trimite-mi si mie, ca sunt curios.

Pe de alta parte, e foarte important cum definesti .. ADEVARUL.

Din 18 septembrie 2008 lumea nu mai e multipolara, nu mai e cum o stiam. S-a impartit in doua cete, s-a radicalizat. Exista doar SUS si JOS. Si atat.

Depinde ce intelegi prin ETIC, am mai zis.

Riddick spunea...

@John Galt: Nu am adresa ta de mail.

Poţi s-o treci la comentarii, n-o scot de la moderare.

Riddick spunea...

OK, am trimis e-mailul.

John Galt spunea...

De ani de zile lucrez la proiecte şi la implementarea lor. Asta ştiu să fac, din asta îmi câştig existenţa. Şi tot asta voi face în continuare. Prefer să ştiu că sunt competent în ceea ce fac.

Victima ideala..

"Mana invizibila" nu tine cont de parerile lui de pion. Chestia aia din 18 septembrie e mult mai mare.

E ca si cum ai juca simultan cu 5 organizatii in acelasi timp. Si ai castiga indiferent de mutare.

:)

Riddick spunea...

... :) :(

John Galt spunea...

Ca in orice partida de sah, urmeaza "sacrificiile".

Sa vezi de acum incolo ce "pin"-uri interesante vor fi.

Pentru un ochi antrenat ;), finalul de pioni se poate intrezari chiar de pe acum.

Iar respectivii nu au cum sa fie regi. Nici sa vrea nu au cum.

."our fears do make us traitors”?

:)

Riddick spunea...

Nu prea am ochiul antrenat... :)

But is something in the air...

John Galt spunea...

"Pionii" respectivi ce sunt trimisi la inaintare vor fi sacrificati rand pe rand pentru a lasa loc unui pion aparent inofensiv, cu "slabe sanse in alegeri". Sau nu, evident.

Intai se blocheaza/echilibreaza anumite regiuni pe tabla de sah (lumea e multipolara), apoi se imobilizeaza piesele prin-un pin sau fork (debt, schimburi comerciale intr-o anumita moneda / santaj etc), iar cand avantajele strategice devin evidente sau momentul este oportun, se trece "End Game"-ul de care ziceam, la fortarea adversarului sa schimbe piesele cu ale tale, la acel "final de pioni" ce va face toata diferenta si va transforma avantajul de la inceput in victorie implacabila in 5 sau 7 mutari.

Sau nu. :)

Daca joci in trei (link) :P, atunci scopul e sa amani aceste sacrificii cat mai mult, dai mat fara sa cureti piesele, pentru ca dupa aceea tu devii noul proprietar si nu vrei sa-ti distrugi propria armata.

Sau iarasi.. nu. Depinde ce urmaresti.

:)

John Galt spunea...

Uite o partida frumoasa (apasa pe spoiler).

Exact asta e situatia acum.

Riddick spunea...

Nu prea le am cu şahul, joc defensiv. :)

Crystal Clear spunea...

Daca ai timp, sa citsti asta:

http://anonymusgerula.wordpress.com/2010/10/19/razvan-exarhu-si-imbecilizarea-globala-sursa-nick/

Riddick spunea...

Da, e bine scris. Uneori Exarhu scrie bine.


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Călin Popescu-Tăriceanu, 2008: "Vom da astăzi, în Parlamentul României, un vot istoric - votul pentru ratificarea Tratatului de reformă al Uniunii Europene. Pentru România este mai mult decât un moment festiv. Ratificarea Tratatului de reformă marchează o etapă. Spun acest lucru din două motive. Pe de o parte, este o primă etapă pe care noi am parcurs-o în cadrul Uniunii Europene, după aderarea de la 1 ianuarie 2007. Am avut şansa să contribuim la negocierea şi la construirea acestui Tratat, beneficiind de aceleaşi drepturi şi având aceleaşi obligaţii ca oricare altă ţară europeană. Este cel dintâi tratat european semnat de România, în calitate de stat membru al Uniunii Europene. Simbolic, este primul document al Europei extinse, negociat şi semnat în format UE 27. Pentru toate aceste motive, odată cu ratificarea de către Parlament, putem spune că este cel dintâi tratat european pe care România îşi pune efectiv amprenta, conform intereselor sale, nemaifiind în postura de a prelua ceea ce au negociat şi au decis alţii. Doamnelor şi domnilor senatori şi deputaţi, în urmă cu trei ani, prin votul dumneavoastră, România a ratificat Tratatul constituţional ["Constituţia UE", caducă], odată cu ratificarea Tratatului de aderare la Uniunea Europeană. Aşa cum ştiţi, Tratatul constituţional nu a putut intra în vigoare. Din fericire, aşa cum noi am susţinut în timpul negocierilor, inovaţiile din acest document au fost preluate în Tratatul de la Lisabona. Aceste inovaţii sunt un pas înainte faţă de tratatele europene în vigoare acum."

 

Postări populare: