08 septembrie 2010

Presseurop: Barroso vorbeşte dar nu spune multe


Pâi, da...

Barroso vorbeşte dar nu spune multe
08 septembrie 2010 Presseurop

Antonio

Primul discurs asupra Uniunii al şefului executivului de la Bruxelles era foarte aşteptat. Dar în timp ce UE iese încet din criză, cuvintele acestuia denotă o lipsă de ambiţie, regretă presa europeană.

Exerciţiul era nou, conţinutul mai puţin. În 7 septembrie, José Manuel Barroso a rostit în faţa Parlamentului de la Strasbourg primul său discurs asupra stării Uniunii Europene, o întâlnire stabilită prin Tratatul de la Lisabona. Preşedintele Comisiei "era aşteptat la colţ", aminteşte La Croix.

"După luni de critici asupra pasivităţii sale faţă de criza mondială şi dificultăţile bugetare greceşti, euro-deputaţii au primit destul de bine la Strasbourg catalogul lui de proiecte pentru toamnă", consideră cotidianul francez. Dar pentru De Volkskrant, care califică acest discurs de "listă fadă de noi iniţiative", "Barroso şi-a ratat ţinta cu o avalanşă de cuvinte".

 "În loc de stare a Uniunii, am avut dreptul la expunerea unei strategii economice", judecă de partea sa La Libre Belgique, subliniind în special "returul unei idei deja propuse de Jacques Delors, dar contracarată la vremea respectivă de Germania, adică utilizarea de împrumuturi europene pentru a finanţa mari proiecte de infrastructură, în colaborare cu Banca Europeană de Investiţii". Pe scurt, pentru cotidianul din Bruxelles, Parlamentului European s-a prezentat un "José Manuel Barroso vintage".

Un simplu diagnostic al situaţiei

UE, subliniază El Pais, a vrut să "imite" "ritul vechi de mai mult de două secole" al discursului preşedintelui SUA cu privire la starea Uniunii. Şi pe blog-ul său din Financial Times, cronicarul Gideon Rachman este de părere că Barroso "s-a cantonat la campania lui pentru a fi considerat egal cu omul de la Casa Albă". Desigur, spune Polska, există o similitudine între Barack Obama şi Barroso : "Ambii luptă nu numai pentru a reconstrui economiile lor după criză, dar şi pentru a restabili încrederea" în puterea lor de conducere. Dar "declaraţiile preşedintelui SUA conduc la texte de lege, pe când majoritatea declaraţiilor lui Barroso nu sunt decât un diagnostic al situaţiei sau rugăciuni", remarcă Dziennik Gazeta Prawna.

De fapt, scrie De Volkskrant, "nu mai rămâne nimic din textul original al discursului din cauza presiunii puternice din partea comisarilor (care au propriile lor mesaje de difuzat) şi a oficialilor". Întrucât "elita de la Bruxelles", consideră Polska, "visează să devină o singură entitate, şi nu 27 de proiecte separate". Dar manifestaţiile din Franţa şi recenta grevă din metroul londonez dovedesc că rămâne "doar un vis". Prin urmare, adaugă, la Varşovia, Dziennik Gazeta Prawna, "adevăratul sens al acestui discurs" este că "birocraţia europeană este într-o poziţie defensivă şi statele sunt cele care arată calea integrării". Iar precum remarcă Público de la Lisabona, "acest discurs extrem de aşteptat este departe de a fi impresionat euro-deputaţii" care sperau să audă "o strategie clară pentru a extirpa UE din deriva sa interguvernamentală".

Un om fără viziune care vorbeşte ca o maşină

"Plutim sau ne scufundăm ?" se întreabă Gazeta Wyborcza. "Problema Europei, nerezolvată de Tratatul de la Lisabona, este lipsa unei conduceri puternice". În acest context, concurenţa dintre diferitele instituţii ale UE (Comisia, Parlamentul şi Consiliul European) nu aduce nimic bun. "Ar fi timpul ca instituţiile UE să-şi pună deoparte ambiţiile lor personale şi să înceapă să facă ceva împreună pentru cetăţenii europeni".

Europenii, de altfel, sunt ei luaţi în considerare de către preşedintele Comisiei ? În acest discurs asupra stării Uniunii, "nu a existat nicio menţiune cu privire la faptul că sprijinul pentru UE s-a prăbuşit", observă Honor Mahony pe blog-ul său de pe EUObserver. "Un pic mai târziu, răspunzând la o întrebare, Barroso doar a recunoscut "probleme, probleme serioase", referindu-se la sondajul european recent".
Şi din moment ce Bruxelles vrea să fie un pic Washington, Der Standard îşi pune întrebări. În timp ce un preşedinte american "se adresează populaţiei şi îi explică liniile principale ale politicii sale", faptul că Barroso "începe un discurs retransmis în direct cu o formulă care este adresată preşedintelui 

Parlamentului şi deputaţilor, dar nu şi "dragilor săi cetăţeni" este "un mister etern". Şeful Comisiei, regretă cotidianul vienez, se prezintă într-o postură de "executor evaziv şi mai presus de toată lumea, care nu vrea să atace nicăieri, care evită cuvântul expulzare a romilor, un om fără viziuni care vorbeşte ca o maşină prea plină de cuvinte politic corecte. Aceasta este dilema Europei. Nu este posibil, şi nu ar trebui să se vorbească astfel cetăţenilor".

9 comentarii :

Crystal Clear spunea...

Super caricatura !


Am vazut discutia de la TVR cu TB.
Vad ca ne bazam doar pe UE ca sa iesim din rahat.
Oare TB crede ca UE ne rezolva???
Chiar nu gasim 1,5 mir. ca sa facem autostrazi?
Chiar nu se poate dezvolta sectorul privat?N-am auzit nimic despre relansarea lui.
Ba l-a mai si ridicat in slavi pe fostul ministru "europeist"al agriculturii.


Fara prea multe sperante de "help yourself" ...
Si Rodica Culcer a insistat in directia asta.
Fara succes insa....

Crystal Clear spunea...

Banuiesc ca ai vazut asta :

http://www.hotnews.ro/stiri-esential-7771335-mai-nou-creanta-bnr-asupra-germaniei-mai-face-gelu-voican-voiculescu.htm

Riddick spunea...

Văd că Piratu' aduce la Cotroceni diverşi Brutuşi din menajeria UE.

Să nu ţipe mai apoi, când vor scoate pumnalele de sub togi.

Make no mistake - UE este Inamicul #1, după "dispariţia" URSS.

Riddick spunea...

Citesc acum articolul de la Hotnews.

Isărescu trebuia demult mătrăşit, ce mama dracului caută clownul ăsta DE DOUĂ DECENII pe la BNR ?!

Riddick spunea...

Ce, nu mai avem specialişti, trebuie să ni-i dea Comisia Trilaterală ?!

Crystal Clear spunea...

Piratu' n-a inteles inca pe cine aduce in jur-cei mai mari dusmani ai nostri-europeistii.Va avea mari surprize !

Viitorul e sarac in planuri nationale.Firmele mici, baza capitalismului adevarat nu intra in planurile de viitor.
Romania si-a dezvoltat adevaratul capitalism pana in 2007.De atunci au intrat rechinii, corporatiile ,iar capitalimul adevarat, al oamenilor care muncesc pe branci dar si castiga a regresat.
Corporatiile au adus cu ele "capitalismul social"-de fapt un neocolonialism europeist.

Si Rodica Culcer l-a intrebat despre o strategie de viitor privind dezvoltatea firmelor mici ,a capitalismului adevarat.
Raspunsul a fost in 2 peri.
Ca se infiinteaza mereu intreprinderi de prelucrare in mediul rural.
Dar de cultivat pamantul cine il mai cultiva?
Nu gasesti pe piata nici o leguma sau fructa romaneasca in toamna asta : rosii din Polonia, gogsari din Turcia, struguri in Grecia.
Asa o nenorocine n-am mai vazut pana acum
Pe bune !

Crystal Clear spunea...

Am gasit doua comentarii bune pe Hotnews:
primul :

asta nu intelege ... (Miercuri, 8 septembrie 2010, 22:22)

CMihai [utilizator]
"... pur si simplu nu vrea sa inteleaga ca cu reduceri omoara nu numai pe saracii pensionari ci omoara asa cu putin si economia ...
Dl Basescu: in criza se incearca relansarea economica a tarii, ca sa aveti mai multi bani, de la oamenii din sistemul privat, sa se angajeze in acest sector, sa aduceti capital extern, sa mobilizati economia prin stimulente guvernamentale (nu, nu sa platiti ceva, ci sa aduceti legi, prin care stimulati activitatea economica) stiti, uneori un procent mai mic inseamna venituri mai mari si invers: sufocarea populatiei si a agentilor economici prin noi taxe inseamna diminuarea veniturilor si nu cresterea acestora, si inseamna si pierdea unor investitii din strainatate, ca unde sa vina un investitor intr-un mediu unde in fiecare zii se vorbeste despre noi taxe? "

Crystal Clear spunea...

Al doilea comentariu bun:
UNA RECE ALTA CALDA (Miercuri, 8 septembrie 2010, 22:23)

HESS [anonim]
2,4 % din pib deficit la pensii.E mizilic.2,4% din pib reprezinta datoriile companiilor private catre stat.Mai adaugam vreo 3% din pib frauda fiscala si iata ca exista bani.Totul e sa avem institutii si legi sa elimine aceste anomalii.Investitii DA dar nu in borduri,frunze,biserici,catedrale,sali de sport si alte magarii.Acestea nu aduc nici un beneficiu.Investitii in unitati de productie,care sa creeze locuri de munca si produse finite.Accesari de fonduri Europene .(pauza).Dam mai mult decat luam.Consumul .Nu este problema.Cum sa nu consumi.Si asa romanul traieste la limita mizeriei.
Dinpotriva e nevoie de cat mai mult consum.Consumul intern si exportul cu cat mai mult cu atat mai bine.Cu o conditie.Sa fie din productie proprie.Din pacate escrocii nostrii au distrus economia romaneasca.Acum consumam de la altii si ii imbogatim pe altii Numai in produse alimentare ii imbogatim pe altii cu vreo 15 miliarde euro.Dar problemele sant mai complicate


http://revistapresei.hotnews.ro/stiri-radio_tv-7771804-traian-basescu-remanierea-fost-oportuna-bine-boc-fost-avertizat-vreau-ministru-finante-remes.htm


Nu mai vreu sa vorbesc despre exemplul cu Remes pentru ca este JENANT.

N-a fost in forma TB azi
Pacat
Dupa doua mandate, probabil ca vom avea 1-2 autostrazi.
Si atat

Riddick spunea...

Greu.


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Andrei Marga, 1995 ("Filosofia Unificării Europene"): "Identificările etnice ale românilor sunt în mare parte tradiţionale. Acestea caută să abată atenţia de la problemele concrete ale prezentului şi de la nevoia modernizării instituţionale spre abstracţiunile trecutului. Pentru mulţi intelectuali este limpede că naţionalismul, prin demagogia sa, generează stagnarea şi degradarea ce favorizează doar grupuri sociale incapabile să se adapteze lumii moderne. Intrarea în noua Europă, nu doar geografic, ci şi instituţional şi cultural presupune mai mult decât o alegere, presupune o schimbare a modului de gândire, de asumare, pe lângă devizele paneuropene, a unei abordări europene, o abordare disponibilă la compararea performanţelor, orientată spre modernizare şi având ca perspectivă unitatea europeană". 

 

Postări populare: