22 septembrie 2010

Petru Bogatu: Războiul informaţional împotriva Chişinăului



În spatele atacului terorist de la 11 septembrie se află nu Ben Laden, ci autorităţile americane. Occidentul este condus nu de guvernele legal şi în mod democratic alese, ci de misteriosul club Bilderberg care caută să instituie “o nouă ordine mondială”. Corveta sud-coreeană a fost scufundată nu de Coreea comunistă, ci de Japonia şi America.

Toate acestea nu sunt nişte divagaţii halucinante, iscate în capul vreunui blogger ahtiat după teoria socială a conspiraţiei, ci comentarii difuzate cu aer grav de o mare televiziune rusă care emite în afara graniţelor ţării sale. De la un timp încoace, dinspre acest post TV asupra opiniei publice occidentale se revarsă un ocean de speculaţii pe cât de năstruşnice, pe atât de diversioniste.

Luni, prestigiosul cotidian britanic The Independent publică un foarte curios articol despre războiul propagandistic pe care îl poartă împotriva SUA şi a altor ţări occidentale canalul de televiziune Russia Today ( RT). Fondat în 2005, postul îşi transmite emisiunile prin satelit cu precădere pentru America de Nord.

RT e o televiziune internaţională de ştiri, finanţată de Kremlin, care caută să concureze cu CNN, BBC, Fox News, France 24 sau Deutsche Welle. Şi face asta cu succes. Folosindu-se de o întreagă panoplie de mijloace a căror tehnicitate exercită o atracţie deosebită asupra telespectatorilor, canalul, în aparenţă, se prezintă drept o redutabilă sursă de informare televizată.

Însă la o analiză mai atentă a stilisticii şi conţinutului jurnalelor şi talk-show-urilor difuzate se poate vedea, scrie The Independent, că Russia Today practică o informare dezechilibrată, amestecată cu zvonuri răutăcioase şi insinuări calomnioase. Într-un ambalaj de ştiri, interviuri şi opinii se ascunde un produs mediatic veninos.

Nu este vorba, desigur, de atitudinea critică a postului faţă de politicienii şi guvernele din Occident, acest lucru nu ar trezi obiecţii, ci de o campanie metodică de intoxicare şi înşelare a publicului. Potrivit ziarului The Independent, RT încearcă să inducă în societatea americană starea de nelinişte şi de derută morală perpetuă.

Ziarul britanic scrie că în spatele canalului rus de televiziune se ascund serviciile de spionaj ex-kaghebiste care se căznesc să destabilizeze societatea occidentală. În oceanul de dezinformare rusească se coace un ţunami.

Din fericire, RT nu emite şi pentru Republica Moldova. Dar asupra noastră nu contenesc să se reverse alte râuri poluate de propagandă rusă. Efectul lor e sinistru, iar numărul sinistraţilor care şi-au pierdut mintea în urma acestor diversiuni creşte pe zi ce trece.

În cei aproape 20 de ani de la proclamarea independenţei, lucrătura Moscovei împotriva Chişinăului nu a încetat o clipă, iar odată cu instalarea la putere a Alianţei pentru Integrare Europeană, atacurile perfide s-au înteţit. Clonele miniaturale ale RT împânzesc piaţa audioviziulului din Republica Moldova. Finanţate generos şi gestionate cu o mână de fier de serviciile secete ruse, ele profită şi de naivitatea idioţilor utili locali. Aceştia direcţionează aproape toate fluxurile publicitare spre nişte posturi ruse făţişe, precum Pervâi Canal, de exemplu, sau spre altele, tot ruse, dar care au o acoperire moldovenească.

În consecinţă, fabricile de minciuni televizate sau radiofonice se simt la Chişinău ca acasă. Prin deturnarea informaţiilor şi manipularea vocabularului, ele dezbină şi înspăimântă societatea moldovenească, creează în societate o atmosferă de-a dreptul explozivă. Invazia informaţională a Rusiei este în toi. Ripostăm ori, ca de atâtea ori în istorie, ne predăm cu tot cu arme şi bagaje?

http://bogatu.voceabasarabiei.net/?p=577


The Independent: Russia today, tomorrow the world 
The Kremlin's news network has gained a global following with a quixotic blend of news and conspiracy. Shaun Walker reports

3 comentarii :

Crystal Clear spunea...

Au vazut ce succes au avut la noi mai ales in 2008 si isi extind propaganda otravita .
Nu stiu cum pot fi contracarati..

Riddick spunea...

Oricum presa de stânga, majoritară în SUA, este anti-americană.

Vor declanşarea unui razboi civil, vehiculând informaţii alarmiste, în asociere cu nenumarate siteuri diversioniste.

Crystal Clear spunea...

Fra discutie au un plan care este foarte bine coordonat.

Ai vazut cat de coordonate erau si inca mai sunt in subiecte :IRTV si A3
Se vedea cu ochiul liber cu aveau aceeasi linie directoare, acelasi plan
Democratic n-ai cum sa opresti asa ceva, poate doar asa cum se face acum la noi : sa se mentoneze presa ca si vulnerabilitate la CSAT


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Cătălin Predoiu, 2013: "Cunoscuta 'axă' Washington - Londra - Bucureşti trebuie să includă şi Berlinul. 

Cătălin Predoiu, 2013: "Fundaţia Konrad Adenauer este un partener al României. A ajutat mult România, de exemplu, a furnizat experţi pentru elaborarea unor acte normative ale Ministerului Justiţiei. În prezent, derulează un program important de cursuri de guvernare publică, în care sunt implicaţi 120 de experţi în varii domenii. Vom coopta aceşti experţi în aparatul tehnic al Guvernului Alternativă PDL, ca staff de suport al miniştrilor noştri. Suntem un partid de centru dreapta care crede în proiectul european şi valorile europene."

 

Postări populare: