18 septembrie 2010

Deutsche Welle/Soros vs. Băsescu/România



Ţiganii ("romii") au devenit cetăţeni liberi pe la 1856 (în Moldova şi Muntenia), cu 10 ani mai înainte ca sclavia să fie abolită pe întregul teritoriu al SUA, totuşi, problemele de adaptare la lumea modernă sunt mult mai mari decât ale negrilor americani. Nimic deosebit, putem face comparaţia şi între români şi americani. 
Factorii istorici şi geopolitici transcend genetica. Să facem comparaţia şi între negrii din Africa şi cei din SUA.

La Deutsche Welle a apărut articolul Traian Băsescu vs George Soros, unde este criticată o declaraţie a lui Traian Băsescu, care se referea la ineficienţa susţinerii romilor de către UE prin ONG-uri din România:
„Până acum, a spus preşedintele, Uniunea Europeană a dat bani ONG-urilor şi rezultatele se văd“. Şeful statului a dezvăluit că a propus, în schimb, Consilului European ca banii destinaţi integrării romilor să fie de aici înainte puşi direct şi operativ la dispoziţia statelor care să poată interveni rapid atunci cînd este nevoie. 
Preşedintele a făcut desigur aluzie în primul rând la programele de integrare a romilor finanţate de Banca Mondială şi de UE, dar care au avut ca pivot Fundaţia Soros din România. Activitatea acestei organizaţii a fost centrată în ultimii ani pe problematica romilor şi cele mai multe fonduri proprii au fost dirijate către proiecte diverse avînd însă toate acelaşi scop: îmbunătăţirea condiţiilor de viaţă ale acestei minorităţi radical marginalizate. Departamentul guvernamental pentru romi (Agenţia Naţională pentru Romi) a fost el însuşi, informal, coordonat tot de Fundaţie, care a căutat să-şi impună perspectiva teoretică asupra căilor de urmat.
Ce lucru bun... departamente guvernamentale coordonate "informal" de ONG-uri.
Articolul (semnat de Horaţiu Pepine) devine o pledoarie pentru George Soros şi a sa fundaţie care prezintă diverse programe, unele dintre ele destinate "romilor":
Declaraţia maliţioasă a preşedintelui („rezultatele se văd“) este însă mai mult decît o înţepătură adresată unor parteneri pe care nu i-a simpatizat niciodată. Între George Soros, care manifestă o preocupare deosebită pentru drama acestor marginali alungaţi de colo-colo şi preşedintele României au existat mari diferenţe de vederi. Filantropul american a căutat prin intermediul fundaţiilor sale să construiască o politică regională (Europa centrală şi de sud) bazată în primul rând pe schimbarea percepţiilor sociale asupra romilor şi pe mobilizarea societăţii civile. În al doilea rând, organizaţiile sale au investit direct în construcţii de locuinţe sociale şi în fine, dar nu în ultimul rând, şi-au propus să creeze o elită a romilor, capabilă încetul cu încetul să preia pe cont propriu rolul de a dirija procesul de modernizare şi de emancipare socială.
Parcă şi despre fraţii Kacyznski, Iuşcenko, Saakashvili, se cam spunea acelaşi lucru. "Duşmani ai societăţii civile", sponsorizată de filantropi mărinimoşi, desigur, complet dezinteresaţi.
Care este, totuşi, legătura dintre declaraţia preşedintelui şi Soros ? Ne "lămureşte" dl. Pepine, un mai vechi colaborator al reţelei lui Soros (o listă de coledzi de-ai săi, aici):
Spre deosebire de filantropul american care crede în posibilitatea de a transforma societatea acţionând metodic asupra unor invizibile pârghii strategice, preşedintele Traian Băsescu a dat de înţeles că fără o minimă implicare autoritară a statului problema romilor este insolubilă. Aşa cum s-a putut înţelege cu destulă claritate din intervenţiile sale publice, preşedintele manifestă convingerea tradiţională că efortul civlizator pretinde o anumită doză de constrângere.

În această ecuaţie, UE a acordat mai multă încredere Fundaţiei Soros şi societăţii civile decât statului român, pe care l-a bănuit mereu de practici discriminatorii faţă de romi, aşa cum au arătat de altfel ani de zile rapoartele asociaţiilor pentru drepturile omului şi cu predilecţie rapoartele APADOR-CH privitoare la practicile poliţieneşti.

A reuşit oare preşedintele Traian Băsescu, în siajul conduitei franceze – criticate, dar totuşi într-o anumită măsură tolerate – să schimbe ceva în această percepţie şi abordare?
Ne-am lămurit, deci. Preşedintele acţionează "autoritar", la vedere, cu instrumentele legale şi constituţionale. 
Este atât de retrograd (şi reacţionar, şi-şi-şi...) încât nu recurge la "invizibile pârghii strategice".

Cât despre "încrederea UE", ar merita o replică de acest gen.

8 comentarii :

anarchix spunea...

Viktor Orban s-a trezit la timp. Prietenii stiu de ce.

Riddick spunea...

Prevăd şi trecerea Fidesz de la PPE la ECR (grupul conservator din Parlamentul European).

PDL mai aşteaptă indicaţii preţioase de la Fundaţia Adenauer...

Crystal Clear spunea...

Mama, ce linkuri ne-ai dat !

Soros asta si-a facut o retea paralela pentru conducerea statului roman.
Cred ca n-a "scapat" nici un intelectual de banii lui.
Vad ca si Thomas Kleininger - director executiv la ISP
Si Catrinel Plesu si Patapievici si, si ,si....

Crystal Clear spunea...

Deutsche Welle- TV face multa, multa propaganda pro-UE la B1TV....

Riddick spunea...

Lume bună, aloo... ;-)

Crystal Clear spunea...

Intelectuali "fini"....:)

Anonim spunea...

tiganii au fost eliberati pe la 1850, dar fostii lor proprietari (marea boierime) nu au fost despagubiti asa cum s-a intamplat in u.s.a si dupa eliberare s-au trezit alungati de pe mosiile boierilor, pana atunci erau foarte putini tigani nomazi in cele 2 principate...neavand nici dupa ce bea apa au trecut la vechile lor indeletniciri si asa a aparut o mare ruptura intre ei si majoritate...ruptura care persista si azi...eu zic ca e si vina noastra, daca atunci cand au ajuns pe teritoriile romane ar fi fost alungati asa cum s-a intamplat in tzarile vestice si nu transformati in sclavi, nu am fi avut astazi cea mai mare comunitate de tigani din europa de est, unele studii spun ca ar fi cel putin 2 milioane...

Riddick spunea...

Tot e bine, în Rusia s-au eliberat iobagii (ruşi!) pe la 1863.

Ţiganii erau mai mult robi pe la mănăstiri, care aveau şi moşii (până la secularizarea lui Cuza - mare parte din venituri mergeau în Grecia, mai ales la Muntele Athos).

Nu cred ca sunt 2 milioane, dar un milion sigur.


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Andrei Cornea, 2011: "Dacă statele rămân suverane, ele vor continua să facă ceea ce cred şi ceea ce consideră că le este de folos, în pofida intereselor comune. Rezultă că trebuie mers înainte – mai repede sau mai încet – spre un sistem federal sau măcar confederal, cu un guvern central dotat cu puteri mari în domeniul economiei, apărării şi externelor, cu un parlament bicameral după modelul american şi cu guverne ale statelor responsabile numai pentru afacerile interne, justiţie, educaţie, cultură, eventual sănătate şi muncă. Căci atunci când vorbim despre pierderea suveranităţii naţionale, despre cine anume vorbim în fapt ca fiind „perdanţii“? Despre plătitorii obişnuiţi de impozite, cu rate la bănci, cu salarii ameninţate ba de tăieri, ba de inflaţie? Despre pensionarii cu pensiile în pericol? Despre beneficiarii sistemelor de asigurări ce acumulează datorii peste datorii? Despre şomeri? Nu, ci vorbim despre elitele politice europene din cele 27 de state. Ele sunt acelea care şi-ar pierde suveranitatea – mai ales aceea de a cheltui nestăvilit şi de a face promisiuni imposibil de ţinut. Vor trebui să se consoleze mulţi parlamentari naţionali cu un rol mai modest (dar deloc neglijabil). Dintre miniştrii şi funcţionarii guvernamentali, unii, precum cei de la externe sau de la armată, vor trebui să dispară pur şi simplu."

 

Postări populare: