09 august 2010

Bruxellesul aruncă pastila


Comisarul european pentru buget propune o nouă taxă, care să fie colectată direct de Uniunea Europeană. Chiar dacă nu ar duce la o creştere per total a contribuţiei unui stat membru, ar crea precedentul intervenţiei directe a UE în sistemul fiscal al fiecărui stat. Doar pentru început; ce ar urma după domeniul fiscal? Oare ce va face Ungaria la discuţii, taxarea tranzacţiilor financiare fiind sursă la bugetul naţional ?

Articol în EUobserver - Bruxellesul simte că este momentul potrivit pentru a sugera o taxă a UE:

Pe fondul încetinirii creşterii economice, multe state membre caută modalităţi de a reduce cheltuielile publice, iar Comisia Europeană consideră că este momentul potrivit pentru a pune din nou pe masă ideea spinoasă ca UE să colecteze propriile sale impozite.

Comisarul european pentru buget Janusz Lewandowski a declarat pentru cotidianul german Financial Times Deutschland că sentimentele privind ideea unei taxe UE s-au schimbat în capitalele naţionale.

"Multe ţări doresc să nu fie împovărate. În acest fel, uşa a fost deschisă pentru a ne gândi la venituri care nu sunt revendicate de către miniştrii de finanţe", a spus el.

În cazul în care UE ar colecta propriile sale impozite, atunci statele membre ar putea plăti mai puţin la UE din bugetele naţionale, crede Bruxellesul. Statele membre plătesc în prezent pentru bugetul UE, o contribuţie bazată pe venitul naţional brut, precum şi TVA şi taxe vamale.

Cu toate acestea, aceste surse reprezintă doar circa 12 la sută din veniturile UE. "Transferurile naţionale de credite au fost doar 11 la sută în 1988, acum acestea reprezintă 76 la sută din veniturile noastre", a spus dl Lewandowski. Asta nu a fost intenţia  părinţilor fondatori".

"În cazul în care UE ar avea mai mult din venituri proprii, transferurile de la bugetele naţionale ar putea fi reduse. Am auzit dinspre mai multe capitale, inclusiv a celor importante cum ar fi Berlinul, că ar dori să îşi reducă contribuţia lor", a adăugat el.

El a indicat faptul că sursele posibile de impozitare pentru Bruxelles ar putea include o taxă de aviaţie şi o taxă pe tranzacţiile financiare. Dl Lewandowski are, de asemenea, ochii pe banii adunaţi din vânzarea la licitaţie a drepturilor de emisii de CO2, ceva urmând să înceapă in 2013.

El va dezvălui ideile sale în septembrie. Dar, deşi comisarul simte o schimbare de atitudine la unele state membre, planurile sale sunt pe cale de a deveni extrem de controversate.

Mai multe state membre se opun în principiu ideii unei taxe UE, crezând că seamănă prea mult cu o prerogativă de stat.

Cu toate acestea, se spune că funcţionarii Comisiei mizează pe un sentiment în rândul cetăţenilor UE, că băncile şi alte instituţii financiare ar trebui să plătească pentru ceea ce a dus la izbucnirea crizei financiare globale, în sensul că o taxă pe tranzacţiile financiare cu veniturile trecând la UE ar putea fi mai puţin nepopulară decât în trecut.

Există speranţa că o preşedinţie a UE daneză, ambiţioasă, ar putea stabili o înţelegere în prima jumătate a anului 2012.

UE are un buget de şapte ani. Ciclul actual este între 2007 - 2013. Negocierile privind bugetul sunt în mod tradiţional pline de glume proaste şi de atacuri între statele membre.

Aceasta rundă care va veni se arată a fi mai rea decât de obicei, cu guvernele deja în priză şi cu alte probleme extrem de controversate, cum ar fi reforma politicii agricole comune, de asemenea planificată pentru discuţii.

4 comentarii :

Crystal Clear spunea...

Monay,money,money... Aici e buba

Riddick spunea...

Aparent doar money, vor control total, asta cu "taxa UE" e de tatonare. Să pună un picior "înăuntru".

Crystal Clear spunea...

Sa vedem ce fac cele 27 de "natiuni"
Daca accepta n-avem nici o scapare in urmatorii 20 de ani...

Riddick spunea...

Se pare că Marea Britanie ezită să ia o poziţie, ar fi cam singurii care pot porni ceva, alţii se pot alătura ulterior.


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Călin Popescu-Tăriceanu, 2008: "Vom da astăzi, în Parlamentul României, un vot istoric - votul pentru ratificarea Tratatului de reformă al Uniunii Europene. Pentru România este mai mult decât un moment festiv. Ratificarea Tratatului de reformă marchează o etapă. Spun acest lucru din două motive. Pe de o parte, este o primă etapă pe care noi am parcurs-o în cadrul Uniunii Europene, după aderarea de la 1 ianuarie 2007. Am avut şansa să contribuim la negocierea şi la construirea acestui Tratat, beneficiind de aceleaşi drepturi şi având aceleaşi obligaţii ca oricare altă ţară europeană. Este cel dintâi tratat european semnat de România, în calitate de stat membru al Uniunii Europene. Simbolic, este primul document al Europei extinse, negociat şi semnat în format UE 27. Pentru toate aceste motive, odată cu ratificarea de către Parlament, putem spune că este cel dintâi tratat european pe care România îşi pune efectiv amprenta, conform intereselor sale, nemaifiind în postura de a prelua ceea ce au negociat şi au decis alţii. Doamnelor şi domnilor senatori şi deputaţi, în urmă cu trei ani, prin votul dumneavoastră, România a ratificat Tratatul constituţional ["Constituţia UE", caducă], odată cu ratificarea Tratatului de aderare la Uniunea Europeană. Aşa cum ştiţi, Tratatul constituţional nu a putut intra în vigoare. Din fericire, aşa cum noi am susţinut în timpul negocierilor, inovaţiile din acest document au fost preluate în Tratatul de la Lisabona. Aceste inovaţii sunt un pas înainte faţă de tratatele europene în vigoare acum."

 

Postări populare: