16 iulie 2010

Bulgaria îl pune sub acuzare pe fostul prim-ministru, pe fondul presiunilor UE pe sistemul juridic



Fostul premier socialist bulgar, Sergei Stanishev, este pus sub acuzare pentru dispariţia de documente secrete în timpul mandatului său.

Articol apărut la EUobserver :

Fostul prim-ministru bulgar a fost acuzat de  pierdere de documente clasificate în timpul mandatului său, o mişcare pe care el a numit-o "motivată politic",  Comisia Europeană urmând să dea publicităţii un raport privind progresul ţării în reformarea  sistemului său juridic şi în lupta împotriva fraudei şi a corupţiei.

Potrivit procurorilor bulgari,  Stanishev este acuzat că a pierdut şapte rapoarte confidenţiale în timp ce a fost prim-ministru, inclusiv dosare NATO şi un raport de securitate naţională privind crima organizată.

El se poate confrunta cu o pedeapsă cu închisoarea de până la doi ani, deşi procurorii spun că ar putea fi încheiat cazul doar cu o amendă.

În prezent un lider al opoziţiei socialiste, Stanishev a renunţat la imunitatea sa parlamentară în aşteptarea procedurilor judiciare. El a ridiculizat acuzaţiile şi a declarat că sunt "motivate politic", dat fiind că rivalul său şi actualul prim-ministru Boiko Borisov a promis să facă curăţenie în rândurile clasei politice şi să combată corupţia şi a criminalitatea după ce ţara sa a pierdut milioane de euro din ajutorul acordat de UE din cauza acestor probleme.

"Nu există nicio îndoială că atât serviciul de investigaţii cât şi procurorii lucrează sub o presiune enormă din partea puterii executive. Ei execută o comandă politică", a declarat Stanishev , citat de Focus News.

Alţi foşti miniştri din cabinetul Stanishev implicaţi în scandaluri de corupţie, au fost deasemenea acuzaţi în ultimele luni: fostul ministru al muncii Emilia Maslarova, doi miniştri ai agriculturii - Valeri Ţvetanov şi Nihat Kabil - şi fostul ministru al apărării, Nikolai Tsonev.

Niciunul nu a primit vreo sentinţă încă, cu excepţia unui om de afaceri local, Mario Nikolov, condamnat la 12 ani de închisoare pentru deturnarea a 7,5 milioane din ajutoarele pentru agricultori, împreună cu soţia şi cu patru complici. Cu toate acestea, el poate face recurs şi nu va fi închis până la sentinţa definitivă.

Un raport privind progresele realizate de Bulgaria, precum şi de vecina sa din UE - România, în modernizarea sistemelor lor judiciare şi în urmărirea constantă a cazurilor de fraudă şi corupţie, urmează să fie publicat de Comisie la sfârşitul acestei luni.

În 2008, Comisia a inghetat 500 de milioane € alocate pentru Bulgaria, în special în domeniul agriculturii, când a devenit clar că o mulţime de bani au fost deturnaţi prin proiecte false în buzunarele oamenilor de afaceri locali, cum ar fi Nikolov.

Un raport privind fraudele publicat de Comisie miercuri (14 iulie) a numit Bulgaria ca ţara cu cele mai multe fraude raportate în 2009, în ceea ce priveşte aşa-numitul sistemul Sapard de ajutor în agricultură .

De asemenea, biroul antifraudă al UE, OLAF, a deschis 41 de cazuri noi în Bulgaria anul trecut, dintre care majoritatea sunt legate de programele de ajutor agricol.

"Există o mai bună înţelegere în Bulgaria, după suspendarea plăţilor, că aceştia trebuiau să ia măsuri reale pentru a asigura gestionarea corespunzătoare a banilor UE", a declarat un oficial UE jurnaliştilor la Bruxelles, miercuri.

"Am început să vedem că autorităţile bulgare asumă responsabilităţi în ceea ce priveşte controalele financiare şi respectarea obligaţiilor", a adăugat el.


Bulgaria Former Prime Minister Stanishev Formally Charged  (Sofia News Agency)

3 comentarii :

Crystal Clear spunea...

Chiar astazi ma gandeam ca decat fonduri UE mai bine lipsa.UE se decredibilizeaza pe zi ce trece, iar fondurile vor fi accesibile doar unor persoane influente.
Daca ne gandim numai la faptul ca administrarea financiara a UE n-are un control facut din 2005...

Riddick spunea...

Aia cu fondurile e başca, vorbim aici de dispariţia de dosare confidenţiale cu date ale NATO, şi altele.

Stanishev e nascut în URSS (RSS Ucrainiană), deşi părinţii ar fi bulgari (tac'su şef pe la Partid).

Crystal Clear spunea...

Da, treaba cu dosarfele NATO este cea mai grava,gravissima


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Călin Popescu-Tăriceanu, 2008: "Vom da astăzi, în Parlamentul României, un vot istoric - votul pentru ratificarea Tratatului de reformă al Uniunii Europene. Pentru România este mai mult decât un moment festiv. Ratificarea Tratatului de reformă marchează o etapă. Spun acest lucru din două motive. Pe de o parte, este o primă etapă pe care noi am parcurs-o în cadrul Uniunii Europene, după aderarea de la 1 ianuarie 2007. Am avut şansa să contribuim la negocierea şi la construirea acestui Tratat, beneficiind de aceleaşi drepturi şi având aceleaşi obligaţii ca oricare altă ţară europeană. Este cel dintâi tratat european semnat de România, în calitate de stat membru al Uniunii Europene. Simbolic, este primul document al Europei extinse, negociat şi semnat în format UE 27. Pentru toate aceste motive, odată cu ratificarea de către Parlament, putem spune că este cel dintâi tratat european pe care România îşi pune efectiv amprenta, conform intereselor sale, nemaifiind în postura de a prelua ceea ce au negociat şi au decis alţii. Doamnelor şi domnilor senatori şi deputaţi, în urmă cu trei ani, prin votul dumneavoastră, România a ratificat Tratatul constituţional ["Constituţia UE", caducă], odată cu ratificarea Tratatului de aderare la Uniunea Europeană. Aşa cum ştiţi, Tratatul constituţional nu a putut intra în vigoare. Din fericire, aşa cum noi am susţinut în timpul negocierilor, inovaţiile din acest document au fost preluate în Tratatul de la Lisabona. Aceste inovaţii sunt un pas înainte faţă de tratatele europene în vigoare acum."

 

Postări populare: