29 iunie 2010

Curtea Miracolelor Constituţionale


Articol de Andrei Cornea în revista "22" - Cei nouă :

Judecătorii  CC nu pot fi traşi la răspundere niciodată.

Trăim într-o dictatură. Nu a lui Băsescu. Nu a guvernului. Nu a partidelor. Nici măcar a mogulilor. E altceva, nemaiauzit şi nemaivăzut. Nu are egal, cred, pe nicăieri şi e fără nume. E o dictatură pe care manualele de ştiinţe politice o ignoră, despre care filosofii au tăcut până acum. Nici măcar CSAT-ul nu s-a referit la ea, deşi avea toate motivele să o facă. E dictatura celor nouă care formează Curtea Constituţională. Ei sunt stăpânii noştri, ridicaţi acolo de turpitudinea partidelor şi de sfada politică interminabilă. Ca întotdeauna, dictatura s-a servit de discordiile democraţilor. Cei nouă pot distruge orice lege, fie că a intrat sau nu în vigoare, pot desfiinţa instituţii publice, după bunul lor plac, aşa cum au făcut, de facto, cu ANI şi CNSAS.

Şi, orice ar face, nu pot fi traşi la răspundere niciodată. Ei pot interveni în politica fiscală a guvernului, pot decide ce impozite se plătesc, care sporuri sunt acceptabile şi care nu. Dacă ţara nu-şi mai poate plăti datoriile, lor nu le pasă. Dacă piere, îi lasă rece. Bugetul ei îl fac. Politica economică ei o determină. Ce e drept sau nu ei hotărăsc. Care pensii se plătesc integral şi care vor fi reduse ei decid. Ale lor, în orice caz, nu vor fi reduse. Aşa au decretat, cu majoritate de 5 la 4. Împotriva bunului simţ, a moralei, a raţiunii, a justiţiei, cei nouă au decis că ei înşişi, judecătorii, sunt turnaţi dintr-o esenţă superioară celorlalţi cetăţeni. Ne-au dat peste mână şi ne-au cerut să consimţim la privilegiul lor, insultându-ne inteligenţa cu argumente groteşti şi pretinzând că reprezintă legea şi dreptatea. Şi nu pot fi traşi la răspundere niciodată.

Într-adevăr, cei nouă sunt deasupra oricărui control politic, parlamentar, civic, de orice fel. Ei nu dau socoteală pentru decizii pe care nu trebuie să le justifice nici înaintea parlamentului, nici înaintea opiniei publice. Parlamentul poate fi schimbat prin alegeri, preşedintele poate fi altul după alegeri sau demis prin referendum; guvernul poate fi demis prin moţiune de cenzură. La fel, primarii pot fi sau nu realeşi. În general, orice funcţionar public e efemer pe post şi răspunde penal şi politic pentru faptele sale.

Nu şi ei. Sunt inviolabili precum tribunii romani. Infailibili precum Papa. Inconturnabili precum destinul. Pot fi binevoitori sau nu, inteligenţi sau imbecili, generoşi sau meschini. Dar, în oricare situaţie, excogitaţiile şi capriciile lor dictează dacă legea rămâne lege sau devine gunoi. Precum profeţii de altădată, cei nouă emit oracole. Dar chiar şi profeţii mai erau aruncaţi de pe tronurile lor aurite, atunci când se înşelau prea grav. Numai cei nouă nu au a se teme de niciun fel de consecinţe. Fiindcă, desigur, ei nu pot fi traşi la răspundere niciodată.

Cât timp îi vom mai suporta?

5 comentarii :

Marius Delaepicentru spunea...

Mai pardon. Cătălin Avramescu spunea încă din 2005 că CCR trebuie desfiinţată fără regrete.

Riddick spunea...

Mare dreptate are.

De fapt, este o şmecherie întâlnita doar în sistemele de drept non-anglo-saxone, moştenire a influenţei franceze.

Despina spunea...

Trebuie desfiintata cat mai curand

Riddick spunea...

Uşor de zis, greu de făcut.

Despina spunea...

Iarasi ai dreptate :(


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Călin Popescu-Tăriceanu, 2008: "Vom da astăzi, în Parlamentul României, un vot istoric - votul pentru ratificarea Tratatului de reformă al Uniunii Europene. Pentru România este mai mult decât un moment festiv. Ratificarea Tratatului de reformă marchează o etapă. Spun acest lucru din două motive. Pe de o parte, este o primă etapă pe care noi am parcurs-o în cadrul Uniunii Europene, după aderarea de la 1 ianuarie 2007. Am avut şansa să contribuim la negocierea şi la construirea acestui Tratat, beneficiind de aceleaşi drepturi şi având aceleaşi obligaţii ca oricare altă ţară europeană. Este cel dintâi tratat european semnat de România, în calitate de stat membru al Uniunii Europene. Simbolic, este primul document al Europei extinse, negociat şi semnat în format UE 27. Pentru toate aceste motive, odată cu ratificarea de către Parlament, putem spune că este cel dintâi tratat european pe care România îşi pune efectiv amprenta, conform intereselor sale, nemaifiind în postura de a prelua ceea ce au negociat şi au decis alţii. Doamnelor şi domnilor senatori şi deputaţi, în urmă cu trei ani, prin votul dumneavoastră, România a ratificat Tratatul constituţional ["Constituţia UE", caducă], odată cu ratificarea Tratatului de aderare la Uniunea Europeană. Aşa cum ştiţi, Tratatul constituţional nu a putut intra în vigoare. Din fericire, aşa cum noi am susţinut în timpul negocierilor, inovaţiile din acest document au fost preluate în Tratatul de la Lisabona. Aceste inovaţii sunt un pas înainte faţă de tratatele europene în vigoare acum."

 

Postări populare: