12 mai 2010

Poliţia îl caută pe autorul înregistrării video de la Smolensk


Articol apărut la  Polskaweb NEWS :

Smolensk - În ancheta lentă a cauzei posibile a dezastrului aerian de la Smolensk din 10 aprilie, determinant pentru urmărirea penală este autorul unui clip video care de patru săptămâni face senzaţie pe Internet. Acestea sunt imagini luate la doar câteva minute de la prăbuşirea Tupolev-ului, la faţa locului. Filmul pare atât de spectaculos, fiindcă sunt prezentate scene care pot fi interpretate drept crime. Experţii polonezi de la Agenţia pentru Securitatea Internă (AWB) au confirmat acum autenticitatea filmului în termeni de timp şi de loc.

Pe un website din Rusia a apărut la câteva ore după tragicul incident de la un aeroport de lângă Smolensk, în care chiar preşedintele Poloniei a fost ucis, acel video. Cineva cu numele sau pseudonimul "Andrij Mendierej", care pare un ziarist din Ucraina, l-a încărcat şi publicat. Sunt doar 84 de secunde de film, dar se poate observa lipsa de rămăşiţe umane, de îmbrăcăminte şi bagaje, însă se aud clar zgomote de împuşcături şi voci care vorbesc tare în rusă sau poloneză. La analizarea clipului în slow motion, se poate presupune că nu toţi pasagerii au murit în accident, poate unii au murit ulterior, din cauza gloanţelor.

Dubii cu privire la autenticitatea videoului am avut, însă când bloggeri ucraineni au relatat despre uciderea lui "Andrij Mendierej", a fost încă odată subliniată natura explozivă a clipului. Cu toate acestea, din surse neoficiale s-a arătat că nu există un jurnalist "Andrij Mendierej", ci este vorba despre un angajat al unui dealer auto din apropierea locului prăbuşirii care a făcut filmarea, apoi a încărcat importantul material pe Internet. Cum ar putea acum anchetatorii polonezi să îl identifice este neclar, fiindcă nu au posibilitatea legală de a face investigaţii pe teritoriul Rusiei, iar în trecut cererile de asistenţă juridică către Moscova au rămas de cele mai multe ori fără răspuns.


 Subiectul uciderii lui "Andrij Mendierej" a fost publicat şi pe site-uri germane specializate pe teorii ale conspiraţiei.  Aceleaşi site-uri au raportat, de asemenea, faptul că fuselajul Tupolev-ului s-a prăbuşit în mii de bucăţi, dezintegrarea avînd loc mai ales în aer, explicaţia putând fi o bombă. Fotografia noastră de mai sus contrazice această idee, dacă într-adevăr, restul nu reprezintă decât o mică parte din aeronavă şi nu mai putem vedea dispunerea resturilor avionului după prăbuşire. Dar trebuie luat în considerare faptul că un user de Internet a publicat un video atât de important sub o falsă identitate.



O versiune a filmării cu prelucrări ale imaginii

Alte detalii : 

- există indicii că de fapt în avion ar fi fost doar patru persoane (echipajul) - aici
- una din cutiile negre arată că s-a oprit la 8:41, nu la 8:56, ora oficială a prăbuşirii - aici
- maşina unei persoane care a murit în "accident" este de negăsit, nu este în parcarea aeroportului unde se presupune că a urcat în avion - aici

3 comentarii :

Despina spunea...

Polonezii nu se vor lasa pana nu afla adevarul.
Mi-e si frica sa ma gandesc la ceea ce poate iesi de aici

Riddick spunea...

Numai lucruri bune pot ieşi.

Clica Tusk a început să facă greşeli.

Despina spunea...

Corect.
S-a vazut clar ce fata de vinovat avea la inmormantare ..


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Călin Popescu-Tăriceanu, 2008: "Vom da astăzi, în Parlamentul României, un vot istoric - votul pentru ratificarea Tratatului de reformă al Uniunii Europene. Pentru România este mai mult decât un moment festiv. Ratificarea Tratatului de reformă marchează o etapă. Spun acest lucru din două motive. Pe de o parte, este o primă etapă pe care noi am parcurs-o în cadrul Uniunii Europene, după aderarea de la 1 ianuarie 2007. Am avut şansa să contribuim la negocierea şi la construirea acestui Tratat, beneficiind de aceleaşi drepturi şi având aceleaşi obligaţii ca oricare altă ţară europeană. Este cel dintâi tratat european semnat de România, în calitate de stat membru al Uniunii Europene. Simbolic, este primul document al Europei extinse, negociat şi semnat în format UE 27. Pentru toate aceste motive, odată cu ratificarea de către Parlament, putem spune că este cel dintâi tratat european pe care România îşi pune efectiv amprenta, conform intereselor sale, nemaifiind în postura de a prelua ceea ce au negociat şi au decis alţii. Doamnelor şi domnilor senatori şi deputaţi, în urmă cu trei ani, prin votul dumneavoastră, România a ratificat Tratatul constituţional ["Constituţia UE", caducă], odată cu ratificarea Tratatului de aderare la Uniunea Europeană. Aşa cum ştiţi, Tratatul constituţional nu a putut intra în vigoare. Din fericire, aşa cum noi am susţinut în timpul negocierilor, inovaţiile din acest document au fost preluate în Tratatul de la Lisabona. Aceste inovaţii sunt un pas înainte faţă de tratatele europene în vigoare acum."

 

Postări populare: