09 mai 2010

Mark Steyn: "Sfârşitul lumii, aşa cum o ştim"

Nu este vorba despre ciocnirea cu vreun asteroid, nici de Apocalipsa mayaşă prezisă pentru 2012, ci despre declinul civilizaţiei moderne occidentale, reprezentată în principal de Europa şi America de Nord (SUA şi Canada), aşa cum este descris de Mark Steyn în cartea sa din 2006, America Alone: The End of the World as We Know It  (America singură: sfârşitul lumii aşa cum o ştim).
Steyn crede că asistăm la dispariţia ordinii globale post-WW2 şi intrăm într-o perioadă de turbulenţe şi incertitudini, de provocări noi, la care civilizaţia occidentală trebuie să răspundă.

Mark Steyn într-o discuţie pe această temă la Hoover Institution, pe 29 aprilie:


 


 El identifică principalele forţe : declinul demografic în Europa (1,2 - 1,3 copii per cuplu, faţă de media imigranţilor musulmani de 3,5), nesustenabilitatea politicilor de tip social-democrat ale statelor occidentale, şi epuizarea resurselor interne ale civilizaţiei de tip occidental.
Steyn consideră că doar SUA mai pot opri acest tip de forţe, şi schiţează şi paşii necesari în acest scop: în primul rând, evitarea "sistemului asistenţial umflat de tip european", declararea lui nici mai mult, nici mai puţin decât o ameninţare la siguranţa naţională, un stat auster, şi încurajarea creativităţii şi spiritului întreprinzător al fiecăruia; în al doilea rând, evitarea "retragerii imperiale" şi a izolării în "Fortăreaţa America", ci dimpotrivă, distrugerea ideologiei islamului radical, cooperarea cu cel moderat şi extinderea civilizaţiei de tip occidental în zone noi.

Daniel Pipes, referindu-se la cartea lui Steyn, arată că aceasta descrie ceea ce s-a petrecut în statele europene după 1945: un proces de infantilizare, pe de o parte - a societăţii, prin crerarea sistemelor politice de sus în jos, "pentru a izola clasa politică de presiunile populismului", iar pe de altă parte - o infantilizare de ansamblu a Europei (de Vest), care beneficiind de securitatea asigurată de SUA în anii Războiului Rece, a pus pe un plan secundar propria contribuţie la securitate, iar fondurile astfel "eliberate" au creat iluzia statului-providenţă (wellfare state).

Pentru a compensa declinul demografic care duce la lipsa forţei de muncă, şi pentru a menţine în continuare "beneficiile" statului-providenţă, sunt primiţi imigranţi, mai mult sau mai puţin legali, majoritatea musulmani. Aceştia aduc cu ei un alt tip de civilizaţie, islamul, care nu este compatibil cu civilizaţia de tip occidental. Totuşi, Pipes este mai optimist decât Steyn, vede soluţii de ieşire pentru Europa, în timp ce Steyn vede apariţia Eurabiei.


Setting up Eurabia


DEFEATING EURABIA (the book)
Information on the printed edition of Defeating Eurabia

Preface
Part 1 - The Eurabia Code
Part 1a - The Eurabia Code — 2008 Updates
Part 2 - Ten Reasons to Get Rid of the European Union
Part 3 - The Spanish and the Portuguese — Once and Future Dhimmis?
Part 4 - The Case of Sweden
Part 5 - On Anti-White Racism

10 comentarii :

Despina spunea...

The West doen't have the will to defence itself ...

Despina spunea...

Exceptional tipul !
este foarte realist si logic tot ce spune
Mi-ar place sa citesc cartea.
O gasesc oare pe la noi !
Incerc sa-mi fac provizii de carti bune de citit la vara, in concediu

Riddick spunea...

Posibil să fie cartea pe la Librăria "Noi" de lângă Sala Dalles.

costin spunea...

America Alone o avem noi. Emil se gindeste la un sistem de a circula cartile astea intre oamenii interesati.. daca nu o gasesti, Despina :)

Riddick spunea...

Ar fi cazul sa fie tipărită şi în limba română.

costin spunea...

Sint foarte multe carti ce ar fi foarte bine sa le avem traduse

Despina spunea...

Abia astept sa pot gasi o modalitate de a obtine cartile mai usor.


Eu am fost pe la sala Dalles acum cateva luni dar n-am resusit sa identific libraria NOI
O sa mai incerc

Riddick spunea...

Adresa librăriei aici:

http://www.sapteseri.ro/ro/detalii-loc/libraria-noi/

Despina spunea...

Multumesc frumos pentru link !

Riddick spunea...

Cu multă plăcere ! :)


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Călin Popescu-Tăriceanu, 2008: "Vom da astăzi, în Parlamentul României, un vot istoric - votul pentru ratificarea Tratatului de reformă al Uniunii Europene. Pentru România este mai mult decât un moment festiv. Ratificarea Tratatului de reformă marchează o etapă. Spun acest lucru din două motive. Pe de o parte, este o primă etapă pe care noi am parcurs-o în cadrul Uniunii Europene, după aderarea de la 1 ianuarie 2007. Am avut şansa să contribuim la negocierea şi la construirea acestui Tratat, beneficiind de aceleaşi drepturi şi având aceleaşi obligaţii ca oricare altă ţară europeană. Este cel dintâi tratat european semnat de România, în calitate de stat membru al Uniunii Europene. Simbolic, este primul document al Europei extinse, negociat şi semnat în format UE 27. Pentru toate aceste motive, odată cu ratificarea de către Parlament, putem spune că este cel dintâi tratat european pe care România îşi pune efectiv amprenta, conform intereselor sale, nemaifiind în postura de a prelua ceea ce au negociat şi au decis alţii. Doamnelor şi domnilor senatori şi deputaţi, în urmă cu trei ani, prin votul dumneavoastră, România a ratificat Tratatul constituţional ["Constituţia UE", caducă], odată cu ratificarea Tratatului de aderare la Uniunea Europeană. Aşa cum ştiţi, Tratatul constituţional nu a putut intra în vigoare. Din fericire, aşa cum noi am susţinut în timpul negocierilor, inovaţiile din acest document au fost preluate în Tratatul de la Lisabona. Aceste inovaţii sunt un pas înainte faţă de tratatele europene în vigoare acum."

 

Postări populare: