27 aprilie 2010

Drobul de sare


Pe 25 aprilie 2008 guvernul PSD-PNL-UDMR-PC Tăriceanu II a emis OUG nr.44/2008, care reglementează activitatea persoanelor fizice autorizate şi a întreprinderilor individuale şi familiale. Sub incidenţa sa ar intra şi producătorii agricoli care îşi vând produsele proprii în pieţe. Ei ar urma să utilizeze case de marcat şi să se înregistreze la Registrul Comerţului, conform ştirilor alarmiste date de Trusturi.
Termenul pentru întreprinzători expira la 25 aprilie 2009, producătorilor agricoli nu li s-a cerut să se conformeze după depăşirea acestui termen.
Nu trebuie multe explicaţii pentru a înţelege ce cost politic ar încasa un guvern care ar aplica aceste prevederi micilor producători, deşi pe viitor chiar ar trebui aplicate.
 

Ministerul Agriculturii clarifică această chestiune:

"[...] În ceea ce îi priveşte pe micii producători agricoli, care care doresc să-şi valorifice producţia în pieţe, oboare sau târguri, aceştia trebuie să aibă certificat de producător eliberat în baza Hotărârii Guvernului nr.661/2001 privind procedura de eliberare a certificatului de producător – act normativ ÎN VIGOARE.
Conform art.1, alin.(1) al acestui act normativ, „certificatul de producător constituie actul doveditor al provenienţei produselor agroalimentare pe baza căruia acestea pot fi comercializate în pieţe, târguri, oboare sau în alte locuri stabilite de consiliile locale”.
Prin urmare, micii producători pot să îşi vândă în continuare produsele în pieţe, în baza unui certificat de producător valabil, ca şi până acum.
Referitor la afirmaţiile privind obligativitatea deţinerii de case de marcat de către producătorii agricoli care îşi vând produsele în pieţe, târguri, oboare,  conform art.2 din OUG nr. 28/1999 republicată, privind obligaţia operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale, sunt exceptaţi de la obligativitatea deţinerii aparatelor de marcat electronice fiscale: „Art. 2 - Se exceptează de la prevederile art. 1 alin. (1):
a) comerţul ocazional cu produse agricole efectuat de producătorii agricoli individuali în pieţe, târguri, oboare sau alte locuri publice autorizate, […]”.

Dar care mai este acum opinia celor care asigurau guvernarea şi majoritatea parlamentară la data emiterii OUG 44/2008 ?


Eurodeputatele PSD Daciana Sârbu şi Viorica Dăncilă, membre ale Comisiei de agricultură a Parlamentului European, condamnă decizia executivului de la Bucureşti de a alunga micii producători din pieţe şi solicită renunţarea imediată la aplicarea prevederilor OUG nr 44/2008 la această categorie de comercianţi.

"Agricultorii români nu sunt în situaţia celor europeni, adică suficient de înstăriţi astfel încât să-şi permită înregistrarea unei firme sau cumpărarea unei case de marcat. Prin această decizie, guvernul taxează sărăcia, în loc să-i ajute pe micii producători să iasă din sărăcie", a declarat Daciana Sârbu.

"Este clar că guvernul caută resurse pentru a plăti pensiile şi salariile, dar a scoate bani de la una dintre cele mai defavorizate categorii de români este cinic. Nu vor avea de câştigat decât intermediarii şi importatorii", a afirmat Viorica Dăncilă.

Daciana Sârbu şi Viorica Dăncilă intenţionează să ridice această problemă şi în discuţia AGRI, pentru a solicita opiniile colegilor din celelalte state membre şi soluţiile aplicate în funcţie de contextele diferite din care provin aceştia. De asemenea, eurodeputatele PSD vor adresa Comisiei Europene o interpelare prin care doresc să afle părerea executivului comunitar cu privire la această măsură care pune în pericol, în mod direct, supravieţuirea unui larg segment al agricultorilor din România.

Reacţii de la PNL:

PNL Alba: Guvernul doreşte înrobirea ţăranului prin aplicarea ordonanţei 44/2008

Conducerea filialei PNL Alba a reacţionat dur la anunţul intrării în vigoare a Ordonanţei 44/2008 care prevede obligativitatea înregistrării la Fisc a producătorilor agricoli.
“Guvernul doreşte înrobirea ţăranului prin această măsură care ne va afecta pe toţi deorece preţurile vor creşte în pieţe cu 15 -20%. După lege, ar trebui să-şi facă firmă, să aibă ştampilă şi drept să emită bon fiscal. Asta, pentru că statul vrea să-i transforme cu forţa pe ţărani în patroni. Să-i oblige să dea facturi şi chitanţe, să facă şi contabilitate, dar şi declaraţii către administraţia financiară. Totul de la oameni simpli, unii bătrâni şi fără prea multă şcoală, care nu sunt obişnuiţi să completeze formulare sau să umble cu acte. Această batjocoră la adresa ţăranului român trebuie să înceteze”, a declarat vicepreşedintele PNL Alba, Florin Roman. Acesta a acuzat Guvernul că nu a anunţat din timp această măsură.
Conducerea filialei PNL Alba consideră că Guvernul nu vrea decât să atragă prin tot felul de măsuri, multe în nefolosul românilor, bani la buget. Potrivit acesteia, în primul rând ar trebui rezolvată problema intermediarilor din pieţe deoarece foarte puţini ţărani mai ajung să vândă în pieţe.


Incompetenţi şi corupţi, guvernanţii încearcă să scoată bani (publici) şi din piatră seacă. După ce a hotărât să nu acorde subvenţii decât producătorilor agricoli înregistraţi la Registrul Comerţului, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale a anunţat că Ordonanţa Guvernului nr. 44/2008 îi obligă pe ţărani să se înregistreze la Registrul Comerţului ca persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale sau întreprinderi familiale. Ţăranii nu mai pot vinde în pieţe fără bon fiscal.
Guvernul crede că prin această măsură va încasa mai mulţi bani - din TVA - dar de fapt va asigura intermediarilor exclusivitatea pieţelor agro-alimentare. Preţul legumelor şi al fructelor se va dubla, iar micii producători vor fi condamnaţi la faliment.
PNŢCD consideră că impozitarea agriculturii de subzistenţă este o eroare gravă, fiind o măsură nerealistă. Este o iluzie să crezi că milioanele de ţărani aflaţi în situaţie de extremă sărăcie, care practică  agricultura de subzistenţă, să poată să asigure contabilitate, casă de marcat, bonuri fiscale şi alte asemenea.
Nu numai că nu se va obţine efectul bugetar scontat, dar ţăranii vor sărăci şi mai mult. Înainte de a le cere, guvernul ar trebui să le dea, respectiv să-i ajute să-şi dezvolte ferme familiale, viabile din punct de vedere comercial şi în acest fel să devină contributori reali la bugetul de stat.
PNŢCD solicită guvernului:
  • să emită de urgenţă un act normativ prin care să excepteze micii producători agricoli de la aplicarea prevederilor Ordonaţei nr. 44/2008;
  • să renunţe la măsura de a elimina de la plata subvenţiilor pe micii producători agricoli neînregistraţi la Registrul Comerţului.

4 comentarii :

Despina spunea...

Am auzit si eu ieri circul asta pe la IRTV.
Normal ar fi sa aiba toti in piete case de marcat,dar oamenii simpli sunt atat de saraci incat deocamdata asa ceva nu se poate face.

Teveurile: incercau sa atzatze oamneii simpli contra guvernului-niste jigodii

Riddick spunea...

Şi producătorii trebuie cumva să plăteasca impozite, dar nu poţi cere unei băbuţe care vine cu ceapa şi ridichile la piaţă să manevreze o casa de marcat.

Se va face în timp, dar nu au scăpat oportunitatea sa bage frica în nişte oameni simpli care nu au altă sursa de venit. L-am auzit acum câteva ore pe Mihai Voicu de la PNL, la Realitatea, care vorbea despre case de marcat penmtru producătorii agricoli, deşi chiar guvernul al cărui ministru a fost, îi excepta, chiar în textul ordonanţei de urgenţă.

contabil spunea...

multumesc mult de linkuri.

Riddick spunea...

Eu sunt cel care mulţumeşte mai întâi ... :)


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Călin Popescu-Tăriceanu, 2008: "Vom da astăzi, în Parlamentul României, un vot istoric - votul pentru ratificarea Tratatului de reformă al Uniunii Europene. Pentru România este mai mult decât un moment festiv. Ratificarea Tratatului de reformă marchează o etapă. Spun acest lucru din două motive. Pe de o parte, este o primă etapă pe care noi am parcurs-o în cadrul Uniunii Europene, după aderarea de la 1 ianuarie 2007. Am avut şansa să contribuim la negocierea şi la construirea acestui Tratat, beneficiind de aceleaşi drepturi şi având aceleaşi obligaţii ca oricare altă ţară europeană. Este cel dintâi tratat european semnat de România, în calitate de stat membru al Uniunii Europene. Simbolic, este primul document al Europei extinse, negociat şi semnat în format UE 27. Pentru toate aceste motive, odată cu ratificarea de către Parlament, putem spune că este cel dintâi tratat european pe care România îşi pune efectiv amprenta, conform intereselor sale, nemaifiind în postura de a prelua ceea ce au negociat şi au decis alţii. Doamnelor şi domnilor senatori şi deputaţi, în urmă cu trei ani, prin votul dumneavoastră, România a ratificat Tratatul constituţional ["Constituţia UE", caducă], odată cu ratificarea Tratatului de aderare la Uniunea Europeană. Aşa cum ştiţi, Tratatul constituţional nu a putut intra în vigoare. Din fericire, aşa cum noi am susţinut în timpul negocierilor, inovaţiile din acest document au fost preluate în Tratatul de la Lisabona. Aceste inovaţii sunt un pas înainte faţă de tratatele europene în vigoare acum."

 

Postări populare: