19 aprilie 2010

Aici a zis-o bine !

De ce ezitati d-lor ministri ?



Polonia este minunea Europei, fiind singura tara care a traversat criza, pe crestere economica. Sa fie de "vina" vreo magie sau vreo potiune mirifica? Nici vorba .Polonia are 1,8 milioane angajati la stat, la o populatie dubla fata de cea a Romaniei iar angajarea se face conditionat de neapartenenta politica la vreun partid si raportat la competenta si profesionalism. Romania are 1,4 milioane de bugetari, desi ar trebui sa aiba vreo 800000 maxim; din acestia , circa 80 % sunt angajati exclusiv pe criterii de apartenenta politica, pe principiul salarii contra voturi, ei fiind un fel de gardieni care permit sefilor din piramida bugetara sa fure nestingheriti din banul public. Numai uitati-va apropos de competenta bugetarilor, ce nivel de pregatire jalnic au multe din personajele care reprezinta Guvernul la comisiile permanente din Senat sau in Plenul Senatului; majoritatea sunt de toata jena, insa sunt cumatrul, finul, amant[a]ul unui sus-pus din partid. De ce trebuie sa ne complacem si noi in aceiasi ipostaza distructiva in care au baltit PSD si PNL in anii precedenti ? de ce sa nu fim altfel, asa cum se asteapta de la noi ?
Vad ca exista unii ministri care mimeaza disponibilizarile, continuand sa tina tara sufocata de presiunea salariala a unor indivizi care nu produc nimic pentru statul roman, care secatuiesc putina vlaga ramasa in mediul privat.
Se spune in terorie ca, nu se poate compara compania privata cu statul; o companie privata da faliment si gata, impactul e punctual. A gresit proprietarul afacerii, acesta plateste. In cazul politrucilor angajati pe posturi la stat, acest principiu nu se aplica, si asta pentru ca unii ministri au impresia gresita ca PDL se va mentine la putere 100 de ani daca repeta reteta de "succes" a nefastilot ani de guvernare idiocratica penelisto-pesedista . In aceste conditii ma asteptam ca cetatean sa vad un Guvern hotarat sa taie fara rezerve cangrena din sistemul bugetar. Insa nu la aceste niveluri timide care vorbesc de 75000 mii de disponibilizari. Ce vorbim noi aici ? Romania trebuie redimensionata pe criterii de competenta, adica raportat la exemplul polonez, trebuie sa ramanem la maximum 800000 angajati la stat; Atunci nu va mai fi nevoie sa luam credite de la FMI [ ca sa le platim lor salariile ] , nu vom avea nevoie sa mai umblam la pensii [ afara de cele speciale care trebuie readuse la nivelul pamantului ] si am oferi posibilitatea mediului de afaceri privat sa respire, nu sa il sufocam cu taxe si impozite. Reteta este simpla, insa constat cu nefericire ca pana la acest moment,  guvernul pare condamnat sa fie santajabil. Si sper ca presedintele Basescu sa explice unora din ministri extrem de clar acest lucru. Faptul ca nu au de ce sa cedeze santajului si sa faca urgent reforma la nivelul gogoasei umflate arificial care se numeste functionarime incompetenta platita din bani publici la stat.
Pentru cei care se tem ca Romania ar intra in haos daca aliniaza numarul de angajati la stat la adevarata lui dimensiune, pe model polonez, va intreb : cum a putut sistemul functiona in 2004-2005, cand numarul posturilor din sectorul public era cu circa 250.000 mai mic, iar cheltuielile de personal erau maxim 4% din PIB?
Pai sef al Guvernului este Radoi, Luca sau Hossu sau Emil Boc ? Aproape ca nu pot acuza de nimic liderii de sindicat pentru ca ei apara interesele membrilor lor de sindicat, asa ca ramane intrebarea obsesiva : ce interes au unii ministri sa se teama de liderii de sindicat care ameninta cu proteste de strada daca luam si noi cursul mult dorit al Poloniei in materie de echivalare si dimensionare a aparatului bugetar ?
Chiar suntem condamnati de propria noastra .... [ nu stiu ce cuvant sa aleg sa nu fie dur ] sa NU miscam nimic pana nu va fi statul si mediul de afaceri aproape de falimentul total, similar cu Grecia ?
Cei 80 % din romani care nu mai vin sa voteze la alegeri , o fac pentru ca politicianul roman, inca marcat de schita caragialeasca, demonstreaza care are "sange in instalatie" doar la alegeri sau in campania electorala; asta le va spune din nou presedintele Basescu acelor ministri care se vaita ca nu au pe cine sa dea afara. Pai cum nu aveti pe cine ? incepeti cu incompetentii, cu neamurile, cumetrii, amantele, politrucii plantati pe criterii politice si sa vedeti ca aveti de unde, ba chiar va creste exponential calitatea si promptitudinea serviciilor publice. Si daca fac miting sau greva, foarte bine, este dreptul lor; Este si obligatia noastra sa nu ratam acest interval de timp pe care deocamdata il irosim degeaba.

In final nu pot decat sa-i dau dreptate unui cetatean inteligent , care tot scrie in pustie pe Hotnews.ro si care , se "intituleaza" Ogonas; el  se intreaba aici [ http://khris.ro/index.php/04/2010/facem-reforma-doar-daca-vrea-poporul/?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+Khrisro+%28khris.ro%29 ] Este populatia dispusa sa inteleaga ca daca nu se ingheata pensiile, salariile si daca nu se reformeaza administratia publica, tot sistemul se va prabusi? In mod evident nu este, iar asta se vede din reactia profesorilor, a functionarilor publici, a angajatilor din regiile autonome etc, categorii sociale care au amenintat cu intra in greva daca guvernul va indrazni sa dea oameni afara sau sa reduca salariile. Toata lumea este de acord ca numarul bugetarilor trebuie redus, insa pana acum nu s-a facut nimic in acest sens. De ce? Pentru ca in momentul in care guvernul va incepe sa concedieze bugetari, sindicatele vor scoate oamenii in strada.Iar sub presiunea strazii, politrucii vor da inapoi si vor spune ca “se vor gasi solutii pentru ca reducerea cheltuielilor sa nu afecteze populatia”, desi se stie ca solutiile respective nu exista.In concluzie: facem reforme doar daca populatia le accepta? Nu, pentru ca daca asteptam ca “poporul” sa accepte de buna voie sacrificii, vom lua cu totii urma Greciei cat de curand.Eu unul m-am saturat sa il vad pe premierul Boc vorbind despre reducerea cheltuielilor publice dar de facut sa nu faca nimic pentru ca se teme de reactia celor afectati de aceste reduceri. La fel cum m-am saturat sa tot vad ca partidele incearca umble cu manusi acolo unde trebuie dat cu ciocanul.

Urban I. Iulian
Senator de Ilfov

http://www.urbaniulian.ro/2010/04/19/de-ce-ezitati-d-lor-ministri/

Suplimentar:

Mugur Isărescu şi cutia neagră
http://www.logec.ro/2010/04/19/mugur-isarescu-si-cutia-neagra/

14 comentarii :

niku_elektriku spunea...

Riddick
s'a cam pierdut momentul optim; asa ca guvernul a claxonat din goarna da' n'a pornit sandramaua din drum, alegindu'se si cu un grad de antipatie a populatziei ca si cum ar fi luat masurile deja.

binentzeles ca si cu ajutorul neprecupetzit al tonomatelor !

asa ca: ata ete !

Despina spunea...

Imi place cum gandeste Bogdan Glavan

Riddick spunea...

@Despina: L-am remarcat destul de târziu.

@niku_elektriku: Mă întreb câtă bază se poate pune pe prognoza Standard&Poors care menţionează posibilitatea alegerilor anticipate în acest an. În cheia asta citesc lipsa măsurilor. Pe de alta parte, trebuie timp pentru constituirea "partidului independenţilor" UNPR, sa poata întra în alegeri pregatit. Congresul PDL va desluşi multe chestiuni.

Satirikon spunea...

:(
Eu ce sa mai spun...sunt tanar, am terminat facultatea, termin masterul, vreau doctorat in toamna si ma chinui sa traiesc. Am lucrat in multe locuri, unele mai bine platite, altele mai slabut...ideea e ca vorbeam si cu alti colegi de breasla si ne puneam intrebarea :"cum dracu' am reusit sa terminam si noi o scoala exact pe timp de criza?". 75% din ei s-au intors in localitatile de origine ca nu puteau trai in capitala, eu am fost mai norocos, dar altii?

Riddick spunea...

Eoarte dificilă perioada pentru majoritatea salariaţilor.

Despina spunea...

Satirikon

Eu de cand m-am nascut traiesc numai in crize

George spunea...

In afara tonomatelor,Patriciu ataca pe acest front la care multi inghit momeala:http://www.adevarul.ro/financiar/Un_pariu_pierdut_din_start_0_245975822.html Adica e suparat ca nu poate EL sa faca o japca bursiera... . Eu cred ca Meseriasi,Experti ca Domnul Croitoru-BNR-trebuie atrasi ca si CANDIDATI la partid si in posturi cheie,caci greu pot fi atacati de tonomate... Cu victoria-SPERAM-a Doamnei TEO trebuie sa contracaram(ca va castiga,vezi Doamne, datorita popularitatii) cu PRAGMATISM ! TEO a plecat cu o TINTA(target) bine stabilita inainte(treaba cu sansa copiilor) si cu o cercetare sociologica profesionista,toata stima D-lui Lazaroiu! Victoria pe Bucuresti,la locale,va fi VITALA !

Riddick spunea...

Victorie va fi. Trebuie aduşi profesionişti în partid, corect.

Despina spunea...

Este absolut obligatorie victoria la locale nin Bucuresti
dar, daca nu vin profesionisti ci doar fripturisti, nu se rezolva NIMIC

John Galt spunea...

Bogdan e super competent. Cred ca e printre cei 3 sau 4 economisti care ii are "tara" si merita cititi. Intreaga tara (nu glumesc). L-au remarcat si "ceilalti", ca dovada luptele ce se duc in blogosfera de ceva timp (sute de comentarii, etc).



PS: < a href = " http:// ... " > Text < / a >

Arata mult mai bine plus ca link-ul apare si partea cealalta.

:D

Riddick spunea...

Era la începutul anilor '90 Claudiu Doltu, cu analize economico-politice în Cotidianul, dar nu mai ştiu nimic de el...

Cunoşteam "şmecheria" cu link-ul, dar sunt aşa, mai comod... :)

Voi face cum ai indicat.

John Galt spunea...

Si Dan@Trenduri mai e din cand in cand frecventabil, insa nu se poate abtine si mai scapa cate un "leftism" din ala clar si neaos. Cred ca din obisnuinta.

Voi cauta de Claudiu Doltu, recunosc ca nu am citit prea mult.

Riddick spunea...

Intru mai rar pe la "trenduri".

La ultimul Google search, îmi ieşea cum ca ar fi profesor de economie, ceva... (C.D.).

Despina spunea...

E mare lucru sa ai economisti buni !.
Ma bucur ca l-am descoperit pe Bogdan Glavan.
O sa incerc sa urmaresc si pe Claudiu Doltu de care vorbiti


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Călin Popescu-Tăriceanu, 2008: "Vom da astăzi, în Parlamentul României, un vot istoric - votul pentru ratificarea Tratatului de reformă al Uniunii Europene. Pentru România este mai mult decât un moment festiv. Ratificarea Tratatului de reformă marchează o etapă. Spun acest lucru din două motive. Pe de o parte, este o primă etapă pe care noi am parcurs-o în cadrul Uniunii Europene, după aderarea de la 1 ianuarie 2007. Am avut şansa să contribuim la negocierea şi la construirea acestui Tratat, beneficiind de aceleaşi drepturi şi având aceleaşi obligaţii ca oricare altă ţară europeană. Este cel dintâi tratat european semnat de România, în calitate de stat membru al Uniunii Europene. Simbolic, este primul document al Europei extinse, negociat şi semnat în format UE 27. Pentru toate aceste motive, odată cu ratificarea de către Parlament, putem spune că este cel dintâi tratat european pe care România îşi pune efectiv amprenta, conform intereselor sale, nemaifiind în postura de a prelua ceea ce au negociat şi au decis alţii. Doamnelor şi domnilor senatori şi deputaţi, în urmă cu trei ani, prin votul dumneavoastră, România a ratificat Tratatul constituţional ["Constituţia UE", caducă], odată cu ratificarea Tratatului de aderare la Uniunea Europeană. Aşa cum ştiţi, Tratatul constituţional nu a putut intra în vigoare. Din fericire, aşa cum noi am susţinut în timpul negocierilor, inovaţiile din acest document au fost preluate în Tratatul de la Lisabona. Aceste inovaţii sunt un pas înainte faţă de tratatele europene în vigoare acum."

 

Postări populare: