20 martie 2010

Emil Boc: Poziţia PDL e fermă, limba română e limba oficială, Constituţia se aplică, nu se negociază

"Potrivit articolului 13 din Constituţie, limba oficială a statului român este limba română. Totodată conform articolul 152 din Legea Fundamentală aceasta nu poate face obiectul revizuirii Constituţiei. În consecinţă, orice discuţie cu privire la oficializarea limbii maghiare este lipsită de fundament constituţional. Partidul Democrat Liberal îşi reafirmă poziţia fermă potrivit căreia Constituţia României se aplică, nu se negociază", afirmă Boc într-un comunicat al PDL.

Reacţia lui Boc survine reuniunii de la Topliţa a Forumului Civic al Românilor din Covasna, Harghita şi Mureş, care a dezbătut decizia declarării limbii maghiare ca limbă oficială în "aşa-zisul Ţinut Secuiesc" de către adunarea Aleşilor Locali din secuime la Sfântu Gheorghe, statutul limbii române şi probleme ale convieţuirii etnice în judeţele Covasna, Harghita şi Mureş.

La Topliţa au fost prezenţi liderul PSD Victor Ponta, vicepreşedintele PNL Norica Nicolai, liderul PRM Corneliu Vadim Tudor.

La un moment dat, discursul liderului social-democrat Victor Ponta a fost întrerupt, câţiva participanţi la adunare strigând: " Unde este Marko, unde e Băsescu? Trebuiau să fie aici". Ponta a spus că PSD nu va accepta niciodată ca în România să existe autonomie pe criterii etnice.

Forumul Civic al Românilor din Covasna, Harghita şi Mureş a adoptat, la Topliţa, un memorandum în care se arată că românii din cele trei judeţe "duc cu greu povara luptei" pentru păstrarea identităţii, iar cu paşi mărunţi, fără oprelişti, s-a ajuns la "crearea de facto a unui stat în stat" în zonă.

Documentul, care are trei pagini şi a fost adoptat, sâmbătă, la Adunarea Forumului Civic al Românilor din judeţele Covasana, Harghita şi Mureş, întrunită la Topliţa, se adresează Parlamentului, Preşedinţiei, Guvernului, Bisericii şi societăţii civile.

"Noi, românii din Covasna, Harghita şi Mureş, pe lângă problemele cu care se confruntă toţi fraţii noştri de pe cuprinsul patriei, la peste 90 de ani de la Marea Unire, încă ducem cu greu povara luptei pentru păstrarea identităţii şi a fiinţei noastre naţionale", se arată în memorandum, menţionându-se că în aceste trei judeţe trăiesc peste 400.000 de români.

Semnatarii documentului susţin că în judeţele Covasna, Harghita şi parţial Mureş "se produce un fenomen antieuropean de enclavizare nemaiîntâlnit în Europa".

( Mediafax )

2 comentarii :

Anonim spunea...

o fi romana oficiala dar acolo nu vorbeste nimeni romana...chiar daca intrebi in romaneste ti se raspunde in unghiureste...deci mai mult accent ar trebui sa se puna pe invatara limbii romane de catre fratii unguri care isi bat nevestele cu carnea cruda de sub cal:):):)

La mine pe blog Necolaiciuc ar vrea sa ciripeasca dar asteapta oferte de liberare din partea PDL...te astept

Riddick spunea...

Păi să înveţe, că este în interesul lor.

Necolaiciuc vine mai greu, dar vine.

Înţelegerea se face cu procurorii. Nu ştiu daca se aplică şi la noi, ca în filme. Dar e valabil pentru complici, când eşti în rolul principal, e mai greu.


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Călin Popescu-Tăriceanu, 2008: "Vom da astăzi, în Parlamentul României, un vot istoric - votul pentru ratificarea Tratatului de reformă al Uniunii Europene. Pentru România este mai mult decât un moment festiv. Ratificarea Tratatului de reformă marchează o etapă. Spun acest lucru din două motive. Pe de o parte, este o primă etapă pe care noi am parcurs-o în cadrul Uniunii Europene, după aderarea de la 1 ianuarie 2007. Am avut şansa să contribuim la negocierea şi la construirea acestui Tratat, beneficiind de aceleaşi drepturi şi având aceleaşi obligaţii ca oricare altă ţară europeană. Este cel dintâi tratat european semnat de România, în calitate de stat membru al Uniunii Europene. Simbolic, este primul document al Europei extinse, negociat şi semnat în format UE 27. Pentru toate aceste motive, odată cu ratificarea de către Parlament, putem spune că este cel dintâi tratat european pe care România îşi pune efectiv amprenta, conform intereselor sale, nemaifiind în postura de a prelua ceea ce au negociat şi au decis alţii. Doamnelor şi domnilor senatori şi deputaţi, în urmă cu trei ani, prin votul dumneavoastră, România a ratificat Tratatul constituţional ["Constituţia UE", caducă], odată cu ratificarea Tratatului de aderare la Uniunea Europeană. Aşa cum ştiţi, Tratatul constituţional nu a putut intra în vigoare. Din fericire, aşa cum noi am susţinut în timpul negocierilor, inovaţiile din acest document au fost preluate în Tratatul de la Lisabona. Aceste inovaţii sunt un pas înainte faţă de tratatele europene în vigoare acum."

 

Postări populare: