20 martie 2010

Emil Boc: Poziţia PDL e fermă, limba română e limba oficială, Constituţia se aplică, nu se negociază

"Potrivit articolului 13 din Constituţie, limba oficială a statului român este limba română. Totodată conform articolul 152 din Legea Fundamentală aceasta nu poate face obiectul revizuirii Constituţiei. În consecinţă, orice discuţie cu privire la oficializarea limbii maghiare este lipsită de fundament constituţional. Partidul Democrat Liberal îşi reafirmă poziţia fermă potrivit căreia Constituţia României se aplică, nu se negociază", afirmă Boc într-un comunicat al PDL.

Reacţia lui Boc survine reuniunii de la Topliţa a Forumului Civic al Românilor din Covasna, Harghita şi Mureş, care a dezbătut decizia declarării limbii maghiare ca limbă oficială în "aşa-zisul Ţinut Secuiesc" de către adunarea Aleşilor Locali din secuime la Sfântu Gheorghe, statutul limbii române şi probleme ale convieţuirii etnice în judeţele Covasna, Harghita şi Mureş.

La Topliţa au fost prezenţi liderul PSD Victor Ponta, vicepreşedintele PNL Norica Nicolai, liderul PRM Corneliu Vadim Tudor.

La un moment dat, discursul liderului social-democrat Victor Ponta a fost întrerupt, câţiva participanţi la adunare strigând: " Unde este Marko, unde e Băsescu? Trebuiau să fie aici". Ponta a spus că PSD nu va accepta niciodată ca în România să existe autonomie pe criterii etnice.

Forumul Civic al Românilor din Covasna, Harghita şi Mureş a adoptat, la Topliţa, un memorandum în care se arată că românii din cele trei judeţe "duc cu greu povara luptei" pentru păstrarea identităţii, iar cu paşi mărunţi, fără oprelişti, s-a ajuns la "crearea de facto a unui stat în stat" în zonă.

Documentul, care are trei pagini şi a fost adoptat, sâmbătă, la Adunarea Forumului Civic al Românilor din judeţele Covasana, Harghita şi Mureş, întrunită la Topliţa, se adresează Parlamentului, Preşedinţiei, Guvernului, Bisericii şi societăţii civile.

"Noi, românii din Covasna, Harghita şi Mureş, pe lângă problemele cu care se confruntă toţi fraţii noştri de pe cuprinsul patriei, la peste 90 de ani de la Marea Unire, încă ducem cu greu povara luptei pentru păstrarea identităţii şi a fiinţei noastre naţionale", se arată în memorandum, menţionându-se că în aceste trei judeţe trăiesc peste 400.000 de români.

Semnatarii documentului susţin că în judeţele Covasna, Harghita şi parţial Mureş "se produce un fenomen antieuropean de enclavizare nemaiîntâlnit în Europa".

( Mediafax )

2 comentarii :

Anonim spunea...

o fi romana oficiala dar acolo nu vorbeste nimeni romana...chiar daca intrebi in romaneste ti se raspunde in unghiureste...deci mai mult accent ar trebui sa se puna pe invatara limbii romane de catre fratii unguri care isi bat nevestele cu carnea cruda de sub cal:):):)

La mine pe blog Necolaiciuc ar vrea sa ciripeasca dar asteapta oferte de liberare din partea PDL...te astept

Riddick spunea...

Păi să înveţe, că este în interesul lor.

Necolaiciuc vine mai greu, dar vine.

Înţelegerea se face cu procurorii. Nu ştiu daca se aplică şi la noi, ca în filme. Dar e valabil pentru complici, când eşti în rolul principal, e mai greu.


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Andrei Cornea, 2011: "Dacă statele rămân suverane, ele vor continua să facă ceea ce cred şi ceea ce consideră că le este de folos, în pofida intereselor comune. Rezultă că trebuie mers înainte – mai repede sau mai încet – spre un sistem federal sau măcar confederal, cu un guvern central dotat cu puteri mari în domeniul economiei, apărării şi externelor, cu un parlament bicameral după modelul american şi cu guverne ale statelor responsabile numai pentru afacerile interne, justiţie, educaţie, cultură, eventual sănătate şi muncă. Căci atunci când vorbim despre pierderea suveranităţii naţionale, despre cine anume vorbim în fapt ca fiind „perdanţii“? Despre plătitorii obişnuiţi de impozite, cu rate la bănci, cu salarii ameninţate ba de tăieri, ba de inflaţie? Despre pensionarii cu pensiile în pericol? Despre beneficiarii sistemelor de asigurări ce acumulează datorii peste datorii? Despre şomeri? Nu, ci vorbim despre elitele politice europene din cele 27 de state. Ele sunt acelea care şi-ar pierde suveranitatea – mai ales aceea de a cheltui nestăvilit şi de a face promisiuni imposibil de ţinut. Vor trebui să se consoleze mulţi parlamentari naţionali cu un rol mai modest (dar deloc neglijabil). Dintre miniştrii şi funcţionarii guvernamentali, unii, precum cei de la externe sau de la armată, vor trebui să dispară pur şi simplu."

 

Postări populare: