26 noiembrie 2009

Iliescu-Câmpeanu, Geoană-Antonescu



Joaca de-a ideologia

Articol scris de Armand Goşu în revista "22"


Crin Antonescu nu-şi transferă zestrea de voturi candidatului Traian Băsescu, pe motiv că n-ar fi de dreapta.

Astfel a răspuns preşedintele PNL ofertei făcute de la urne. Traian Băsescu a constatat că peste 50% din voturi au fost adunate de candidaţii dreptei, iar „oamenii politici ar trebui să ţină cont de aceasta la formarea viitorului guvern“. Antonescu a respins propunerea de a face un guvern „de dreapta“ cu democrat-liberalii lui Băsescu şi a virat-o la stânga. L-a aşteptat la cotitură liderul PD-L Adriean Videanu, care i-a reproşat lui Antonescu că-i strică somnul de veci marelui Brătianu, care, din lumea celor drepţi, „vede că Iliescu a pus basca pe capul liberalilor“.

D-l Videanu e în eroare. Nici Ion C. Brătianu, liderul „partidului roşilor“, politician de stânga, chiar radical de stânga în tinereţe, şi nici fiul său, Ionel I.C. Brătianu, cel care i-a cooptat pe socialişti în PNL, făcându-i chiar miniştri, nu s-ar fi ruşinat de basca lui Iliescu. Cum nu s-a ruşinat nici Radu Câmpeanu când a intrat în guvern alături de Iliescu, în 1992. Acum, nici Crin Antonescu nu se jenează. El nu o face pentru că aparţine alianţei anti-Băsescu, nu pentru că Traian Băsescu n-ar fi un veritabil om politic de dreapta.

Doar întâmplarea face ca ura faţă de Băsescu să poziţioneze corect PNL, adică la stânga eşichierului politic, alături de social-democraţi, aliaţii lor tradiţionali în Europa. Numai că Mircea Geoană şi PSD n-au nimic în comun cu social-democraţia europeană, fiind un partid specific tranziţiei în fosta zonă dominată de sovietici, care pune alături în rândurile sale fosta nomenclatură comunistă, reţelele fostelor servicii secrete, reprezentanţi ai lumii interlope şi ambiţioşi fără scrupule. E problema PSD dacă va reuşi să se transforme într-un partid politic modern. Până atunci, se poate constata că politicile de centru-stânga sunt promovate prin pachetele de legi de reformă propuse de PD-L. De aici şi succesul PD-L în segmentele care votează tradiţional cu stânga. Fiind de centru-stânga, aliatul natural al PD-L este PNL-ul d-lui Antonescu, cu care se ceartă pe steagul dreptei.

S-ar putea crede că viaţa politică din România e toată o probă de impostură. Nu e aşa. Dezbateri, contestări, repoziţionări se practică peste tot în lume. Nu doar în România. Nici dreapta şi nici stânga europeană nu mai sunt ce au fost. Ideologia contează tot mai puţin. Guverne care se pretind de dreapta fac politici de stânga şi viceversa.

În ultimii 20 de ani, problema scenei politice româneşti este că ea nu e împărţită în dreapta-stânga, reformistă-conservatoare, comunistă-anticomunistă, europeană-antieuropeană etc., ci că ea se ordonează în funcţie de o personalitate. Astfel, în trecut am avut partide pro şi anti-Iliescu, iar acum avem partide pro şi anti-Băsescu. Restul sunt etichete lipite pe sticle umplute cu aer, ce n-au nici o relevanţă.

9 comentarii :

Despina spunea...

Salut Riddick,
Nu este chiar asa cum spune Dl Gosu
O sa revin cu masuri de de centru dreapta pe care le-a luat guv Boc ,care demonstreaza pozitionare PLINA DE SUBSTANTA a PDL in PPE.
O fi inteles ca exista inca din 2007 si un Institut de Studii Populare care elaboreaza politica de dreapta a PDL ,institut care este afiliat la federatia partidelor de dreapta din PPE ?
Inteleg ca luni 30-11 va participa la o dezbatere la acest institut,

Riddick spunea...

Este cam superficial Armand Goşu. Într-adevar, PDL este de centru-dreapta, dar este importantă partea din articol care arată orientarea PNL (ca şi a ALDE - centru-stânga).

Despina spunea...

Corect.

Eu ma mai duc din cand in cand la ISP -mai ales cad este vorba de ideologie de dreapta ca sa mai invat cate ceva si sa ma mai luminez .
Am fost acum 2 zile la o discutie despre liberalism unde a fost si TB si Boc.Amadoi au enumerat masurile de drepta care eu fost luate si ce au in plan pe viitor.O sa fac un mic rezumat
Ideea este ca au in plan sa traseze niste linii directoare foarte clare privind ideologia de dreapta.
Sper sa le iasa.Pentru asta este insa nevoie sa raspandeasca aceste linii directoare, sa-si faca si ei televiziune, radio,ziare etc.
Trebuie bagati bani
"Democratia costa",vorba lui Biden.

Riddick spunea...

Eu am crezut că-şi vor face televiziune încă de la referendumul de suspendare. Dacă nici acum nu-şi fac, indiferent ce va fi pe 6 decembrie...

Despina spunea...

Si eu la fel.
Se pare ca nimeni n-are chef sa-si bage banii sau nu se dau licente de la CNA decat pe spagi mari pe care nimeni n-are chef sa le dea.
Oricum lucrurile nu pot fi lasate asa.trebuie sa raspandesti o ideologie, sa educi oamenii , Altfel cum sa afle o populatie tinuta de 50 de ani in comunism si 20 de ani de "iliescianism" ce este dreapta ?

Dar cred ca o vor face pentru ca au semnat un contract cu fundatia Konrad Adenauer-KAS-Germania care uneste toate Institutele din UE care fac politica PPE.
Asta am aflat-o tot la o conferinta de la ISP

Unele conferinte sunt foarte interesante.Simti ca se naste si se organizeaza ideologia de dreapta in Romania.Si aici gasesti oameni tineri, foarte interesanti:Funeriu, Dacian Tolos,Radu Carp,S Voinescu,C Preda , Liviu nu mai stiu cum si altii ..
Ma duc si eu cat am chef si-mi place

Riddick spunea...

Aş fi mai prudent cu tot ce vine din Germania, chiar şi componenta PPE germană. Urmăreşte site-urile astea pentru amănunte:

http://www.thetrumpet.com/

http://www.german-foreign-policy.com/

Despina spunea...

Inteleg ce zici.
Am observat si cu cine colaboreaza KAS-ii ia pe toti la gramada adica si ISP dar si Alistar-Transparency.
Pe de alta parte n-are ce face.
O sa analizez mai atent
Deocamdata sunt primele mele contacte cu un domeniu in care acum un an nu prea stiam NIMIC.
Incerc sa le deslusesc
Trebuie sa plec nitem ,acum

Anonim spunea...

Azi 26.Nov.2009 am fost la sediul
PDL din Municipiul BRAD,Jud.Hunedoa
ra unde cu mai bine de o luna in ur
ma am rugat-o pe Dna ce era acolo
a-mi face un carnet de membru.Am
ramas masca cand mi-a spus ca e campanie electorala si nimeni nu are timp de asa ceva.Ma puteti ajuta dumneavoastra?

Riddick spunea...

Îmi pare rău, nu vă pot ajuta.
Încercaţi să reveniţi în altă zi, eventual după 6 decembrie.


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Călin Popescu-Tăriceanu, 2008: "Vom da astăzi, în Parlamentul României, un vot istoric - votul pentru ratificarea Tratatului de reformă al Uniunii Europene. Pentru România este mai mult decât un moment festiv. Ratificarea Tratatului de reformă marchează o etapă. Spun acest lucru din două motive. Pe de o parte, este o primă etapă pe care noi am parcurs-o în cadrul Uniunii Europene, după aderarea de la 1 ianuarie 2007. Am avut şansa să contribuim la negocierea şi la construirea acestui Tratat, beneficiind de aceleaşi drepturi şi având aceleaşi obligaţii ca oricare altă ţară europeană. Este cel dintâi tratat european semnat de România, în calitate de stat membru al Uniunii Europene. Simbolic, este primul document al Europei extinse, negociat şi semnat în format UE 27. Pentru toate aceste motive, odată cu ratificarea de către Parlament, putem spune că este cel dintâi tratat european pe care România îşi pune efectiv amprenta, conform intereselor sale, nemaifiind în postura de a prelua ceea ce au negociat şi au decis alţii. Doamnelor şi domnilor senatori şi deputaţi, în urmă cu trei ani, prin votul dumneavoastră, România a ratificat Tratatul constituţional ["Constituţia UE", caducă], odată cu ratificarea Tratatului de aderare la Uniunea Europeană. Aşa cum ştiţi, Tratatul constituţional nu a putut intra în vigoare. Din fericire, aşa cum noi am susţinut în timpul negocierilor, inovaţiile din acest document au fost preluate în Tratatul de la Lisabona. Aceste inovaţii sunt un pas înainte faţă de tratatele europene în vigoare acum."

 

Postări populare: