03 august 2024

De mortuis nil nisi bonum dicendum est? Aici nu-i discutată opera, ci personajul.

N-am căutat primul clip: el doar "a ţâşnit" în bara laterală YouTube pe când căutam altceva. Şi este vechi de peste un an, deci nu-i "bârfă răuvoitoare apărută la necaz".

Probabil pot fi verificate - certificate - coroborate - dezminţite (după caz...) faptele relatate de un vârstnic colaborator (?) al fenicşilor.

Nu dezvolt aici semnificaţia ezoteric-ocultă a Păsării Phoenix şi cum a ajuns ea ("pasărea") simbol al "etno-rockului românesc". Nici nu trebuie minimalizat ca "pâi ce erau să pună, cu atâta cenzură pe cap?", dar se poate acorda beneficiul îndoielii ("aşa s-a nimerit, nu că-nsemna ceva"). Atenţie la ce se strecoară (subliminal sau explicit) sub masca muzicii "bune, autentice". Şi nu numai în acest caz. Unii folosesc denumirea de Fenicieni pentru a defini un anumit grup etno-politic, parţial crypto. Nu-mi dau seama dacă are legătură directă cu noţiunea de Pasăre Phoenix.

De prin 1976-77 începe asaltul final împotriva RSR (şi în general, împotriva Estului), aşa că putem presupune că Evadarea fenicşilor făcea parte din regie. La fel ca şi Fuga Nadiei, un deceniu şi ceva mai târziu - chiar înainte de Ultima Repriză. Sper că nu şi "ultima din ultimul meci" - fiindcă meciurile sunt cu şi despre români(/estici/ortodocşi) şi nu "despre regimuri".


"Actualizare":


8 comentarii :

Riddick spunea...

"1976-77"

1975 - Brejnev suferă un infarct (indus?) care-l afectează grav. Se ridică - pe acest fond - Adevăratul Iniţiator al Operaţiunii Perestroika (de subminare a Estului), Iuri Andropov ("de etnie", şi şef al KGB).

1976 - Moare Mao Ţe-Dun, apoi China "bâjbâie cam un deceniu".

1977 - Cineva îi bagă-n cap lui Ceauşescu să înceapă Demolările - măsură profund nepopulară.

1976 - În SUA este ales preşedinte Jimmy Carter, căruia i se construieşte o imagine de "om slab" şi "pacifist" - de parcă ăla conducea politica Vestului, acum prezentată aparent ca "nepericuloasă Estului".

1978 - În România (şi-n Est) are loc "Criza Pacepa".

1978 - În Republica Populară Polonă începe "Criza Solidaritatea".

1979 - Pe fondul "stadiului terminal" al lui Brejnev, URSS este provocată să înceapă Războiul din Afganistan, mare consumator de resurse care nu mai ajung la "oamenii muncii", provocând astfel nemulţumire generală.

Riddick spunea...

Fuga "în două etape" pare regizată, mai ales partea a doua.

Deci întâi fuge dincolo Covaci, "cu mulţi bani", cică din concerte şi de la trepăduşii de partid. Ba poate şi de la antene Vest, "operatives" care acţionau prin RSR. Şi care-l agăţaseră deja, avea lecţia-nvăţată, la zi.

După care renunţă rapid la cetăţenie şi vine pentru partea a doua. Iar, relatări de "bani mulţi pentru vameşi". Dar cum un transfug urmărit mai scoate el bani mulţi... aici?! Cum-necum, Covaci pare Capul Operaţiunii. Şi restul formaţiei, poate cu minime excepţii (1-2 să mai fi ştiut totul), a fost "exploatată în orb". Aşa poate că se explică tupeul lui golănesc "de dincolo", fără preocupări pentru "renumele formaţiei": marele scop a fost numai unul - Fuga. Restul... sunt poveşti, re-însăilate după decembrie '89.

Anonim spunea...

N-am inteles ce beneficiu a avut mortu' laudindu-se ca maica-sa a fost ''basarabeanca'' si taica-su LEGIONAR !?
Sa-i fietarina usoara....

Riddick spunea...

Ca să pară "autentic", "neaoş", şi noi să nu ne ferim de el. Mai bine să fi spus ce târg a încheiat el cu agenţi Vest înainte de prima fugă şi ce stagiu de pregătire a urmat acolo până la revenirea pentru pregatirea pentru a doua fugă.

Riddick spunea...

"Marele scop a fost numai unul - Fuga. Restul... sunt poveşti."

Recunoaşteţi schema?

Debusolarea societăţii şi mai ales a tineretului (de atunci), în pregătirea regime change. "Ia uite, dacă până şi ăia (fenicşii) n-au mai suportat...".

Riddick spunea...

"şi ce stagiu de pregătire a urmat acolo până la revenirea pentru pregatirea pentru a doua fugă"

Trebuia să mai scriu "şi pe ce bani huzurea el prin Spania, Germania, etc" - că nu se "închide contabilitatea" din vânzari de discuri şi DVD-uri şi din "colaborări", "spectacole" şi "drepturi de autor."

Riddick spunea...

Pe ce bani?! Pe bani pentru servicii... de la servicii. Străine.

Riddick spunea...

La "paragraful 1976-1977", uitasem ceva:

- În 1978 este ales Papă cardinalul polonez Karol Józef Wojtyła, sub numele de Ioan Paul al II-lea. Primul Papă non-italian, şi încă unul est-european: "Pregătirile luau viteză, deja".


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Cătălin Predoiu, 2013: "Cunoscuta 'axă' Washington - Londra - Bucureşti trebuie să includă şi Berlinul. 

Cătălin Predoiu, 2013: "Fundaţia Konrad Adenauer este un partener al României. A ajutat mult România, de exemplu, a furnizat experţi pentru elaborarea unor acte normative ale Ministerului Justiţiei. În prezent, derulează un program important de cursuri de guvernare publică, în care sunt implicaţi 120 de experţi în varii domenii. Vom coopta aceşti experţi în aparatul tehnic al Guvernului Alternativă PDL, ca staff de suport al miniştrilor noştri. Suntem un partid de centru dreapta care crede în proiectul european şi valorile europene."

 

Postări populare: