„Ridicatu-s-a acest monument întru slava şi memoria eroilor prahoveni căzuţi în Primul Război Mondial 1916-1918 pentru apărarea patriei – construit între anii 1926-1928“ (inscripţie pe soclul Monumentului; probabil adăugată post-1945 - pe la 1928 încă se mai folosea denumirea "Marele Război")
Crucea de pe Caraiman a fost ea ridicată pe timpul monarhiei, dar omagia eroii români căzuţi în primul război mondial, nu (neapărat) Casa Regală sau monarhia. După perioada RPR-RSR, când a avut statutul de "monument tolerat", iată acum o intenţie de a o devaloriza prin "hollywoodizare", şi a o transforma în instrument de propagandă monarhistă.
"proiectul" (vârful versantului din dreptul monumentului - betonat) |
Primarul din Buşteni - Emanoil Savin - a trecut de la PDL/PnL la PSD în toamna 2014, beneficiind de "ordonanţa traseiştilor" (declarată neconstituţională de CCR). S-a remarcat prin diverse excentricităţi alimentate din avutul public, printre care donarea de terenuri unor VIP-uri (şi nu unor familii tinere, care ar fi avut nevoie). Consiliul local, care a aprobat hollywoodizarea monumentului, avea majoritate PDL(-PnL).
Tai-Tai.net:
FOTO Crucea Caraiman intra intr-un proces de modernizare. Va avea heliport si terasa suspendata
Crucea Eroilor Neamului de pe varful Caraiman va intra intr-un proces de modernizare. Autoritatile locale din Busteni si guvernul norvegian vor sa investeasca aproximativ doua milioane de euro intr-un heliport luminat pe timpul noptii, o terasa suspendata deasupra prapastiei, precum si un muzeu al Casei Regale. De pe terasa suspendata, construita din sticla, turistii vor putea admira peisajul si vor avea parte de internet wireless si de camere web care transmit imaginile direct. In incaperea de la baza crucii va fi amenajat un muzeu virtual cu panouri digitale pe care vor rula informatii despre familia regala si despre Primul Razboi Mondial.
2 comentarii :
De prin 2008 se coace:
Dați un ban pentru Crucea Caraiman – Ca să ne luăm MERȚAN !
[...] Adică Crucea se va transforma intr-un ”butic” de vânzare a unor suveniruri, protejate la OSIM, imaginea Crucii protejată OSIM nu va mai putea fi vândută decât cu acordul (contract) deținătorului drepturilor ( adică Club ROTARY ), accesul liber la terasă va fi restrictionat iar activitatea comercială va fi efectuată de către Primăria Bușteni ????????? , păi dacă ca si in cazul Pârtiei Kalinderu, activitatea NU va fi rentabilă și se va merge in PIERDERE, SE VA CONCESIONA CRUCEA ????
Adică spre exemplu când concluzionezi, adică gata cu gândirea și crezi că ai privirea de ansamblu … NU EXISTĂ WC PUBLIC, iar vizitatorii vor plăti să admire peisajul… iar dacă acesta va fi impresionant ? Care parte a personalului va explica situația sau o va rezolva? Deci sunt multe aspecte neprinse prin proiect.
Adică in cadrul proiectului se vor reabilita și căile de acces/trasee turistice, care vor trece pe lângă Schitul sau Mănastirea ce va fi construită in apropierea Crucii … S-o fi gândit careva să ceară și sprijinul BOR sau se vor re reabilita drumurile de acces in cadrul Campionatului de SF?
Și sunt multe de discutat dar…
Nu ar fi fost mai normal ca PRIMĂRIA BUȘTENI să facă LOBBY alături de Club ROTARY pe la Ministerele Culturii, Dezvoltarii, Turismului, etc și să promoveze un PROIECT NAȚIONAL de Reabilitare al unui MONUMENT aflat in PATRIMONIUL CULTURAL care reprezinta un simbol al identității naționale nu unul TURISTIC și COMERCIAL și nu să facă greșeala unei subscripții publice, cerșeală, milă publică, pentru ceva inexistent (proiect, viziune, transparență).
In cazul in care PRE-Proiectul sau studiul de prefezabilitate va avea inclus in interior ceva de genul că ”Reprezintă un real pericol la siguranța vizitatorilor din cauza gradului ridicat de uzură” … și NU se vor găsi surse pentru reabilitare ?!?! … Se va proceda ca si in cazul SPITALULUI din BUȘTENI ??? adică DĂRÂMARE !!!!
Cine va verifica SUBSCRIPTIILE PUBLICE, cine va prezenta vreun raport cu incasări la zi pentru ca toată lumea să știe cât va mai dura până se va face primul pas, cel al ”inceperii scrierii Studiului de Fezabilitate in vederea depunerii proiectului de reabilitare.
Dacă va fi depus și câstigat proiectul, cine va câștiga licitația pentru Reabilitare, cel cu prețul cel mai mic sau cel mai profesionist, că dacă va câștiga cel cu prețul cel mai mic se va da o ”spoială” de bună calitate iar peste ceva timp se va lansa sloganul ”Mai dați incă un ban pentru Caraiman”
Dacă tot s-a făcut subscripție publică in ”PARTENERIAT”, pe unde, prin ce BUGET LOCAL sau LISTĂ de Achiziții/investiții există vreo valoare sau vreo amintire despre acest ”minunat” proiect :) , că eu unul n-am văzut BUGETUL, dar nici voi cei care din MILĂ , Dați un ban pentru Caraiman ca și in cazul cerșetorilor – Dați un BAN … Pentru MERȚAN !
http://ziardebusteni.ro/2014/02/12/dati-un-ban-pentru-crucea-caraiman-ca-ne-luam-noi-mertan/
"Salvatorii" - Clubul Rotary (pâi cum dracu'...):
Crucea Caraiman
Proiect promovat de Asociatia „Clubul Rotary Valea Prahovei”
http://www.cruceacaraiman.ro/
Trimiteți un comentariu