08 octombrie 2014

Grupul Spinelli reia aşa-zisa "Constituţie Europeană"


Grupul Spinelli reia demersurile pentru un nou tratat UE şi pentru "Constituţia UE".

Principalele propuneri:
  • UE este definită ca o federație de state membre; [1]
  • Țările UE sunt obligate să respecte "valorile UE"; [2]
  • Comisia Europeană devine guvernul UE, în timp ce Consiliul, din care fac parte [guvernele din] țările membre, devine o a doua cameră a Parlamentului. [3] Comisia este responsabilă [răspunde] în faţa ambelor camere (Parlamentul European și Consiliul); [4]
  • Consiliul și Parlamentul obțin dreptul de inițiativă legislativă limitată;
  • Președinția prin rotație este abolită. [5] Numărul de comisari este redus, Președintele Comisiei decide nominalizările comisarilor; [6]
  • Unii europarlamentari sunt aleși în circumscripții electorale pan-europene, pe baza unor liste transnaționale; [7]
  • Zona euro primeşte un buget separat; [8]
  • O nouă categorie este creată, cea de "stat membru asociat"; [9]
  • Puterile BCE sunt îmbunătățite. Mutualizarea datoriei devine posibilă, pe baza de disciplină bugetară strictă; [10]
  • Nu mai este necesară unanimitatea pentru schimbarea tratatului. [11]
"Traducerea":

[1]  Deosebit de grav: UE devine, explicit, un stat (federal) !

[2]  Sunt inutile alegerile, chiar dacă ar fi câştigate de partide care nu aderă la linia UE, câtă vreme statul respectiv ar rămâne în continuare în UE.
 
[3], [4]  Retrogradarea guvernelor, învestite cu mandat direct (popular), faţă de Comisie, care are mandat indirect. Dispare dreptul de veto din Consiliu, diluat într-un aşa-zis "Senat al UE". Acum, în Consiliu voturile sunt repartizate (nu riguros matematic !) după numărul de locuitori. România are 14 voturi din 352 (3,977%), şi nu unul din 28 (3,571%), fiind aparent în avantaj faţă de principiul "un stat-un vot". Dar statele mari au câte 27 sau 29 de voturi, adică 7,67% - 8,238% !

[5], [6] "Statele membre nu trebuie să mai aibă importanţă (imagologică), nici măcar câte o jumătate de an la 14-15 ani (la preşedinţia UE), nici girând portofolii ale Comisiei."

[7]  Atac identitar-imagologic la viaţa politică internă din statele membre, şi acreditarea noţiunii de "naţiune politică europeană". Partea pozitivă: permite propaganda electorală eurosceptică în statele "aliniate" precum România, care nu au un partid eurosceptic reprezentat în "parlamentul european".

[8]  "Euro trebuie salvat cu orice preţ, dar să le dăm iluzii locuitorilor din statele eurozonei, că nu se face chiar atât de mult pe buzunarele lor".

[9]  "Moldova, Ucraina, Georgia". Poate chiar şi Serbia, şi poate fără Moldova (depinde de alegerile din cele două state, Moldova - în noiembrie 2014). Ori poate şi fără Ucraina şi Georgia (acolo "nu s-a încheiat treaba").

[10]  "Austeritate, în continuare: doar trebuie salvat euro, nu ?!"

[11] Prevedere deosebit de gravă: state ai căror cetăţeni n-ar fi de acord cu eventuala nouă formă a tratatului UE (chiar şi prin exprimarea dezacordului printr-un referendum !), ar fi obligate s-o accepte.

4 comentarii :

Riddick spunea...


Explicaţie la "aritmetica" voturilor din Consiliul European: Malta are 3 voturi (din 352), adică 0,852%. Dacă era sistemul "un stat-un vot", Malta avea dreptul la 3,571%. Sau, rotunjind, 3571 de voturi din 100.000.

Statele mai mari sunt avantajate, cele mici - dezavantajate. România, ca stat mijlociu, "e pe-acolo".

Crystal Clear spunea...

De când se tot pregătesc şi câtă propagandă fac! Şi câţi sunt plătiţi pentru asta !
Ceea ce mă uimeşte pe mine cel mai mult este cât aplomb, obrăznicie , tupeu ,aroganţă au toate jigodiile astea de propagandişti de pe FB, bloguri, TV-uri, jurnalişti etc, .Ăştia chiar se cred deştepti , superiori deşi n-au făcut nimic cu munca lor, n-au creat NIMIC , n-a adus ceva nou, n=-au adaugat plusvaloare. Nici măcar ideologică. Toţi sunt ZERO sau MINUS..

Riddick spunea...


Ce este grav - la nivel naţional, acestei liote nu i se contrapune ceva organizat, doar voci răzleţe.

Intelectualitatea este "lipsă la apel", de nu cumva colaboraţionistă sau de-a dreptul trădătoare.

Sunt tot mai pesimist...

Crystal Clear spunea...

Cred ca cei mai mulţi sunt idioţi utili


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Teodor Baconschi, 2011: "România nu a ajuns târziu și din întâmplare în construcția Europei unite, ci a participat încă de la început, prin voci precum Gafencu și Ciorănescu, la gândirea acestui proiect. Totodată, îmi permit să evoc în acest ilustru sediu ideea federalismului european, concept creștin-democrat căzut în desuetudine. Consider că a reînvia astăzi ideea Statelor Unite ale Europei nu este lipsit de importanță, ba chiar de o anumită urgență. Asistăm cu toții nu doar la o criză de creștere sau la o reticenţă a lărgirii Uniunii (enlargement fatigue), ci la o adevărată criză a spiritului european. Criza actuală nu e pur economică sau financiară, ci e o criză a valorilor fondatoare, a viziunii și a identității europene. Mai mult ca oricând, trebuie să evităm riscul revenirii, pe fondul crizei, a discursurilor naționaliste, xenofobe, rasiste. Tentația închiderii în sine e mare. O Europă care se îndoiește de beneficiile euro sau ale spațiului Schengen este deja o Europă în devoluție. Tocmai fiindcă știm că alternativa la partidele populare riscă să fie partidele populiste, dorim să creăm în România o Mișcare Populară cu vocație majoritară, asemănătoare cu UMP în Franța sau PDL în Italia. Europa are nevoie să mențină în guvernele naționale partide populare capabile să răspundă întreitului imperativ al momentului: să reformeze în spiritul responsabilității, să se opună populismului crescând al stângii și al extremei drepte, și să continue construcția europeană. În fine, criza Europei nu are ca soluţie resurgența discursului naționalist și redescoperirea frontierelor, ci determinarea creștin-democraților, a tuturor guvernelor și partidelor afiliate PPE, de a continua până la capăt proiectul Statelor Unite ale Europei, oricât de extrem ar părea acest lucru."

 

Postări populare: