08 februarie 2014

Ponta a bătut palma cu UDMR

De câţiva ani, chestiunea regionalizării este un punct nevralgic al politicii româneşti, o problemă care a generat tensiuni şi în relaţiile interstatale româno-ungare. Potrivit planurilor iniţiale, se dorea contopirea Ţinutului Secuiesc, cu o populaţie maghiară majoritară, într-o regiune în care românii să fie majoritari. Acum se creionează un compromis. Cele două judeţe secuieşti ar putea constitui o subregiune, rezolvându-se astfel şi problema utilizării simbolurilor. Prin această decizie, premierul Victor Ponta ar putea câştiga susţinerea UDMR.

În România, se pregăteşte modificarea Constituţiei, iar potrivit planurilor populaţia îşi va exprima votul asupra noii legi fundamentale pe 25 mai, în cadrul unui referendum organizat în acelaşi timp cu alegerile europarlamentare.
 
În sesiunea parlamentară de primăvară, care a început în această săptămână, partidele coaliţiei social liberale aflate la guvernare au definitivat proiectul de modificare a constituţiei, în care, la propunerea UDMR, a fost cuprinsă prevederea potrivit căreia în cadrul viitoarelor regiuni se pot constitui subunităţi administrativ teritoriale. Opoziţia de centru dreapta, printre care fostul, dar şi actualul partid al preşedintelui Traian Băsescu, care se declarau prieteni ai maghiarilor, au părăsit şedinţa comisiei. Cu toate că Ţinutul Secuiesc va putea deveni numai o subregiune, proiectul noii constituţii este acceptabil şi pentru UDMR, deoarece în acest proiect a fost inclusă o prevedere care face posibil ca printr-o lege organică Parlamentul să recunoască "constituirea regiunilor tradiţionale în subunităţi administrative", în cadrul viitoarelor regiuni administrative.

Pe lângă acestea, a mai fost adoptată o prevedere potrivit căreia minorităţile naţionale pot utiliza liber în domeniul public şi privat simbolurile naţionale care ţin de limba, religia şi identitatea lor, contrar propunerii Consiliului Legislativ de a şterge această prevedere. [...]

[...] Deputatul de Cluj a adăugat că având în vedere că odată cu modificarea Constituţiei va reveni în actualitate şi tema reorganizării regionale a României, UDMR susţine în continuare propunerile sale privind organizarea pe regiuni cu statut special, respectiv subregiuni.

'Uniunea Democrată Maghiară din România acordă o importanţă deosebită proiectului legii autonomiei şi avem speranţa că grupul de specialişti va finaliza în decursul acestei luni pregătirea proiectului legislativ. În momentul în care va fi elaborat şi textul final al acestuia, vom iniţia o serie de consultări şi dezbateri, nu doar la nivel politic, ci ne dorim să prezentăm conţinutul proiectului nostru întregii societăţi româneşti, urmând ca la finalul acestui proces să iniţiem legea şi în Parlament', a subliniat Mate.

Liderul grupului UDMR din Camera Deputaţilor a adăugat, totodată, că formaţiunea sa vă continua să militeze prin toate instrumentele aflate la dispoziţie pentru posibilitatea folosirii limbii materne în domeniul sănătăţii şi justiţiei. De asemenea, deputaţii UDMR vor continua să urgenteze în Parlament adoptarea legii statutului minorităţilor, proiect aflat de câţiva ani pe masa Camerei Deputaţilor. [...]

3 comentarii :

Anonim spunea...

E bine asa. In acest fel PSD se indreapta navalnic spre disparitia de pe scena politica.
Mai rau este ca, in acest fel face loc altora care , pozitionindu-se opus(din opportunism), vor reveni nemeritat in prim-plan.
Ponta si dementii din PSD nu se pot juca asa usor cu integritatea Tarii.
Abia acum se vede , crud de adevarat, ca este absolut o urgenta de gradul zero ca aceasta modificare a Constitutiei sa nu treaca de popor.
Orice presiuni ae face Merkel, Moscova sa dracu stie cine.
Sa vina arogantii si infatuatii astia, de la toate gastile, sa SPUNA CINE NE IMPUNE ACEASTA MIZERIE SI CARE SINT TERMENII SANTAJULUI. ASA CUM A FACUT ANTONESCU CIND CU SUSPENDAREA.
SA JUDECE OAMENII CE E DE FACUT SI NU SLEAHTA HIENELOR RAPACE.
Azi e 8 februarie....
http://stareanatiunii.com/8-februarie-protest-pentru-viitorul-romaniei.html

Riddick spunea...

N-aş fi asa de optimist cu dispariţia PSD-ului.

În 2012, la 95 de ani de la începutul bătăliei de la Mărăşesti (în aceeaşi zi), Ponta mergea-n "secuime" să promită regionalizare. Nu s-a organizat nimic cu ocazia celei de-a 95-a aniversări a bătăliei.

Crystal Clear spunea...

Şisto-dacii..


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Adrian Papahagi, 2012: "Nu mă voi ascunde după deget: suplimentul FCD este într-adevăr un manifest, fiindcă socotim că Uniunea Europeană este un proiect neterminat și că doar desăvârșindu-l, creând adică Statele Unite ale Europei, putem să evităm perspectiva deloc încântătoare de a deveni un vulgar apendice al Asiei, un muzeu al civilizațiilor sau o simplă piață de desfacere pentru economiile emergente. Înainte de toate, doream să subliniez, prin contrast cu îngustimea identităților naționale, care sunt niște constructe relativ recente, larghețea identității europene și universalitatea celei creștine. Creștinismul transcende națiile, cu tot tribalismul și triumfalismul lor războinic".

 

Postări populare: